Δεν χρειάζεται να σου αρέσει το φλαμένκο για να απολαύσεις, ίσως ακόμα και να αγαπήσεις, τα τραγούδια της Rosario La Tremendita. Η 38χρονη τραγουδίστρια και συνθέτρια, που το 2004 κέρδισε το διακεκριμένο βραβείο Manolo Caracol και που σήμερα διεκδικεί Grammy, συνδυάζει την παράδοση της πατρίδας της, της Σεβίλλης, με ένα πλήθος ετερόκλητων ακουσμάτων, ροκ, τζαζ, ηλεκτρονικής, φολκλόρ μουσικής, συστήνοντας το φλαμένκο στις νεότερες γενιές και σε ένα ευρύτερο κοινό από την Ανδαλουσία, την Ισπανία και ολόκληρο τον κόσμο.

Σε λίγες μέρες έρχεται στην Αθήνα, στο Φεστιβάλ Φλαμένκο («Hola» Flamenco Festival 2023) που διοργανώνεται στις 4 και στις 5 Ιουνίου στο θέατρο «Δόρα Στράτου», με την υπόσχεση να ξεσηκώσει το ελληνικό κοινό. Λίγο πριν από το πρώτο της live στη χώρα μας μίλησε στο Marie Claire για την προσωπική σχέση της με τη μουσική, μια σχέση αγάπης που στην οικογένειά της περνάει από γενιά σε γενιά (από μικρό κορίτσι συνοδεύει τον πατέρα της σε φεστιβάλ και φιέστες), για τα έμφυλα στερεότυπα στο φλαμένκο και για τη γυναικεία φωνή όπως μπορεί να εκφραστεί με ένα μπάσο και ένα μικρόφωνο.

Το καλλιτεχνικό ψευδώνυμό σας, La Tremendita, σημαίνει «Η Τρομερή». Πώς προέκυψε;

«Μου κόλλησε από μικρή, από την οικογένεια και τη γειτονιά μου. Ο πατέρας μου αποκαλείται Jose El Tremento (“Ο Τρομερός”), έτσι από παιδί κληρονόμησα κι εγώ το καλλιτεχνικό παρατσούκλι του».

Ποια είναι η πιο δυνατή μουσική ανάμνηση που έχετε από τα παιδικά χρόνια σας;

«Να τραγουδάμε στο σπίτι, όλη η οικογένεια, με τον πατέρα μου να παίζει κιθάρα. Θυμάμαι, επίσης, την πρώτη ημέρα που ανέβηκα στη σκηνή, στα πέντε χρόνια μου. Τότε ήδη ήθελα να αφοσιωθώ, για ολόκληρη τη ζωή μου, στην τέχνη».

«Θυμάμαι την πρώτη ημέρα που ανέβηκα στη σκηνή, στα πέντε χρόνια μου. Τότε ήδη ήθελα να αφοσιωθώ, για ολόκληρη τη ζωή μου, στην τέχνη».

Πώς θα περιγράφατε τη μουσική σας;

«Στο DNA της μουσικής μου είναι η φλαμένκο.  Αυτή είναι και η μητρική γλώσσα μου. Αλλά εμπνέομαι από την τζαζ, την ηλεκτρονική, τη ροκ, τη φολκλόρ μουσική».

Φέρνετε την ανδαλουσιανή μουσική παράδοση σε επαφή με νεότερες γενιές. Ωστόσο πώς αντιδρούν οι παλαιότερες στη μείξη του φλαμένκο με άλλα ακούσματα;

«Αυτή τη στιγμή το κοινό μου είναι ιδιαίτερα ποικιλόμορφο, αποτελείται και από νέους και από μεγαλύτερους σε ηλικία. Η εξέλιξή μου υπήρξε προοδευτική, οπότε το μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό, που έχω εδώ και χρόνια, παρέμεινε κοντά μου, ενώ σε αυτό προστέθηκαν και νεότεροι. Κι αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά».

Photo: Alejandra Amere

Ποια ήταν, και είναι, η θέση των γυναικών στη σκηνή του φλαμένκο;

«Στο παρελθόν αντιμετωπίζαμε την ανισότητα, όπως άλλωστε συνέβαινε και στην κοινωνία στην οποία ζούσαμε. Σήμερα έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο αλλά ο αγώνας μας συνεχίζεται».

Ποιον ρόλο μπορεί να παίξει το φλαμένκο τόσο στα λεγόμενα γυναικεία ζητήματα όσο και σε εκείνα της LGBTQ+ κοινότητας, για την οποία επίσης αγωνίζεστε;

«Η μουσική μου και τα τραγούδια μου έχουν έντονη κοινωνική, φεμινιστική χροιά και το αίτημα της διαφορετικότητας. Μέσα από τη μουσική μου προσπαθώ να επικοινωνήσω και να συνδεθώ με τον κόσμο».

«Η μουσική μου και τα τραγούδια μου έχουν έντονη κοινωνική, φεμινιστική χροιά και το αίτημα της διαφορετικότητας. Μέσα από τη μουσική μου προσπαθώ να επικοινωνήσω και να συνδεθώ με τον κόσμο».

Έχετε έρθει ξανά στην Ελλάδα; Τι να περιμένουμε από το live σας;

«Είναι η πρώτη φορά. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη και ανυπομονώ να γνωρίσω την κουλτούρα, τη μουσική σας αλλά και την Αθήνα. Θα παίξουμε μουσική από το νέο άλμπουμ μου, “Tremenda“, το οποίο κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2022: ένα ταξίδι στο παραδοσιακό τραγούδι, ιδωμένο από διαφορετικές οπτικές».

Για το Φεστιβάλ Φλαμένκο «Hola»

Διοργανώνεται για έκτη χρονιά στη χώρα μας. Συγκεντρώνει καλλιτέχνες φλαμένκο και μουσικούς από διαφορετικά είδη που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. τους οποίους ενώνει με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης από την Ισπανία σε μια γιορτή που φέρνει την Ανδαλουσία στην Ελλάδα. Φέτος είναι καλεσμένοι, πέρα από τη Rosario La Tremendita, η Balcan Band «Αγία Φανφάρα», ο κιθαρίστας Vicente Jose Santiago, η χορεύτρια Miki Maria Vos και ο τραγουδιστής Juan Peñas.

Το φλαμένκο γεννήθηκε στην Ανδαλουσία από τη μείξη της κουλτούρας των τσιγγάνων και των ντόπιων. Πρόκειται για ένα είδος τέχνης που έχει ως πυρήνα τις έννοιες της συλλογικότητας και της συνύπαρξης, του αγώνα, της αλληλεγγύης και της δύναμης.

Το φλαμένκο γεννήθηκε στην Ανδαλουσία από τη μείξη της κουλτούρας των τσιγγάνων και των ντόπιων. Πρόκειται για ένα είδος τέχνης που έχει ως πυρήνα τις έννοιες της συλλογικότητας και της συνύπαρξης, του αγώνα, της αλληλεγγύης και της δύναμης.

Επιπλέον, για τους μεγάλους λάτρεις του φλαμένκο, το καλοκαίρι συνεχίζεται με το Vamos! Flamenco Camp στον Βάμο Χανίων, όπου από τις 24 έως τις 30 Ιουλίου οι Rafaela Carrasco (χορός φλαμένκο) και Alba Guerrero (τραγούδι) θα δώσουν δύο μοναδικά σεμινάρια σε όλα τα επίπεδα, που θα καταλήξουν σε μια μεγάλη φιέστα.

Παρακολουθήστε τη live εκτέλεση ενός τραγουδιού από το νέο της άλμπουμ, με τίτλο «Oye Mi Voz («Ακούστε τη φωνή μου»): 

Info

Εισιτήρια για το Hola Flamenco Festival: www.holaflamencofestival.com και, τις ημέρες του φεστιβάλ, στο ταμείο του θεάτρου από τις 17.00. Πληροφορίες με μήνυμα στο 6972343968. Προπώληση: 1η μέρα εδώ, 2η μέρα εδώ. Σεμινάριο τραγουδιού με τη Rosario la Tremendita εδώ.

Πληροφορίες και κρατήσεις για το Vamos! Flamenco camp στο www.flamencogreece.com

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below