Πολλοί από εμάς έχουμε ανακαλύψει μικρούς θησαυρούς σε μαγαζιά μεταχειρισμένων, αλλά η ιστορία της Laura Young είναι, αναμφίβολα, μια από τις πλέον αλλόκοτες. Η Αμερικανίδα από το Τέξας, που πουλάει αντίκες εδώ και περίπου δέκα χρόνια, χάζευε την πραμάτεια ενός φιλανθρωπικού καταστήματος της αλυσίδας Goodwill, όταν τράβηξε την προσοχή της ένα μαρμάρινο αγαλματίδιο που ήταν παραχωμένο κάτω από ένα τραπέζι. Η Young αποφάσισε να διαθέσει τα 35 δολάρια που κόστιζε για να το κάνει δικό της, ακολουθώντας το ένστικτό της.

Δεν είχε φανταστεί όμως ότι είχε πίσω του ιστορία δύο χιλιάδων χρόνων. Γιατί αφού απευθύνθηκε σε διάφορους ειδικούς, ο σύμβουλος του Sotheby’s την ενημέρωσε, τελικά, ότι επρόκειτο για αυθεντική ρωμαϊκή προτομή του πρώτου αιώνα μ. Χ.

Πώς όμως βρέθηκε να πωλείται ανάμεσα σε μεταχειρισμένα βιβλία και ρούχα; Πιθανολογείται ότι στη διάρκεια του 19ου αιώνα πέρασε στη συλλογή του βασιλιά Λουδοβίκου της Βαυαρίας (1825-1848). Ο μονάρχης, που λάτρευε τη ρωμαϊκή τέχνη, τη φύλασσε σε μια βίλα του στη Γερμανία, πιστό αντίγραφο έπαυλης της Πομπηίας. Όταν το κτίσμα βομβαρδίστηκε από συμμαχικές δυνάμεις στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λεηλατήθηκε από στρατιώτες, οπότε κάπως έτσι η προτομή βρήκε το δρόμο της για τις ΗΠΑ, όπου εξαφανίστηκε για πολλά χρόνια, μέχρι που έκανε ξανά την εμφάνισή της το 2018 στο Τέξας και εντοπίστηκε από τη Young.

Πιθανολογείται ότι στη διάρκεια του 19ου αιώνα ανήκε στη συλλογή του βασιλιά Λουδοβίκου της Βαυαρίας (1825-1848). Ο μονάρχης, που λάτρευε τη ρωμαϊκή τέχνη, τη φύλασσε σε μια βίλα του στη Γερμανία, πιστό αντίγραφο έπαυλης της Πομπηίας.

Η Αμερικανίδα μόλις διαπίστωσε την προέλευση του αγαλματιδίου, ενημέρωσε τη γερμανική κυβέρνηση και προγραμματίστηκε να επιστρέψει μέσα στο 2023 στην Ευρώπη. Μέχρι τότε, ωστόσο, θα κάνει μια στάση στο τεξανό μουσείο San Antonio Museum of Art. Αφού ούτως ή άλλως η προτομή διέσχισε τον Ατλαντικό, είναι ευκαιρία να τη γνωρίσει και το αμερικανικό κοινό.

Δείτε μια σχετική ανάρτηση:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Laura Young (@templeofvintage)

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below