Μέσα από τον κόσμο της μόδας, εμπνεόμαστε από τις απλές γυναίκες που με κάθε τρόπο ενίσχυσαν τους ήρωες, τους αγωνιστές, υπερασπίστηκαν την τιμή και την ατομική τους ελευθερία. Αγκαλιάζουμε την παραδοσιακή υφαντική τέχνη που στήριξε τη γυναίκα και την κοινωνία μας στις αντίξοες συνθήκες, όπως επίσης κι άλλες τέχνες που το γυναικείο φύλο διατήρησε ακάθεκτες τόσα χρόνια με μεγάλη δεξιοτεχνία. 

Σε μια προσπάθεια προσέγγισης της ενέργειας και της αισθητικής που αποπνέουν οι δημιουργίες στον αργαλειό, το mosty.com παρουσιάζει μια επετειακή συλλογή, που συνδέεται εξαιρετικά με την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821.

Αυθεντικά και καινοτόμα σχέδια εμπνευσμένα από την Ελλάδα, που μας “προκαλούν” να στηρίξουμε την εθνική μας κληρονομιά, την ηθική και βιώσιμη slow fashion. Να υποστηρίξουμε την ανεκτίμητη αξία της τέχνης του χειροποίητου, ώστε ο αργαλειός να μη σιγήσει ποτέ.

Αυτή η επετειακή συλλογή αποτελείται από μια σειρά αγαπημένων ρούχων για να γιορτάσουμε όλα όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα και πάνω από όλα να στηρίξουμε τη Ζαρίφειο Βιοτεχνική Σχολή Τήνου και τα εργαστήρια υφαντουργικής που πραγματοποιούνται από το 1898 μέχρι και σήμερα στο νησί των ανέμων. 

Λίγα λόγια για τη Ζαρίφειο Βιοτεχνική Σχολή της Τήνου

“Παλιά, τα κορίτσια έφευγαν από την Τήνο για να βρουν εργασία, ώστε να μπορούν να στέλνουν χρήματα στην οικογένειά τους που τα είχε ανάγκη. Δεν περνούσαν όμως πάντα ωραία εκεί όπου πήγαιναν. Μία από τις κοπέλες πήγε να εργαστεί στην οικογένεια του Νικολάου Ζαρίφη στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ζαρίφης που είχε τράπεζα αναγκαζόταν να ταξιδεύει συχνά. Οταν έλειπε με τη γυναίκα του, εμπιστευόταν τα παιδιά του στην κοπέλα αυτή. Σε κάποιο ταξίδι του ζευγαριού έγιναν κάποιες ταραχές στην Κωνσταντινούπολη και το κορίτσι φοβούμενο μην πάθουν τίποτα τα παιδιά, τα πήρε και τα έφερε στην Τήνο. Φυσικά ενημέρωσε τους γονείς για να μην ανησυχούν.

Οταν ο κύριος Ζαρίφης έφτιαξε τη διαθήκη του, άφησε στον Δήμο της Τήνου ένα σημαντικό ποσό για να γίνει κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα που να αφορά τις κοπέλες που αναγκάζονταν να φεύγουν από το νησί. Το δημοτικό συμβούλιο έδωσε τα χρήματα σε μια επιτροπή κυριών που οργάνωσε μια σχολή για την υφαντική τέχνη. Τότε άλλαξαν όλα για τα κορίτσια αυτά…”

Αυτό είναι το απόσπασμα από τη μαρτυρία της Μαρουλιώς Γκίζη, προέδρου του γυναικείου συλλόγου «Ευαγγελισμός», το οποίο ίδρυσε το 1898 τη Σχολή Υφαντουργικής στην Τήνο. Ιδρύθηκε από τους Νικόλαο και Ελένη Ζαρίφη και το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας με προορισμό την εκμάθηση της υφαντικής τέχνης.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below