Η Hanna Chernenko είναι μια δημοσιογράφος που οι συνθήκες το έφεραν ώστε να γίνει πολεμική ανταποκρίτρια. Με έδρα το Χάρκοβο, εδώ και περίπου έναν χρόνο παρουσιάζει θέματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι μία από τις ρεπόρτερ σε εμπόλεμες ζώνες που επέλεξε φέτος τιμήσει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Δέκα από αυτές έχασαν τη ζωή τους μέσα στο 2022.

Σε νέα συνέντευξη που έδωσε η Hanna στο πλαίσιο του αφιερώματος, τη ρωτούν: «Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζεις ως ανταποκρίτρια από το μέτωπο;».

Όπως απαντάει, μεταξύ άλλων, «έχουν να κάνουν κυρίως με προσωπικούς φόβους και συναισθήματα. Μια πόλη, ένα χωριό που μόλις χτες θεωρούσες ασφαλές, που θεωρούσες ένα ευχάριστο καταφύγιο όπου ονειρευόσουν να χτίσεις το δικό σου σπίτι πλάι στη λίμνη γίνεται, ξαφνικά, πεδίο σκληρής μάχης. Για να καταφέρεις να φέρεις σε πέρας τη δουλειά σου σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να αποδεχτείς και να ξεπεράσεις τους φόβους και ό,τι πίστευες μέχρι τώρα.

«Μια πόλη, ένα χωριό που μόλις χτες θεωρούσες ασφαλές, που θεωρούσες ένα ευχάριστο καταφύγιο όπου ονειρευόσουν να χτίσεις το δικό σου σπίτι πλάι στη λίμνη γίνεται, ξαφνικά, πεδίο σκληρής μάχης».

»Μια δύσκολη πρόκληση που δεν είμαι σίγουρη ότι έχω καταφέρει να ξεπεράσω είναι η ανάγκη να μάθω πώς να επικοινωνώ με ανθρώπους που έχουν βιώσει την απώλεια. Δυστυχώς, συμβαίνει όταν φτάνεις σε ένα σημείο όπου επικρατεί χάος, ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και σοκαρισμένος… Δυσκολεύομαι να πάρω συνεντεύξεις κάτω από αυτές τις συνθήκες.

»Μια φορά, στα προάστια του Χαρκόβου, μια βόμβα χτύπησε ένα σπίτι. Πήγαμε, ένα συνεργείο, να καλύψουμε την επίθεση και μας πλησίασε ένας άντρας που καθόταν στη γειτονική αυλή. Ήμουν σίγουρη ότι ήταν γείτονας και άρχισα να μιλάω μαζί του. Όπως αποδείχθηκε, ζούσε στο κατεστραμμένο σπίτι. Η βόμβα είχε εκραγεί στο διπλανό δωμάτιο, σκοτώνοντας τη μητέρα του. Μετάνιωσα που άρχισα τη συζήτηση, αλλά εκείνος δεν σταματούσε να μιλάει. Είχε την ανάγκη να μιλήσει. Μου έχει συμβεί πάνω από μία φορά να σταματάω να κάνω ερωτήσεις και απλά να ακούω.

«Όπως αποδείχθηκε, ζούσε στο κατεστραμμένο σπίτι. Η βόμβα είχε εκραγεί στο διπλανό δωμάτιο, σκοτώνοντας τη μητέρα του».

»Μια άλλη φορά έγραψα ένα άρθρο για την πόλη Izium στο Χάρκοβο. Περίπου πενήντα άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στο καταφύγιο κάτω από ένα κατεστραμμένο σπίτι, που ανήκε σε μια φιλική οικογένεια. Είχαν προσκαλέσει όλα τα μέλη της να κρυφτούν στο καταφύγιό τους. Στο τέλος, σκοτώθηκε μια οικογένεια επτά μελών από την οποία μόνο ένας άντρας, ο γηραιότερος, επέζησε, επειδή το ωστικό κύμα τον εκτόξευσε με αποτέλεσμα να μη βρεθεί κάτω από τα χαλάσματα. Μου μίλησε, λοιπόν, για τους συγγενείς που είχε χάσει: τρία εγγόνια, μια κόρη, τη γυναίκα του, το γαμπρό του και τη θεία της γυναίκας του. Του έκανα κάποιες ερωτήσεις, είχα όμως αυτό το δικαίωμα; Είναι ηθικό; Αυτά αναρωτιόμουν ενώ μιλούσαμε. Όμως δεν σταμάτησε να μιλάει, είχε την ανάγκη να συνεχίσεις. Ως δημοσιογράφος, σίγουρα παίζεις κάποιο ρόλο σε τέτοιες καταστάσεις. Αναρωτιέμαι, ωστόσο, είναι ο σωστός; Είμαστε εξομολογητές; Ψυχολόγοι; Ή απλά ένα ζευγάρι αυτιά που ακούν και μια ψυχή που προσφέρει υποστήριξη;».

«Είμαστε εξομολογητές; Ψυχολόγοι; Ή απλά ένα ζευγάρι αυτιά που ακούν και μια ψυχή που προσφέρει υποστήριξη;».

Όπως ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας:

«Δέκα γυναίκες συνάδελφοί μας συγκαταλέγονται στη θλιβερή λίστα των δημοσιογράφων που, το 2022, έχασαν τη ζωή τους, εν ώρα καθήκοντος.

»Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) κρούει, για άλλη μια φορά, τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις απειλές και τις επιθέσεις που υφίστανται καθημερινά οι γυναίκες δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο. Οι συνάδελφοί μας εξακολουθούν, εν έτει 2023, να αποτελούν θύματα φυσικής ή και διαδικτυακής βίας και παρενόχλησης, ενώ, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τα περιστατικά αυτά παραμένουν ατιμώρητα.

»Σε ορισμένες δε περιπτώσεις οι συνάδελφοί μας πληρώνουν το πλέον βαρύ τίμημα στο βωμό του καθήκοντος, χάνοντας την ίδια τους τη ζωή κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ σε εμπόλεμες ζώνες ή ζώνες συγκρούσεων.

[…]

»Η ΔΟΔ προτρέπει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να καταπολεμήσουν την ατιμωρησία της βίας που διαπράττεται κατά των γυναικών δημοσιογράφων, επικυρώνοντας τη Σύμβαση 190 της ΔΟΕ εναντίον της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας και στηρίζοντας την πρωτοβουλία της ΔΟΔ για μια Σύμβαση για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων. Έχει τεράστια σημασία να ακούσουμε τις φωνές των γυναικών ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα».

Δείτε το βίντεο της νέας καμπάνιας:

Info
Μάθετε περισσότερα για την καμπάνια της ΔΟΔ #WomenReportingConflicts εδώ.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below