Έρευνες έχουν δείξει ότι η δημιουργία είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία. Ξεγελάει το μυαλό κλειδώνοντας για λίγο τις σκέψεις σε ένα κουτί μέχρις ότου να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Η καραντίνα στάθηκε αφορμή να ανακαλύψουμε νέα πράγματα, να εκμεταλλευτούμε τον άπλετο χρόνο της καθημερινότητάς μας και να πατήσουμε διστακτικά restart στις συνήθειές μας – αν όχι στη ζωή μας. Ίσως, η πανδημία είναι αυτός ο λόγος που ψάχναμε για να διασκεδάσουμε την ψυχή μας.

Η Χριστίνα Στέργιου είναι ένα τρανό παράδειγμα αυτής της κατάστασης. Η ίδια εκμεταλλεύεται όσο μπορεί τις ευεργητικές ιδιότητες της δημιουργίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας, δημιουργώντας παράλληλα ένα μικρόκοσμο μιας covid-free κοινωνίας.

Την ιστορία για την προσωπική της μορφή ψυχοθεραπείας και εργοθεραπείας διηγήθηκε στο Marie Claire. Η συζήτηση μαζί της ήταν κάτι παραπάνω από αφυπνιστική. Μου θύμισε τη χαρά που μπορεί να σου προσφέρει η τέχνη χτυπώντας, παράλληλα, ένα καμπανάκι στην όποια δημιουργικότητα υπάρχει μέσα μου.

Πώς ξεκίνησε το ταξίδι με τις μινιατούρες; Ήταν ένα χόμπι που ξεκίνησε στην καραντίνα ή από πριν είχατε κάποιες δημιουργικές δυσκολίες;

Πάντα μου άρεσαν οι μινιατούρες. Αυτά τα διακοσμητικά που είχαν στο σπίτι οι μαμάδες μας. Λίγο πριν την καραντίνα είχε ξεκινήσει ο άντρας μου να ασχολείται με την κατασκευή τους – κυρίως κατασκεύαζε αεροπλάνα, τανκ και τέτοια πράγματα. Με ενδιαφέρει πολύ αυτό το χόμπι ως εικόνα και γρήγορα κατάλαβα ότι έτσι θα περνούσε και ο χρόνος μου πιο ευχάριστα.

Τώρα για να σας πω την αλήθεια όλη η διαδικασία ξεκίνησε λίγο νωρίτερα με αφορμή ένα θλιβερό γεγονός. Τον Μάρτιο διαγνώστηκα με καλοηθή όγκο στον εγκέφαλο. Ένα από τα συμπτώματα που είχα ήταν ότι το δεξί μου χέρι μούδιαζε. Μετά από δύο χειρουργεία και ακτινοβολίες, ο γιατρός μου μού εξήγησε ότι υπάρχει περίπτωση τα συμπτώματα που είχα πριν το χειρουργείο να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Και έτσι θεώρησα ότι κάνοντας μινιατούρες θα μπορώ να ελέγχω καλύτερα το χέρι μου, να βλέπω δηλαδή αν όντως δυσκολεύομαι στις κινήσεις.

Άρα θα μπορούσατε να πείτε ότι ήταν ψυχοθεραπευτική η όλη διαδικασία, όχι μόνο ένα χόμπι που σας γοήτευε από μικρή;

Σίγουρα! Γιατί σκεφτείτε ότι όταν συνειδητοποίησα πως το χέρι μου λειτουργούσε κανονικά, αισθανόμουν καλύτερα ψυχολογικά.

Άρα η καραντίνα στάθηκε αφορμή να ασχοληθείτε με ένα ιδιαίτερο χόμπι…

Εννοείται πως η πανδημία με έφερε πιο κοντά σε αυτές τις μινιατούρες, γιατί φαντάζομαι ότι αν δεν είχαμε καραντίνα ενδεχομένως θα έκανα κάτι άλλο.

Έχετε σπουδάσει κάτι σχετικό; Έχετε κάνει ίσως κάποια σεμινάρια, μαθήματα σκηνογραφίας; 

Όχι δεν έχω σπουδάσει κάτι σχετικό. Δουλεύω στο αεροδρόμιο από 18 χρονών στο τμήμα φόρτωσης των αεροσκαφών. Ακόμα και εγώ δεν πίστευα ότι θα έπιαναν τα χέρια μου.

Στο λογαριασμό σας στο Instagram έχετε δημοσιεύσει πολλές από τις κατασκευές σας. Το sushi bar είναι μακράν το αγαπημένο μου. Από πού αντλείτε έμπνευση;

Η έμπνευσή μου είναι οι άνθρωποι που τους χαρίζω τις μινιατούρες. Αρχικά σκέφτομαι πού θέλω να δώσω κάποια κατασκευή και προσέχω να είναι κοντά στα ενδιαφέροντά ή στη δουλειά του εκάστοτε ατόμου. Έτσι ξεκινάω την έρευνα! Για παράδειγμα το sushi bar το είχα κατασκευάσει για φίλους, διότι ξέρω ότι τους αρέσει το σούσι.

Πόσο χρόνο χρειάζεται μια κατασκευή (από την έρευνα μέχρι την υλοποίηση);

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας κρατάω πρόγραμμα και προσπαθώ κάθε μέρα να κάνω ακριβώς τα ίδια πράγματα. Με τις μινιατούρες ασχολούμαι τρεις με τρεισήμισι ώρες την ημέρα.

Και σε πόσο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμο να το χαρίσετε;

Ανάλογα με το σπίτι. Ένα απλό σπίτι χρειάζεται δύο με δυόμιση εβδομάδες, δουλεύοντας σε καθημερινή βάση.

Πού βρίσκετε τα υλικά που χρειάζονται για την κατασκευή

Υπάρχουν σίγουρα κάποια πράγματα που πρέπει να πάρεις όπως κόλλες, κοπίδι, τσιμπιδάκι και – υπερβολικά – πολλές οδοντογλυφίδες. Τα υπόλοιπα υλικά μπορείς να τα προμηθευτείς από μαγαζιά με υλικά για κατασκευές.

Όταν σου αρέσει κάτι, θέλεις να το ψάξεις βαθύτερα για να βελτιωθείς. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που κάνουν βοηθητικά βίντεο σχετικά με τις κατασκευές – μινιατούρες. Οπότε έτσι μπορώ να μαθαίνω πού βρίσκουν εκείνοι τα υλικά και στην τελική πώς τα χρησιμοποιούν.

Εσείς πώς μάθατε να φτιάχνετε μινιατούρες; Από βίντεο στο Youtube;

Υπάρχουν πολλά βιβλία με βασικές οδηγίες από ανθρώπους που ειδικεύονται σε αυτό τον τομέα. Στη συνέχεια αυτοσχεδιάζεις για κάποια πράγματα, για να φτιάξεις κάτι ιδιαίτερο.

Νωρίτερα είπατε πως η κατασκεύη χρειάζεται αρκετό χρόνο. Ποιο μέρος της διαδικασίας βρίσκετε πιο ενδιαφέρον;

Η κατασκευή του σπιτιού είναι αγαπημένη μου με διαφορά. Η έρευνα είναι αναγκαία αλλά αρκετά κουραστική διαδικασία. Από τη στιγμή, όμως, που θα συνειδητοποιήσεις ότι αυτό που έχεις σχεδιάσει βγαίνει ακριβώς όπως το είχες φανταστεί, το συναίσθημα είναι τρομερό.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα αυτής της δημιουργικής απασχόλησης; Σκέφτεστε να το εξελίξετε σε κάτι πιο επαγγελματικό;

Όχι, να πω την αλήθεια δεν το έχω σκεφτεί. Απολαμβάνω πολύ περισσότερο το γεγονός να κατασκευάζω κάτι για κάποιον γνωστό. Έτσι γίνεται πολύ πιο προσωπικό και παίρνω πολύ μεγάλη ευχαρίστηση. Σίγουρα θα το εξελίξω ως χόμπι, γιατί θέλω να γίνομαι καλύτερη και να φτιάχνω πιο πολλά πράγματα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below