Η πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, βρέθηκε στο Άνω Κουφονήσι για να τιμήσει με την παρουσία της τη δέκατη διοργάνωση του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, που πλέον έχει εξελιχθεί σε πολιτιστικό θεσμό για τις Κυκλάδες.

Στον χαιρετισμό της τόνισε ότι το φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε το 2016, έχει καταφέρει να μετατρέψει το μικρό νησί σε σημείο συνάντησης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα προσφέρει στους κατοίκους και στους επισκέπτες μια εμπειρία όπου η μουσική συναντά την καθημερινότητα και ενώνεται με τον διεθνή πολιτιστικό χάρτη.

Κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι οι «Πέντε Χιλιετίες Ελληνικού Ήχου», μια μουσική διαδρομή που συνδέει τις αρχαίες μελωδίες και τις βυζαντινές ψαλμωδίες με τη δημοτική παράδοση και τις σύγχρονες συνθέσεις. Ο ελληνικός ήχος αναδεικνύεται έτσι ως μια αδιάσπαστη συνέχεια που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Αποκορύφωμα του φεστιβάλ θα αποτελέσει η μεγάλη συναυλία στην Κέρο στις 10 Σεπτεμβρίου, σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού, αφιερωμένη στη μνήμη του αρχαιολόγου Lord Colin Renfrew. Το πρόγραμμα θα συνδυάσει αρχαιοελληνικά όργανα, βυζαντινές μελωδίες, μουσική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, αλλά και έργα σύγχρονων δημιουργών όπως οι Γιάννης Ξενάκης και Γιώργος Κουμεντάκης, προσφέροντας μια θεατρική-μουσική εμπειρία στον χώρο όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα ίχνη μουσικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Πέρα από τις συναυλίες, το φεστιβάλ εμπλουτίζεται με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, περιβαλλοντικές δράσεις και πολιτιστικές πρωτοβουλίες ανοιχτές σε όλους, αποδεικνύοντας ότι η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο κοινωνικής συνοχής και ευθύνης.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε πως το πάθος και η συνέπεια των διοργανωτών κατόρθωσαν να καταστήσουν το φεστιβάλ έναν φάρο πολιτισμού στο Αιγαίο, ενώ ευχαρίστησε τον ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή Κορνήλιο Μιχαηλίδη, τους καλλιτέχνες, τους θεσμικούς φορείς, τους χορηγούς και, κυρίως, τους κατοίκους που στήριξαν έμπρακτα τη διοργάνωση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το λόγο πήραν επίσης προσωπικότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, της αρχαιολογικής κοινότητας και του πολιτισμού, ενώ η πρώην Πρόεδρος παρακολούθησε και τη συναυλία βυζαντινής μουσικής «Ρόδον Αμάραντον», που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου.

Με την ευχή η διοργάνωση να συνεχίσει να φωτίζει τον πολιτιστικό χάρτη της χώρας, το 10ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων επιβεβαιώνει πως η μουσική μπορεί να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στις εποχές, τα μέρη και τους ανθρώπους.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below