Με το βραβείο “New Arrival Of The Year” βραβεύτηκε το αθηναϊκό wine restaurant«Pharaoh» από τον έγκριτο γαστρονομικό θεσμό La Liste. Το La Liste δημοσιεύει ετησίως την κατάταξη των 1.000 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο αντλώντας στοιχεία από 1.010 πηγές από 200 χώρες συμπεριλαμβανομένων οδηγών όπως οι Michelin, Zagat και Gault & Millau, καθώς επίσης και από αξιόπιστες κριτικές σε έγκυρα μέσα και στήλες γαστρονομίας διεθνούς εμβέλειας, τα οποία επεξεργάζεται βάσει αλγορίθμου. Από φέτος εγκαινίασε και τα ειδικά βραβεία La Liste Mediterranean, για να επιβραβεύουν τους σεφ και τα εστιατόρια των χωρών της Μεσογείου, τα οποία τιμούν τη μεσογειακή γαστρονομική παράδοση και συνεισφέρουν στην ενίσχυση της σκηνής της περιοχής.

Το Marie Claire, που επισκέφτηκε το «Pharaoh» τον πρώτο μήνα της λειτουργίας του, είχε φιλοξενήσει στο τεύχος Φεβρουαρίου ένα μικρό ιστορικό της δημιουργίας του:

To «Pharaoh» άναψε ένα βράδυ το φως του στα Εξάρχεια, λίγο προτού η Σολωμού συναντήσει την Πατησίων, κι έκτοτε ελκύει σαν διψασμένες πυγολαμπίδες Αθηναίους, περαστικούς από την πόλη και λάτρεις της απόλαυσης του κρασιού, προσφέροντας πάντα καλή μουσική και την τίμια κουζίνα ενός υψηλών προδιαγραφών μαγέρικου όπου όλα ψήνονται στα ξύλα. Από το ένα βράδυ στο άλλο, ένα στέκι με πρωταγωνιστή το κρασί, ένας χώρος όπου μπορείς να φας και να απολαύσεις τη νύχτα με τους φίλους σου, έγινε το απόλυτο talk of the town στην Αθήνα.

Τέσσερις φίλοι, ο αεικίνητος, πολυταξιδεμένος δημοσιογράφος Φώτης Βαλλάτος, ο πολυβραβευμένος Χανιώτης σεφ Μανώλης Παπουτσάκης («Χαρούπι», «Δέκα Τραπέζια», αμφότερα στη Θεσσαλονίκη), ο εξαιρετικά δραστήριος στο χώρο του ελληνικού κρασιού Πέρι Παναγιωτακόπουλος και ο αγαπημένος μας διεθνής βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, οι οποίοι απολάμβαναν να πίνουν και να τρώνε μαζί, έφτιαξαν το «Pharaoh», το μαγαζί όπου θα ήθελαν να συχνάζουν. Οι τέσσερις φίλοι είχαν αρχικά βρει ένα χώρο που πουλούσε παλιά είδη ψαρέματος, οπότε ο Φώτης Βαλλάτος θυμήθηκε ένα περιβόητο σκουλίκι για δόλωμα που το λένε Φαραώ και κάπως έτσι προέκυψε το όνομα «Pharaoh», ένα wine bar-restaurant όπου λατρεύεται η Αγία Τριάδα: κρασί, φαγητό και μουσική.

Το concept του μαγαζιού έχει την υπογραφή του Βαλλάτου, με έμφαση στην επιμέλεια της μουσικής που προσθέτει γοητεία στο χώρο με τον αναλογικό χαρακτήρα της: οι djs παίζουν μουσική αποκλειστικά από δίσκους βινυλίου και κινούνται στο φάσμα της eclectic μουσικής, με πυξίδα την τζαζ από διάφορες χώρες του κόσμου: Ethiojazz, Afro-beat, βραζιλιάνικα 60s. Υπάρχει ένα αισθητικό κριτήριο που ενώνει τα διαφορετικά είδη μουσικής. Ενα σημείο αναφοράς για τη μουσική που ακούγεται στο «Pharaoh» είναι οι εκπομπές του Τζάιλς Πέτερσον στο BBC 6. Κι επειδή το «Pharaoh» έχει δομηθεί πάνω στις αντιθέσεις, της αρχιτεκτονικής του χώρου, της διακόσμησης, της μουσικής και της κουζίνας, που δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο, το φαγητό είναι μαγειρεμένο αποκλειστικά σε συσκευές που λειτουργούν με ξύλα: σε δύο μασίνες, στα κάρβουνα και σε έναν ξυλόφουρνο – απευθείας αναφορά στο κλασικό ελληνικό μαγειρείο όπου βρίσκεις απλό, λιτό και νόστιμο φαγητό, σιγομαγειρεμένο σε κατσαρόλες, γάστρες και σχάρες. Τα υλικά είναι όλα φρέσκα και η καθημερινή επίσκεψη στο μανάβη καθορίζει το μενού, με μια σειρά από πιάτα που αλλάζουν συνέχεια.Στο «Pharaoh» βασιλεύουν τα κρασιά ήπιας φυσικής οινοποίησης από την Ελλάδα στα οποία οι ιδιοκτήτες θέλησαν να επενδύσουν με τόλμη και πάθος συγκεντρώνοντας 250 ετικέτες. Σε περίπτωση που διστάζει κανείς να διαλέξει κρασί, μπορεί να αφεθεί στα έμπειρα χέρια της Πέισλι Τάρα Κένετ, που ήταν επτά χρόνια σομελιέ στο «Noble Rot», ένα από τα πιο επιδραστικά wine bar-restaurants στον κόσμο. Εκτός από τη φανταστική συλλογή με 250 κρασιά, υπάρχουν συνήθως 12-14 επιλογές by the glass στη διάθεση των συνδαιτυμόνων καθημερινά. Οι δημιουργοί του «Pharaoh» φιλοδοξούν να αλλάξουν την κουλτούρα του κρασιού στην Αθήνα, συμβαδίζοντας με αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και την Αμερική, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη: τα wine bars γνωρίζουν τις δόξες που γνώρισαν τα cocktail bars πριν από 15 χρόνια.

Αν, πάντως, θα θέλαμε να χωρέσουμε σε ένα πλάνο την καρδιά και τον εγκέφαλο του μαγαζιού, αυτό θα ήταν η εικόνα του επίπλου πίσω από το μπαρ, το οποίο μοιάζει με βιβλιοθήκη που κουβαλά στα ράφια της το DNA του μαγαζιού: ξύλα για την κουζίνα, λαχανικά, δίσκοι βινυλίου, ψυγείο με κρασιά και στη μέση όλων αυτών τα decks, εκεί απ’ όπου ξεκινά το έναυσμα για τη μεγάλη γιορτή που είναι τo «Pharaoh».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below