Ήταν πριν 21 ακριβώς χρόνια, όταν το 1998 η transexual τραγουδίστρια από το Ισραήλ ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision και κέρδισε την πρώτη θέση με την αξία της. Από μόνη της αυτή δεν ήταν μόνο μια νίκη σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού, αλλά μια νίκη της διαφορετικότητας: Ένα trans άτομο είχε δείξει το ταλέντο του σε όλη την υφήλιο.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε ο πρώτος ημιτελικός της Eurovision στο Tel Aviv, με τη συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου (Κατερίνα Ντούσκα και Τάμτα αντίστοιχα) οι οποίες πέρασαν και οι δυο στον τελικό του Σαββάτου 18 Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτού του ημιτελικού, εμφανίστηκε και η Dana International για να ερμηνεύσει όχι το κομμάτι “Diva” το οποίο είχε κατακτήσει την πρώτη θέση όταν διαγωνίστηκε, αλλά το “Just the way you are” του Bruno Mars θέλοντας να περάσει και το αντίστοιχο μήνυμα.

Η Dana, είναι πλέον 50 ετών και ωραιότερη από ποτέ. Γεννήθηκε στην πρωτεύουσα του Ισραήλ το 1969 και το όνομά του ήταν αρχικά αρσενικό ώσπου έκανε την αλλαγή φύλου και πλέον ονομάζεται Sharon Cohen. Το 1998 λοιπόν, στα 29 της χρόνια έγινε το πρώτο LGBTQ+ άτομο που έλαβε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό της Eurovisiοn.

Τόσο το σκηνικό όσο και το νόημα της χθεσινής της εμφάνισης ήταν η αγάπη και η αποδοχή των ανθρώπων όπως ακριβώς είναι και πίσω της αναβόσβηνε η λέξη “kiss”-φιλί καλώντας όλα τα ζευγάρια που υπήρχαν στο πλήθος να ανταλλάξουν ένα τρυφερό φιλί είτε ήταν straight είτε gay.

Η Kiss Camera εστίασε σε πολλά gay φιλιά λοιπόν και αυτό κι αν ήταν μια ακόμη σπουδαία πρώτη φορά εναντίον στην ομοφοβία.