Μια διαφορετική φωτογράφιση από τις άλλες, που ανατρέπει τα στερεότυπα της ντελικάτης και αισθησιακής γυναίκας, έστησε ο Δανός σχεδιαστής Jim Lyngvild. Έντυσε δέκα πολιτικούς και άλλες δημόσιες φιγούρες της χώρας του, αλλά και μέλη της οικογένειάς του, σαν τις θρυλικές μάντισσες των Βίκινγκς, βάσει αναπαραστάσεων που προέκυψαν από ευρήματα σε τάφους.

Οι αναπαραστάσεις είναι πιστές μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Για παράδειγμα, ο ίδιος ο Lyngvild ανέλαβε να βάψει τα υφάσματα ενός κοστουμιού για να πετύχει την τέλεια απόχρωση του μπλε.

Οι μάντισσες των Βίκινγκς, οι λεγόμενες Völva, ήταν ηγετικές μορφές του Βορρά στην εποχή των φοβερών πολεμιστών, οι οποίες προκαλούσαν τόσο δέος και φόβο, ώστε ο Lyngvild λέει, χαριτολογώντας, ότι οι τάφοι τους σφραγίζονταν μήπως ξαναζωντανέψουν. Αυτό το καλλιτεχνικό πρότζεκτ παρουσιάζει τις γυναίκες ως δυναμικά, ισχυρά, σοφά μέλη της κοινωνίας -άλλωστε στις κοινωνίες των Βίκινγκς κάποιες από αυτές γίνονταν πολεμίστριες- σε αντιδιαστολή προς τις περισσότερες ιστορικές αφηγήσεις, που τις θέλουν αδύναμες κιαι υποτελείς.

Το καλλιτεχνικό πρότζεκτ παρουσιάζει τις γυναίκες ως δυναμικά, ισχυρά, σοφά μέλη της κοινωνίας -άλλωστε στις κοινωνίες των Βίκινγκς κάποιες από αυτές γίνονταν πολεμίστριες- σε αντιδιαστολή προς τις περισσότερες ιστορικές αφηγήσεις, που τις θέλουν αδύναμες και υποτελείς.

Τα δέκα πορτρέτα των Völva εκτέθηκαν στο Køge Museum. Μάλιστα η συμμετοχή της Ane Halsboe-Jørgensen, υπουργού Πολιτισμού και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων, σε αυτό το πρότζεκτ που κατά κάποιον τρόπο αποτίνει φόρο τιμής σε μια προ-χριστιανική κοινωνία, προκάλεσε αντιδράσεις, ωστόσο ο Lyngvild την υπερασπίστηκε διευκρινίζοντας ότι ήταν ο ρόλος της ως επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού που έγινε κριτήριο για την επιλογή της.

Ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και ο ίδιος ο δημιουργός, είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος, παντρεμένος από το 2007 με τον σύντροφό του, με τον οποίο ζει σε ένα πιστό αντίγραφο κάστρου των Βίκινγκς, καθώς έχει ασπαστεί τον σκανδιναβικό πολυθεϊσμό. Η πίστη παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή του, ώστε έχει σχεδιάσει και χτίσει έναν παγανιστικό ναό κοντά στο σπίτι του.

Δείτε το νέο πρότζεκτ του Jim Lyngvild:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below