Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τη σημερινή, ελληνική κοινωνία είναι το δημογραφικό. Με τις γεννήσεις να έχουν μειωθεί κατακόρυφα τα τελευταία 40 χρόνια και τα στοιχεία να δείχνουν πως ο πληθυσμός της Ελλάδας γερνά διαρκώς, η χώρα μας βρίσκεται σε αδιέξοδο. Στις αιτίες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν τα οικονομικά προβλήματα, η πανδημία των τελευταίων ετών, αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε ολοκληρωμένες μαιευτικές και γυναικολογικές υπηρεσίες.

Επομένως, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική κάθε κίνηση που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών και θα βοηθήσει τις γυναίκες σε όλη την επικράτεια να βιώσουν το θαύμα της μητρότητας με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Η δράση της HOPEgenesis, της Ελληνικής αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που ιδρύθηκε το 2015 και δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με αποστολή την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και τη στήριξη της οικογένειας στην Ελλάδα, είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα.

Η οργάνωση εργάζεται και επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων – προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες – όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.

Ελπίδα Ζωής από την εταιρεία Βίκος και τη HOPEgenesis

Ως εταιρεία με ευαισθησία για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, με πολυετή και πολυεπίπεδη δράση και προσφορά, προσανατολισμένη στην ευημερία του τόπου μας, η εταιρεία Βίκος, ξεκίνησε μία συνεργασία με τη HOPEgenesis, που στόχο έχει την ενίσχυση της σημερινής οικογένειας στην επαρχία και ειδικότερα στο Δήμο Ζαγορίου.

Η εταιρεία Βίκος, μέσω της συνεργασίας αυτής, «υιοθετεί» το Δήμο Ζαγορίου, ο οποίος χωρίζεται γεωγραφικά σε τρεις ενότητες – το Κεντρικό, το Δυτικό και το Ανατολικό Ζαγόρι – που περιλαμβάνουν 46 τοπικές κοινότητες με συνολικό πληθυσμό 3.804 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Με βάση τον πληθυσμό αυτόν, στο Δήμο Ζαγορίου θα έπρεπε να σημειώνονται 38 γεννήσεις ανά έτος. Όμως είναι πολύ λιγότερες, με διαρκώς πτωτική τάση: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το 2016 σημειώθηκαν μόλις 12 γεννήσεις έναντι 37 θανάτων και τις επόμενες χρονιές μειώθηκαν περαιτέρω με 8 το 2017, 7 το 2018 και 6 το 2019.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ενίσχυση της σημερινής οικογένειας στην επαρχία αποτελεί εξαιρετικής σημασίας συμβολή για την αποφυγή της ερημοποίησης της περιφέρειας, καθώς και για την αναγέννηση του οικογενειακού ιστού στις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας. Φιλοδοξία της σύμπραξης είναι να βοηθήσει να ανατραπεί το κλίμα της υπογεννητικότητας στις τοπικές κοινότητες του Ζαγορίου και να συμβάλλει στην παροχή ασφάλειας στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες – όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο της Ηπείρου, μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.

Η συνεργασία συγκαταλέγεται στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος «Ο Β-οίκος της ζωής μας», το οποίο αποτελεί μία σειρά πρωτοβουλιών που έχουν σκοπό να αναδείξουν, συμβολικά και εμπράκτως, ως επείγουσες προτεραιότητες την προστασία της φύσης, τον πολιτισμό και τον εθελοντισμό. Αφορούν, δηλαδή, τρεις πολύ σημαντικούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, οι οποίοι ταυτοχρόνως αποτελούν οικουμενικές, πανανθρώπινες αξίες.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below