«Ο θηλασμός είναι μία απολύτως φυσιολογική και σημαντική διαδικασία για τις μητέρες και τα παιδιά. Είναι σημαντικό να ενημερώσουμε, να εμπλέξουμε και να κινητοποιήσουμε τον κόσμο σχετικά με τη σημασία του και την προστασία του, σε όλα τα επίπεδα». Προστατεύουμε τον θηλασμό. Είναι ευθύνη μας. Είναι επένδυση για μια ζωή!

Μητρικός θηλασμός. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό;

Εριέττα Κούρκουλου Λάτση: Ζωή.

Μαρίνα Λιάκη: Τρυφερότητα… και πρακτικότητα.

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, ιδρύτρια της ΜΚΟ KIND THINGS.

Ανησυχείτε μήπως, επειδή είστε χορτοφάγοι, ότι μπορεί να έχετε κάποιο πρόβλημα με τη γαλουχία;

Ε: Δεν ανησύχησα ούτε λεπτό. Έχει αποδειχθεί άλλωστε ότι η αυστηρή χορτοφαγία είναι κατάλληλη για κάθε περίοδο της ζωής ενός ανθρώπου συμπεριλαμβανομένης και της εγκυμοσύνης, της γαλουχίας και της βρεφικής ηλικίας.

Μ: Όχι, δεν με απασχόλησε διότι γνωρίζω πως τρέφομαι υγιεινά και ξέρω πως η χορτοφαγία καλύπτει πλήρως και τις ανάγκες του παιδιού.

Μέχρι πότε πιστεύετε ότι θα μπορείτε να θηλάζετε;

Ε: Θα μπορώ να θηλάζω για όσο συνεχίσει να το ζητάει ο γιος μου. Η ζήτηση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγή του γάλακτος μιας γυναίκας.

Μ: Η κόρη μου μόλις έγινε δύο ετών και την θηλάζω ακόμα. Περιμένω δεύτερο παιδί και ελπίζω να θηλάζω και τα δύο για όσο καιρό θέλουν.

Ποια είναι η άποψή σας για το δημόσιο θηλασμό;

Ε: Είναι ό,τι πιο φυσικό υπάρχει. Έχω θηλάσει παντού.

Μ: Είχα λίγο άγχος πριν γεννήσω, αλλά το ξεπέρασα αμέσως όταν ξεκίνησα να θηλάζω. Είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο μία γυναίκα να ταΐζει το παιδί της.

Η Μαρίνα Λιάκη, ιδρύτρια της ΜΚΟ ZAATAR.

Ο σύντροφος, σύζυγος, άνθρωπός σας, στηρίζει τις αποφάσεις σας σχετικά με το θηλασμό;

Ε: Ο σύντροφός μου με στηρίζει απόλυτα και συχνά με ευχαριστεί που προσφέρω το σώμα μου και το γάλα μου στο παιδί μας. Αντιλαμβάνεται τα οφέλη για την υγεία και του μωρού και την δική μου.

Μ: Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για μία γυναίκα να έχει έναν σύντροφο που υποστηρίζει τον θηλασμό. Ο άντρας μου, που έχει καταγωγή από τη Συρία, έχει συνηθίσει να βλέπει γυναίκες να θηλάζουν δημόσια. Είναι πραγματικά ευτυχία να έχω ανθρώπους που υποστηρίζουν την επιλογή μου.

Το πώς μία κοινωνία αντιμετωπίζει τη διαδικασία θηλασμού, είναι, πιστεύετε, δείγμα πολιτισμού;

Ε: Ναι. Πιστεύω ότι, στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν κοιτούν τις γυναίκες που θηλάζουν δημόσια περίεργα. Αντιλαμβάνονται ότι είναι μια φυσική και όμορφη διαδικασία. Αυτό με ευχαριστεί πολύ.

Μ: Σε κάποιες χώρες δεν είναι καθόλου περίεργος ο δημόσιος θηλασμός, ενώ σε άλλες σοκάρει. Στην Ευρώπη για παράδειγμα, οι χώρες που έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά θηλασμού είναι οι σκανδιναβικές, που ταυτόχρονα έχουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά φυσιολογικών τοκετών. Άρα ναι, θα έλεγα πως δείχνει κάτι για την κουλτούρα, το σύστημα υγείας και την ενημέρωση που παρέχεται από κάθε κράτος.

pexels.com

Η εκπαίδευση και η ενημέρωση πόσο μπορούν να βοηθήσουν σε αυτόν τον τομέα; Έχουμε την πρόσβαση που χρειαζόμαστε;

Ε: Το πρόβλημα στην Ελλάδα βρίσκεται στο ιατρικό σύστημα. Δεν υποστηρίζουν τις γυναίκες που θέλουν να θηλάσουν, ειδικά τις πρώτες μέρες της γέννησης του μωρού που είναι οι πιο δύσκολες και σημαντικές για να εδραιωθεί ο θηλασμός. Ακούω συχνά γυναίκες να λένε ότι είχαν ελάχιστο γάλα τις πρώτες μέρες και ότι επειδή το μωρό έχανε βάρος αναγκάστηκαν να του δώσουν φόρμουλα.

Στην πραγματικότητα, όλα τα μωρά χάνουν βάρος τις πρώτες μέρες και το γάλα που έχουν ανάγκη είναι ελάχιστο σε ποσότητα. Είναι σημαντικό τις πρώτες μέρες να επιμείνουμε στο θηλασμό για να αυξηθεί η παραγωγή η οποία ξεκινάει ουσιαστικά τρεις ημέρες μετά τη γέννα. Δίνοντας συμπλήρωμα, δεν αφήνουμε το σώμα μας να αντιληφθεί ότι η παραγωγή πρέπει να αυξηθεί για να καλυφθούν οι ανάγκες του μωρού μας, γιατί αυτές οι ανάγκες καλύπτονται από αλλού. Έτσι, πολύ γρήγορα μας δίνεται η λανθασμένη εντύπωση ότι δεν έχουμε γάλα.

Μ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες ζωής ενός μωρού και τη συνέχισή του έως και το δεύτερο έτος. Παρόλα αυτά, ακόμα μας εντυπωσιάζει ή μας σοκάρει όταν βλέπουμε μια γυναίκα να θηλάζει ένα μωρό πάνω από 3 μήνες. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα πως είτε δεν έχουμε πρόσβαση στην ενημέρωση, είτε δεν ξέρουμε πού να αναζητήσουμε πληροφορίες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο θηλασμός προστατεύει την γυναίκα από γυναικολογικές παθήσεις και ταυτόχρονα προσφέρει αντισώματα στο παιδί. Είναι σίγουρα πιο ενδεδειγμένη λύση από τη φόρμουλα. Άλλωστε αυτό προτείνει η φύση μας. Το γεγονός πως στην Ελλάδα δίνουν διαφημιστικά δείγματα φόρμουλας σε νέους γονείς χωρίς να τους ενημερώνουν για τη σημασία του θηλασμού είναι απογοητευτικό.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε μία νέα μητέρα που είτε δυσκολεύεται, είτε δεν είναι σίγουρη πως πρέπει να θηλάσει;

Ε: Θα της πρότεινα να επικοινωνήσει με φορείς υποστήριξης όπως το lllgreece.org ή το irois.gr και να επιμείνει στο δικαίωμά της να θηλάσει, εάν αυτό θέλει βέβαια.

Μ: Δεν περίμενα πως κάτι τόσο φυσιολογικό τελικά θέλει τόση ενημέρωση και υποστήριξη. Προσωπικά, με βοήθησε πάρα πολύ το La leche League για να μάθω περισσότερα αλλά και να μιλήσω με άλλες γυναίκες που θηλάζουν.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below