Είναι καλοκαίρι και όλοι θα έπρεπε να νιώθουμε χαρούμενοι. Ο ήλιος λάμπει, η θάλασσα είναι δίπλα μας, οι διακοπές πλησιάζουν. Γιατί, όμως, αντί για χαρά νιώθουμε μια… συναισθηματική μουντάδα και μία θλίψη;

Με όλα όσα έχουμε ζήσει τον τελευταίο καιρό και με τις τόσες δυσάρεστες ειδήσεις που ακούμε, είναι λογικό η ψυχολογία μας να επηρεάζεται και οι χαρούμενες σκέψεις να είναι οι τελευταίες που έρχονται στο μυαλό μας.

Αναμφισβήτητα κάποιες μέρες είναι καλύτερες από άλλες. Όμως, τι μπορείς να κάνεις για να φτιάξεις τη διάθεσή σου όταν δεν νιώθεις στα πολύ καλά σου;

Γυμναστική

Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν συνδέσει την καλή διάθεση με την άσκηση. Ακόμα και 10 λεπτά κίνησης αρκούν για να νιώσεις καλύτερα. Όταν γυμναζόμαστε απελευθερώνεται η ορμόνη της χαράς στον οργανισμό και αμέσως η διάθεσή μας βελτιώνεται.

Σεξ

Κατά τον ίδιο τρόπο με την άσκηση, έτσι και το σεξ βοηθά στην ψυχολογία μας. Πέρα από τις ορμόνες που απελευθερώνονται, η επαφή, οι αγκαλιές, τα φιλιά μάς κάνουν να νιώθουμε καλύτερα.

Μαγείρεψε

Όχι δεν χρειάζεται να φτιάξεις την πιο δύσκολη συνταγή του πιο φημισμένου σεφ (αν το θέλεις κάνε το, αλλά δεν είναι απαραίτητο). Αρκεί να φτιάξεις κάτι – έστω και το πιο απλό. Έρευνες δείχνουν ότι το μαγείρεμα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση και τη βελτίωση της διάθεσης.

Πρόσφερε

Είναι πολύ δύσκολο να ξέρεις ότι κάποιοι υποφέρουν ή περνούν πολύ δύσκολα και εσύ χαίρεσαι τη ζωή σου. Όταν προσφέρεις στους άλλους νιώθεις ανακούφιση και χαρά, λένε οι ψυχολόγοι και οι επιστήμονες τους υποστηρίζουν, αφού έρευνα έδειξε ότι είναι πιθανότερο να νιώσεις χαρούμενη όταν προσφέρεις ή ξοδεύεις τα χρήματά σου σε άλλους.

Εθελοντισμό

Στο πλαίσιο της προσφοράς και ο εθελοντισμός τονώνει τη διάθεση μας και μας γεμίζει θετικά συναισθήματα. Μπορεί οικονομικά να μην μπορείς να προσφέρεις, μπορείς όμως συνεισφέροντας σε κάποιον κοινό σκοπό. Όταν γίνεσαι χρήσιμη, νιώθεις περισσότερο παραγωγική, έρχεσαι σε επαφή με κόσμο, αποβάλλεις εγωιστικές σκέψεις κα τελικά φτιάχνει η ψυχολογία σου.

Καθάρισε

Νομίζεις πως είναι βαρετό και κουραστικό, αλλά ξανασκέψου πόσο όμορφα νιώθεις κάθε φορά που μπαίνεις σε ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι. Μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν διαβάζεις προτάσεις που θα σου φτιάξουν τη διάθεση, αλλά οι δουλειές του σπιτιού σε βοηθούν να αποσπάσαι και να μην σκέφτεσαι διαρκώς δυσάρεστα πράγματα.

Κοιμήσου

Μία από τις δραστηριότητες που μπορεί να σε κάνουν χαρούμενη δεν απαιτεί καθόλου κίνηση ή σκέψη. Βελτίωσε τις συνθήκες ύπνου σου και δεν τη διάθεσή σου να αλλάζει. Αν θέλεις να νιώσεις αμέσως καλύτερα, κοιμήσου έστω και για μισή ώρα. Θα δεις θεαματικά αποτελέσματα.

Βγες για έναν περίπατο

Η επαφή με τη φύση είναι ευεργετική και για τη σωματική και για την ψυχολογική υγεία. Κανόνισε έναν περίπατο στο πάρκο ή στο βουνό. Πήγαινε για μία βουτιά στη θάλασσα ή μια απογευματινή βόλτα στην παραλία. Οι εικόνες και μόνο που θα αντικρύσεις θα σου αλλάξουν αμέσως τη διάθεση.

Άκου μουσική

Είναι γνωστό πως η μουσική συμβάλλει στη μείωση του στρες, άρα μας κάνει να νιώθουμε και καλύτερα. Βάλε το αγαπημένο σου τραγούδι δυνατά, χόρεψε, τραγούδα ή καθάρισε το σπίτι υπό τους ήχους τους και έτσι θα έχεις δύο τρόπους σε ένα (είδες τι κάναμε εδώ, έτσι;).

Μύρισε λεμόνι

Κι όμως η βιταμίνη C δεν κάνει καλό μόνο στο σώμα, αλλά και στο μυαλό. Σε ανεβάζει και σε ξυπνά. Από την άλλη, αν δεν είσαι φίλη των εσπεριδοειδών προτίμησε τη μυρωδιά από το αγαπημένο σου έλαιο. Επειδή, αυτό το θέμα είναι κάτι πολύ υποκειμενικό, για να νιώσεις καλύτερα βρες τη μυρωδιά εκείνη που σε ταξιδεύει σε όμορφες αναμνήσεις.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below