Αυτή την περίοδο όλοι έχουμε αρχίσει τις χριστουγεννιάτικες αγορές μας. Γιατί λοιπόν να μην τις συνδυάσουμε με ένα σκοπό που γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικός; Όπως την υποστήριξη των φυλακισμένων και αποφυλακισμένων γυναικών, που αντιμετωπίζουν τον εγκλεισμό και, μετά την αποφυλάκιση, μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν στο περιθώριο.

Συγκεκριμένα, ο Κλήμης Πυρουνάκης, μέλος του ΔΣ του Δικτύου Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών, μας προσκαλεί στο μαγαζί Modistra, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, με δημιουργίες της ομάδας που στελεχώνει το Εργαστήριο Ραπτικής του δικτύου. Ανέβασε δύο φωτογραφίες στο Facebook και έγραψε στη λεζάντα:

«Η Μαρία με βοηθό την Ντανιέλα και καθοδήγηση της Σωτηρίας και ντεκορασιόν της Χρυσής φτιάχνουν συνέχεια πράγματα και οι παραγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη και οι μηχανές αγκομαχούν.

»Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά να γίνονται τα όνειρα πραγματικότητα.

»[ Τα έσοδα είναι για την υποστήριξη του Ξενώνα που έχουμε στην Δεριγνύ στη Βικτώρια.]

»+ Αυτός που ελευθερώνεται να νοιάζεται για τον έγκλειστο και να διαμορφώνει την αγκαλιά υποδοχής.

»+ Είναι ανοιχτά 10 πμ – 4 μμ.

»Δευτέρα πρωί είναι κλειστά γιατί οι μοδίστρες κάπου στην Αιόλου αγοράζουν υφάσματα».

Τι είναι το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών

Όπως γράφει στην ιστοσελίδα του:

«Είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που κύριο στόχο έχει την υποστήριξη των γυναικών που έχουν βιώσει στο παρελθόν ή βιώνουν εγκλεισμό σε Καταστήματα Κράτησης. Βασική αρχή του Δικτύου είναι το αίσθημα αλληλεγγύης, με όρους ισότητας και όχι φιλανθρωπίας, σε πρόσωπα που ανήκουν σε αυτή την ευάλωτη oμάδα πληθυσμού. Η συμβολή του ΔΣΦΑΓ έχει στόχο την αύξηση των μέσων και των πόρων, ώστε να αντιμετωπίσουν οι έγκλειστοι και οι αποφυλακισμένοι τη συγκεκριμένη αντιξοότητα που επήλθε, τους υπερφόρτωσε, τους προκάλεσε πόνο, τους δημιούργησε δυσλειτουργία σε ατομικό, οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο, τους έφερε σε κατάσταση περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.

»Μέλημα του Δικτύου είναι η χορήγηση ευκαιριών και πόρων για περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση των προσωπικών δυνάμεων και των παρεχομένων δυνατοτήτων από το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον, η παροχή ευκαιριών κοινωνικής ενσωμάτωσης και οι ενέργειες πρόληψης του στιγματισμού και της κοινωνικής περιθωριοποίησης. Η μορφή της αρωγής του Δικτύου προς τις φυλακισμένες και τις αποφυλακισμένες γυναίκες μπορεί να είναι:

»α) υλική (οικονομική, ρουχισμός, τρόφιμα, οικιακός εξοπλισμός κ.ά),

»β) εκπαιδευτικήεπιμορφωτική (εκπόνηση προγραμμάτων με θέματα εκπαίδευσης Υγείας και Νομικής Υποστήριξης, μαθήματα, οργάνωση σεμιναρίων, εργαστηρίων),

»γ) συμβουλευτική (ψυχοκοινωνική υποστήριξη, επαφή και εμπλοκή των γυναικών με δίκτυα στήριξης κ.α),

»δ) παροχή νομικών υπηρεσιών.

»Καλούμε πολίτες, φορείς και συλλογικότητες να σταθούν κοντά στο Δίκτυο και να συμβάλλουν από κοινού στην επιτυχία των στόχων του Δικτύου».

Όπως σχολιάζει στην ιστοσελίδα ο Κλήμης Πυρουνάκης: «Τα δεινά του εγκλεισμού είναι για όλους ίδια. Ο νεκρός χρόνος, η μελαγχολία, οι τάσεις για αυτοκτονία. Οι γυναίκες όμως θέλουν άλλη τεχνική, ο ψυχισμός τους είναι περίπλοκος. Χρειάζονται περισσότερο συναίσθημα και επινοητικότητα. Τους δείχνουμε διαρκώς την επιθυμία μας να βρουν την ελευθερία μέσα στον εγκλεισμό. Προσπαθούμε να ζωντανεύουμε τις ανάγκες που η φυλακή τους νεκρώνει».

Δείτε τη νέα ανάρτηση:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below