Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων Deloitte περισσότεροι από το 1/3 των νέων μπαμπάδων, αποφεύγουν να κάνουν χρήση της άδειας πατρότητας γιατί φοβούνται ότι θα βάλει σε κίνδυνο την καριέρα τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 57% των ανδρών πιστεύουν ότι χρήση της άδειας πατρότητας θα εκληφθεί ως έλλειψη αφοσίωσης στην εργασία τους, ενώ το 41% του συνόλου θεωρεί ότι μια τέτοια άδεια θα τους στερούσε επαγγελματικές ευκαιρίες και ενδιαφέροντα πρότζεκτ.

Οι φόβοι βέβαια, προφανώς και δεν είναι αβάσιμοι αν κρίνουν από αυτό που συμβαίνει στις γυναίκες εργαζόμενες, όταν κάνουν χρήση της άδειας μητρότητας. Μάλιστα με τον πιο ενδιαφέροντα τρόπο, σύμφωνα με έρευνα του ΟΑΣΑ οι χώρες που έχουν πιο φιλελεύθερη προσέγγιση στις γονεϊκές άδειες παρουσιάζουν και τις μεγαλύτερες μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Παρ’όλα αυτά όμως, η έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα, μας αποδεικνύει ότι η κοινωνία δεν αξιολογεί το ίδιο την πατρότητα με την μητρότητα σε όσους κάνουν καριέρα.

Ενώ στις γυναίκες η μητρότητα θεωρείται έλλειψη συγκέντρωσης από την εργασία, στους άντρες η πατρότητα γίνεται αντιληπτή ως απόδειξη μεγαλύτερης υπευθυνότητας.