Το τελευταίο διάστημα, με το ενδιαφέρον του κόσμου να έχει στραφεί στις εξελίξεις στο χώρο του θεάτρου, έχουμε πολλές φορές ακούσει να επαναλαμβάνεται η ατάκα “ηθοποιός σημαίνει φως”. Η αξέχαστη και χιλιοειπωμένη αυτή φράση είναι στίχος από το ομώνυμο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι που σφράγισε με την φωνή του ο Δημήτρης Χορν. Ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, γιος του γνωστού θεατρικού συγγραφέα Παντελή Χορν, γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1921. Με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του θυμόμαστε μια στιγμή του που δεν έχει να κάνει με την σπουδαία καριέρα του στο θέατρο αλλά με την προσωπικότητά του και την γοητεία του ασκούσε.

Οι μεγάλοι του έρωτες και οι αμέτρητες κατακτήσεις του απασχόλησαν άλλωστε τον Τύπο. Σε αυτές τις ιστορίες θα προσθέσουμε και την Edith Piaf που όμως έγινε γνωστή πολύ αργότερα. Από αυτόν τον μονόπλευρο έρωτα υπάρχουν αποδείξεις: η ερωτική επιστολή που έστειλε η διάσημη Γαλλίδα στον Δημήτρη Χορν.

Σ’ αγαπώ όπως δεν αγάπησα ποτέ κανέναν, Τάκη, μη μου πληγώσεις την καρδιά! Μπορεί να έρθεις στο Παρίσι με την Ειρήνη, αλλά μάλλον δεν το βλέπω, έτσι θα έρθω εγώ κοντά σου τον Νοέμβριο, κανείς στον κόσμο δεν θα με εμποδίσει να έρθω στην Αθήνα, όμως αυτό που πρέπει να κάνεις χωρίς δισταγμό είναι να έρθεις στην Αμερική τον Δεκέμβριο, έτσι θα ξανασμίξουμε εκεί και από κει ελπίζω να σε φέρω στο Παρίσι, που όταν το γνωρίσεις θα το αγαπήσεις όσο κι εγώ, αν πας στο Λονδίνο μετά την Αμερική θα πάω κι εγώ, θα’ θελα να ζω πολύ κοντά σου, νομίζω πως θα μπορούσα να σε κάνω ευτυχισμένο και πιστεύω επίσης πως σε καταλαβαίνω πολύ καλά. Ξέρω πως είμαι ικανή να τα παρατήσω όλα για σένα…“, γράφει ανάμεσα σε άλλα η 4σελιδη επιστολή.

Στις 13 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, θα του στείλει και το εξής τηλεγράφημα: “Αν μπορείς γράψε μου στο όνομα κυρία Μπιγκάρ, στην οδό Μπερί 26. Μην βάλεις το όνομά μου στη διεύθυνση”.

Οι δυο τους είχαν γνωριστεί με αφορμή την εμφάνιση της Edith Piaf στο θέατρο “Μαρίκα Κοτοπούλη” -στην πρώτη της συναυλία στην Ελλάδα στις 18 Σεπτεμβρίου 1946. H 31χρονη τότε Γαλλίδα τραγουδίστρια γοητεύτηκε από τον 25χρονο ηθοποιό που είχε πάει να την παρακολουθήσει. Μετά από την πρώτη τους συνάντηση ξεκίνησε η πολιορκία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Edith Piaf (@edithxpiaf)

Η επιστολή στον Τάκη, όπως της άρεσε να τον αποκαλεί, εστάλη στις 20 Σεπτεμβρίου του 1946. Ήρθε στη δημοσιότητα και το 2009, 11 χρόνια μετά τον θάνατο του Δημήτρη Χορν, δημοπρατήθηκε στο ξενοδοχείο Athens Plaza για 1.500 ευρώ.

Ο Πέτρος Βέργος, ιδρυτής του ομώνυμου οίκου δημοπρασιών, ανέφερε στον Guardian: “Δεν θα μάθουμε ποτέ πώς ένιωθε ο Χορν για την Piaf , αλλά με το τυφλό τους πάθος αυτά τα χειρόγραφα αποδεικνύουν ότι ήταν κεραυνοβόλος έρωτας για την Piaf”. Ο Δημήτρης Χορν ήταν άλλωστε νιόπαντρος τότε με την Ρίτα Φιλίππου.

Η ερωτική επιστολή της Edith Piaf κατέληξε στα χέρια του συνεργάτη του ηθοποιού, Θεοδόση Ισαακίδη ο οποίος είχε αναλάβει την επιμέλεια του αρχείου του ενώ κυκλοφορεί και τυπωμένη στο βιβλίο του Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη με τίτλο “100 Χρόνια Δημήτρης Χορν”.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below