Η ταινία  Όρνιθες  (ή πώς να γίνεις πουλί)  του Μπάμπη Μακρίδη, η πρώτη κινηματογραφική ταινία σε παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση, «σπάει το αβγό της» και βγαίνει στα φεστιβάλ κινηματογράφου. Αύριο, 28 Ιανουαρίου 2020, η ταινία θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα, στο Τμήμα Voice (μια διαφορετική ματιά στον κόσμο που ζούμε) του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ (προβολές έως και 1η Φεβρουαρίου 2020).
Οι Όρνιθες  (ή πώς να γίνεις πουλί) είναι μια υβριδική ταινία, στα όρια του ντοκιμαντέρ, της μυθοπλασίας και της πολιτικής φαντασίας, από τον κινηματογραφιστή Μπάμπη Μακρίδη του L  (Sundance Film Festival 2012) και του Οίκτου  (Pity, Sundance Film Festival 2018, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2019). Είναι μια ταινία για την πτήση και την πτώση, για την ανθρώπινη ανάγκη να πετάμε, για τον φόβο του ύψους, τον ίλιγγο, την ουτοπία, τους θεούς και τον άνθρωπο.

Η ταινία εμπνέεται από τον αρχετυπικό μύθο του Αριστοφάνη και των Ορνίθων, την παράσταση του Νίκου Καραθάνου και τους συντελεστές της, κινηματογραφώντας τους εκτός σκηνής, σε πραγματικούς χώρους και φυσικά τοπία – από τα λιβάδια ηφαιστειακής λάβας στην Ισλανδία έως τα υψίπεδα της Παταγονίας και από την Times Square έως τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Τα πάντα συμβαίνουν σε ένα σύμπαν ρευστής «καθημερινότητας», ανάμεσα σε ανθρώπους του θεάτρου, ορνιθολόγους και θυμόσοφους ερημίτες, που –όλοι τους– ονειρεύονται πως πετούν.
Ένα φιλμ-εγχειρίδιο φυγής, μια ταινία για την παρατήρηση των πουλιών, όπου τα πουλιά είναι στην πραγματικότητα άνθρωποι.

Σενάριο & Σκηνοθεσία: Μπάμπης Μακρίδης Διεύθυνση Παραγωγής: Ισαβέλλα Αλωπούδη Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός Μουσική: Little Thieves Μουσική Παράστασης: Άγγελος Τριανταφύλλου

O σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παράστασης Νίκος Καραθάνος

Εμφανίζονται: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Γρηγορία Μεθενίτη, Κώστας Μπερικόπουλος, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Στράτος Παπαδάκης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Έλενα Τοπαλίδου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χάρης Φραγκούλης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Βασισμένο στους  Όρνιθες του Αριστοφάνη, σε θεατρική διασκευή Γιάννη Αστερή και Νίκου Καραθάνου, το φιλμ συνοδεύει την παράσταση σε κάθε πόλη, όπου παίζεται. Η παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση έκανε πρεμιέρα στην Επίδαυρο τον Αύγουστο του 2016, κατέκτησε τη Νέα Υόρκη τον Μάιο του 2018, όπου παρουσιάστηκε στον κανονικό προγραμματισμό του St. Ann’s Warehouse στο Μπρούκλιν, ενώ πρόσφατα ανέβηκε στο Σαντιάγο της Χιλής, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ Santiago a Mil  (17-20 Ιανουαρίου 2020). 

Σκηνή από την παράσταση. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ © ΚΙΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Υπάρχουν εννέα βήματα για να γίνεις πουλί. Ποιο είναι το πρώτο; Σπάσε το αβγό σου.

Η ταινία θα προβληθεί στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2020.