Μια νέα, αμερικανική καμπάνια συνδύασε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με τον εορτασμό της επετείου του ’21 στις 25 Μαρτίου: Η #WeAreGreekWarriors συστήνει στα social media τις ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης, που βγήκαν από τη σκιά στην οποία ζούσαν, εξαιτίας των ηθών και των στερεοτύπων της εποχής τους, και άλλαξαν τη ροή της ελληνικής ιστορίας.

Η Άντζυ Ξυδιά, δημιουργός της καμπάνιας, σχολίασε στη «National Herald» πως «ως Ελληνοαμερικανίδα, θεώρησα σημαντικό να αναγνωρίσω και να προβάλω τις γυναίκες της Ελληνικής Επανάστασης και την ανεκτίμητη δράση τους, καθώς ηγήθηκαν εκατοντάδων αντρών, σε πολλές μάχες ανά την Ελλάδα, στον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Αυτές οι γυναίκες είναι τα πρότυπα καθεμίας συνεχίζει να αγωνίζεται, μέχρι σήμερα, για ελευθερία και ανεξαρτησία».

«Ως Ελληνοαμερικανίδα, θεώρησα σημαντικό να αναγνωρίσω και να προβάλω τις γυναίκες της Ελληνικής Επανάστασης και την ανεκτίμητη δράση τους, καθώς ηγήθηκαν εκατοντάδων αντρών, σε πολλές μάχες ανά την Ελλάδα, στον πόλεμο της ανεξαρτησίας».

Όπως πρόσθεσε η ίδια: «Σήμερα στον ουκρανικό πόλεμο βλέπουμε πενήντα χιλιάδες Ουκρανές μαχήτριες, πολλές από αυτές επικεφαλής, να παίζουν καθοριστικό ρόλο στον αγώνα κατά του Πούτιν. Μου έρχονται στο μυαλό επίσης ηγέτιδες όπως η Shabana Basij-Rasikh, που αγωνίζεται για την εκπαίδευση των κοριτσιών στο Αφγανιστάν.

»Οι ηρωίδες Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους, Ραλλού Καρατζά, Δόμνα Βισβίζη, Μόσχω Τζαβέλα, οι Σουλιώτισσες, οι Μεσολογγίτισσες, ανέτρεπαν τα στερεότυπα των αρχών του 1800. Η #WeAreGreekWarriors δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τις γυναίκες, την ισότητά τους και τα ελληνικά ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below