Μετά την παράσταση «Οι Λουόμενες», ένα κωμικοτραγικό σχόλιο της Κατερίνας Μαυρογεώργη για τη γυναικεία φιλία, τις κοινωνικές συμβάσεις αλλά και τη θεραπευτική δύναμη του νερού, μια μικρή παραγωγή που αγαπήθηκε τόσο από το κοινό ώστε έφτασε να μετρήσει αισίως τρεις σεζόν, η Κατερίνα Λάττα έκανε ξανά την έκπληξη ως η πρωταγωνίστρια στην παράσταση «Η Αρκούδα» του Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Νίκου Καρδώνη, που επιστρέφει φέτος, από 13 Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου 2023, στο Αμφιθέατρο.

Η θεατρική ομάδα της «Αρκούδας» είναι, ουσιαστικά, μια παρέα, όπως εξηγεί η Κατερίνα στο Marie Claire, αφού με τον συμπρωταγωνιστή της, Γιάννη Δενδρινό, «είμαστε συνάδελφοι, φίλοι, συμμαθητές, κουμπάροι, έχουμε μια σχέση δεκαπενταετίας. Μέσα σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με το θέατρο, ο Γιάννης πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει αυτή την ομάδα – και ο Νίκος Καρδώνης είναι φίλος του – και ο κοινός κώδικας μάς βοήθησε να ανεβάσουμε το έργο σύντομα και με πολύ χιούμορ».

Η ίδια υποδύεται μια όμορφη χήρα, την Έλενα Πόποβα, που μήνες τώρα πενθεί για την απώλεια του συζύγου της, κλεισμένη και πλήρως απομονωμένη στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού της, μέχρι που δέχεται την επίσκεψη του απόστρατου υπολοχαγού Σμιρνώφ, ο οποίος απαιτεί με άκομψο τρόπο την εξόφληση δυο γραμματίων που του χρωστούσε ο εκλιπών. Η ένταση που αναπτύσσεται μεταξύ τους οδηγεί σε μια παθιασμένη κορύφωση, περνώντας το μήνυμα, σύμφωνα με την ηθοποιό: «Ερωτευτείτε, παιδιά, ερωτευτείτε!

»Η αντρική παρουσία που μπαίνει στο σπίτι της Έλενα την ξεσηκώνει, δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό το “άξεστο ον” που ταράζει την ψυχική ηρεμία της, τη βγάζει από τη χειμερία νάρκη της, ξυπνάει τα ερωτικά ένστικτά της που κοιμόνταν πολύ καλά. Και σήμερα καλούμαστε να υπερασπιστούμε τις κοινωνικές επιταγές του “τι θα πει ο κόσμος, πώς πρέπει να υπάρχω, να αγαπάω” και εγκλωβιζόμαστε σε αυτές, ξεχνάμε τα ένστικτά μας και είμαστε σαν ζωντανοί-νεκροί.

«Και σήμερα καλούμαστε να υπερασπιστούμε τις κοινωνικές επιταγές του “τι θα πει ο κόσμος, πώς πρέπει να υπάρχω, να αγαπάω” και εγκλωβιζόμαστε σε αυτές, ξεχνάμε τα ένστικτά μας και είμαστε σαν ζωντανοί-νεκροί».

»Ο Τσέχωφ γνωρίζει εξαιρετικά τη γυναικεία υπόσταση και ψυχολογία», προσθέτει η Κατερίνα. «Σε όλες τις ηρωίδες του, όπως στον “Βυσσινόκηπο”, στον “Γλάρο”, στις “Τρεις αδερφές”, στα διηγήματά του, περιγράφει με ανάγλυφο τρόπο την εγκλωβισμένη γυναικεία ψυχοσύνθεση».

Φωτογραφία από την παράσταση «Αρκούδα».

Σήμερα ποιες κοινωνικές πιέσεις δεχόμαστε κυρίως οι γυναίκες;

«Κοινότοπο, αλλά έχουμε πάρα πολλούς ρόλους, τους οποίους θέλουμε και διεκδικούμε και πολύ καλά κάνουμε. Η σημερινή γυναίκα είναι και μητέρα και εργαζόμενη και ερωμένη και φίλη και τα πάντα όλα. Αλλά έχουμε βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ. Ας πούμε, στα σαράντα χρόνια μου έχω ζήσει και χωρίς social media, την εποχή που βγαίναμε έξω άβαφες, με τα αθλητικά ρούχα που φορούσαμε ήδη. Πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα πιο φυσικά, τα συναισθήματα ατόφια που, όπως λέει και ο Τσέχωφ, γεννιούνται στην παύση. Αν δεν ησυχάσεις λίγο, δεν μπορείς να ακούσεις για να προωθηθεί η δράση».

Η Κάτια, που υποδύθηκες στις «Λουόμενες», προσέγγιζε με ανάλαφρο τρόπο βαρύνοντα ζητήματα. Η «Αρκούδα» επίσης μιλάει με χιούμορ για τον έρωτα, το χρέος, το πένθος. Ποια είναι η μεγαλύτερη δύναμη της ελαφράδας;

«Νομίζω ότι και στη ζωή και στο θέατρο δεν ξέρεις πού ακριβώς ξεκινάει το τραγικό και πού το κωμικό. Με τον πιο χιουμοριστικό τρόπο μπορούν να ειπωθούν τα πιο σοβαρά πράγματα και για μένα εκεί θα ακουμπήσει και ο ηθοποιός. Αν καταφέρεις να κερδίσεις το γέλιο του θεατή, μετά θα συγκινηθεί και θα δει μπροστά του το θέμα της παράστασης. Θεωρώ ότι ο Τσέχωφ γράφει κωμωδίες, έχει ένα κωμικό στοιχείο μέσα από τον ποιητικό ρεαλισμό σε όλα τα έργα του. Και στην “Αρκούδα”, λοιπόν, η ελαφράδα είναι ζητούμενο και λύτρωση για εμάς».

«Και στη ζωή και στο θέατρο δεν ξέρεις πού ακριβώς ξεκινάει το τραγικό και πού το κωμικό. Με τον πιο χιουμοριστικό τρόπο μπορούν να ειπωθούν τα πιο σοβαρά πράγματα και για μένα εκεί θα ακουμπήσει και ο ηθοποιός. Αν καταφέρεις να κερδίσεις το γέλιο του θεατή, μετά θα συγκινηθεί και θα δει μπροστά του το θέμα της παράστασης».

«Η ζωή είναι μια πορεία προς τη φυλακή, η αληθινή λογοτεχνία οφείλει να διδάσκει πώς να διαφεύγεις ή να υπόσχεται την ελευθερία»: Συμφωνείς με αυτή τη φράση του Τσέχωφ;

«Συμφωνώ πάρα πολύ. Αν σε συνεπάρει ένα βιβλίο – ένα ποίημα, ένα μυθιστόρημα – είναι συγκλονιστικό το πώς μπορεί να ανοίξει ένα ψυχικό κανάλι σου και να συνδεθείς με κάτι. Προσωπικά δεν το γνώριζα, μου προέκυψε σιγά σιγά ως ανάγκη. Μπήκα σε αυτό το ποτάμι και το ακολούθησα».

Η Κατερίνα δεν ήταν από τους ανθρώπους που είχαν ανέκαθεν ονειρευτεί να ασχοληθούν με το θέατρο. Μεγαλώνοντας, σπούδασε Οικονομικά και έπιασε δουλειά σε τράπεζα. Στο μεταξύ, με μια παρέα φίλων αποφάσισαν, σχεδόν για πλάκα, να δώσουν εξετάσεις σε δραματική σχολή και η Κατερίνα τις πέρασε.

«Όταν μπήκα στη δραματική σχολή, που δεν το περίμενα, άλλαξα σαν άνθρωπος, ήμουν κάτι άλλο και έγινα κάτι άλλο, από τους ανθρώπους που γνώρισα, από τα συναισθήματα που εισέπραξα, από τις εικόνες που είδα. Αυτή η μετάβαση όρισε τη μετέπειτα ζωή μου. Δεν έχω αφήσει το άλλο μου επάγγελμα, δυστυχώς έτσι όπως είναι η κατάσταση δεν μπορώ να βιοποριστώ μόνο από το θέατρο, αλλά λίγο η τύχη, λίγο οι φίλοι, λίγο η διάθεση, συνεχίζω σε αυτόν το χώρο και είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό, δεν το θεωρώ καθόλου δεδομένο.

«Όταν μπήκα στη δραματική σχολή, που δεν το περίμενα, άλλαξα σαν άνθρωπος, ήμουν κάτι άλλο και έγινα κάτι άλλο, από τους ανθρώπους που γνώρισα, τα συναισθήματα που εισέπραξα, τις εικόνες που είδα. Αυτή η μετάβαση με όρισε στη μετέπειτα ζωή μου».

»Υπάρχουν πολλοί ικανοί ηθοποιοί, αλλά δυστυχώς ισχύει ότι είναι επάγγελμα πολυτελείας. Ξέρω πολλούς συναδέλφους που κάνουν δύο και τρεις δουλειές και είναι τρομερά επώδυνο και κουραστικό, θέλει συγκλονιστικά ψυχικά αποθέματα». Κι αυτό κάνει ακόμα πιο πολύτιμη την ερμηνεία της επί σκηνής όπου, όπως κάθε χαρισματικός και αφοσιωμένος ερμηνευτής, φτιάχνει για τους θεατές της, έστω για μια-δυο ώρες, το όμορφο παραμύθι ότι εκεί αρχίζει και εκεί τελειώνει η ζωή.

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης:

Info

«Αρκούδα», κάθε Παρασκευή (23.30), Σάββατο (21.00), Κυριακή (20.00), Σάββατο 11/11: 20:00 στο Αμφιθέατρο, Αγγελικής Χατζημιχάλη 15 & Ανδριανού, κρατήσεις: 210 3314088 (11-3.30) και 6985 864104. Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Προπώληση: www.ticketservices.gr

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Νίκος Καρδώνης. Μετάφραση: Δαυίδ Μαλτέζε. Επιμέλεια κίνησης: Υβόννη Τζάθα. Μουσική: Μιχάλης και Γιάννης Λατουσάκης. Διασκευή και επιμέλεια στίχων: Βασίλης Ανδρέου. Κοστούμια – σκηνικά: Αλεξάνδρα-Αναστασία Φτούλη, Νίκος Καρδώνης. Φωτισμοί: Ναυσικά Χριστοδουλάκου. Φωτογράφιση παράστασης: Δομνίκη Μητροπούλου. Teaser: Αλέξης Ορφανίδης. Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Γιώτα Δημητριάδη. Ηθοποιοί: Κατερίνα Λάττα, Γιάννης Λατουσάκης, Γιάννης Δενδρινός. Ζωντανή μουσική επί σκηνής: Μιχάλης Λατουσάκης

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below