Το Marie Claire αναζήτησε τις γυναίκες πρέσβεις που εκπροσωπούν τη χώρα τους στην Αθήνα και τους έθεσε ερωτήματα για τα στερεότυπα που θα ήθελαν να καταρρίψουν, την παρούσα κατάσταση σε ζητήματα ισότητας και τη διαφορά που μπορούν να κάνουν από τη θέση τους σε χώρες όπου οι γυναίκες έχουν ελάχιστα δικαιώματα. Στην πρεσβεία του Παναμά, που για ευνόητους λόγους βρίσκεται στον Πειραιά, μας περίμενε μία αληθινή έκπληξη: η ελληνικής καταγωγής πρέσβυς του Παναμά, Julie Lymberopulos, μία πολίτης του κόσμου με ταμπεραμέντο που συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά των δύο χωρών που διαμόρφωσαν το χαρακτήρα της.  Της ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας κάποιες σκέψεις για την παρούσα διπλωματική της αποστολή. «Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά, ξέρουν ότι η διπλή ελληνική μου καταγωγή από τη Μεσσηνία είναι ένα από τα στοιχεία της προσωπικότητάς μου για τα οποία αισθάνομαι υπερήφανη. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Παναμά. Μια μακρινή, εξωτική χώρα της Λατινικής Αμερικής με πλούσια βλάστηση, τροπικά δάση, που βρέχεται και ενώνει δύο ωκεανούς, δημιουργεί ευκαιρίες  και έχει όμορφους-φιλόξενους και γνήσιους ανθρώπους. Αγαπώ τον Παναμά και έχω μια έμφυτη από πάντοτε επιθυμία να μιλάω για αυτή τη χώρα, να τη γνωρίζω μέσα από τα δικά μου μάτια σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να τη μάθουν. Το ότι σήμερα έχω τη χαρά και την τιμή να εκπροσωπώ τη χώρα που γεννήθηκα και μεγάλωσα – τον Παναμά – στη χώρα όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς μου – την Ελλάδα – έχει για μένα ξεχωριστή σημασία και αποτελεί όνειρό μου και ευλογία».

Η Α.Ε. η πρέσβυς του Παναμά στα γραφεία της πρεσβείας στον Πειραιά.

Ποιες στιγμές ξεχωρίζετε ως σταθμούς της ζωής σας;
Μιλώντας για σταθμούς ζωής, θα ξεκινούσα σίγουρα από τα ανέμελα ταξίδια στην Ελλάδα τα οποία κάναμε οικογενειακώς επισκεπτόμενοι τη Μεσσηνία από τον μακρινό Παναμά. Η αγάπη για τις ρίζες μας και η αξία της οικογένειας σηματοδότησαν από νωρίς τη ζωή μου. Συνεχίζοντας, θα ξεχώριζα σίγουρα τις σπουδές μου στην Αμερική. Τελειώνοντας το σχολείο στον Παναμά, ταξίδεψα στη Βοστώνη για οικονομικές σπουδές και εκεί ένιωσα να έχω όλη τη ζωή μπροστά μου. Τα φοιτητικά χρόνια είναι πάντοτε μοναδικά και ανεπανάληπτα και χαίρομαι γιατί τα έζησα και τα απόλαυσα. Η γέννηση των παιδιών μου αποτελεί οπωσδήποτε σταθμό στη ζωή μου. Έχω δύο υπέροχες κόρες, τη Μαργαρίτα και τη Δήμητρα, τις οποίες θαυμάζω και καμαρώνω για όλα τα σπουδαία και τα ασήμαντα που πετυχαίνουν η καθεμία στη ζωή που έχει επιλέξει. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω την πολύτιμη εμπειρία των 22 χρόνων έμμεσης διπλωματικής εκπροσώπησης της Ελλάδας -αυτή τη φορά- ανά τον κόσμο. Aπό τον Ιανουάριο του 2023 είμαι πλέον και Κοσμήτορας για τους Διπλωμάτες της Λατινικής Αμερικής στην Ελλάδα: Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Κούβα, Μεξικό, Παναμά, Περού, Ουρουγουάη και Βενεζουέλα. Η διπλωματική ζωή είναι συναρπαστική και ενδιαφέρουσα. Μαζί με τα ναυτιλιακά, μου έχουν μάθει πολλά και μου δίνουν ξεχωριστά και δυνατά μαθήματα.

Η Α.Ε. η πρέσβυς του Παναμά Julie Lymberopulos με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Πώς βλέπετε τις εργαζόμενες γυναίκες σήμερα;
Η γυναίκα επαγγελματίας είναι απαραίτητο να έχει δυναμικό χαρακτήρα, πυγμή, ικανότητα διαχείρισης κρίσεων, αποφασιστικότητα, σοβαρότητα, προσαρμοστικότητα στις αλλαγές και ηγετικό προφίλ. Ανεξαρτήτως φύλου, το κλειδί για να ηγηθεί κανείς αποτελεσματικά και με επιτυχία είναι, για μένα, να διαθέτει πάθος για το αντικείμενό του, να το αγαπά, να μην περιορίζεται σε στεγανά και να ξεπερνά τις νόρμες και τα καθιερωμένα, διαθέτοντας, βέβαια, αντισυμβατικό πνεύμα, αλλά πάντοτε με αυτογνωσία και ρεαλιστική αντίληψη. Οι γυναίκες, ως φύσει πολυεπίπεδα χαρισματικές προσωπικότητες με συνθετική σκέψη και πολύ-συνδυαστικές ποιότητες έχουν όλα τα εφόδια να διαπρέψουν σε κάθε τομέα, ενώ μπορούν, ταυτόχρονα, να συνεισφέρουν εξίσου σημαντικά στην πρόοδο και την επιτυχία της κάθε επιχείρησης, μα και στην οικογένειά τους.

Στην τελετή λήξης του συνεδρίου “Our Ocean 2023” με την ελληνική αποστολή, που πήρε τη σκυτάλη για να οργανώσει το επόμενο συνέδριο, “Our Ocean 2024” στην Ελλάδα.

Τι είδους στερεότυπα θα θέλατε να εξαλείψετε τόσο στην Ελλάδα όσο και στον Παναμά;
Παρότι, τόσο στον Παναμά όσο και στην Ελλάδα, έχουν γίνει προσπάθειες για την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων, πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Θα σταθώ στην αυθαίρετη, αλλά, δυστυχώς, γενικευμένη αντίληψη που θέλει τις γυναίκες να μην είναι τόσο καλές στον ανταγωνισμό και την ηγεσία,με αποτέλεσμα να αποτρέπονται από την εξουσία. Τέτοιου είδους αντιλήψεις λειτουργούν περιοριστικά και καθυστερούν την ανέλιξη των γυναικών. Συσκοτίζουν τα πραγματικά ταλέντα, τις φιλοδοξίες και τις δυνατότητές τους και είναι σημαντικό να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατό και μια για πάντα. Τέλος, υπάρχουν και άνδρες που καλοπροαίρετα και επειδή έτσι έχουν διδαχθεί μεγαλώνοντας, έχουν διάθεση να προστατεύσουν τις γυναίκες. Για μένα η προστασία σε αυτή την περίπτωση δε μπορεί παρά να ταυτιστεί με την υποστήριξη, την επικοινωνία, τη συνεννόηση και την εμπιστοσύνη προς τα θέλω της γυναίκας που αγαπά τον εαυτό της.

Με την ελληνική αποστολή, που ταξίδεψε στον Παναμά για το συνέδριο “Our Ocean 2023” στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ναυτιλίας του Παναμά.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του Marie Claire στις πρέσβεις που υπηρετούν τη θητεία τους στην Αθήνα εδώ. 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below