Με σπουδές στη Διεθνή Οικονομία και το Management στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, η πρέσβυς της Λιθουανίας στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Κύπρο, Lina Skerstonaitė, μιλά τέσσερις γλώσσες και βέβαια -άπταιστα- τη γλώσσα της οικονομίας. Με αφορμή το αφιέρωμα στις πρέσβεις που υπηρετούν τη θητεία τους στην Αθήνα, που φιλοξενήθηκε στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού, μάς μίλησε για τα στερεότυπα που θα ήθελε να δει να αλλάζουν τόσο στη χώρα της όσο και στην Ελλάδα, σε σχέση με τα δύο φύλα.

«Θα ήθελα να μην αναφερθώ στα γνωστά στερεότυπα και τις γενικεύσεις που συζητάμε συνήθως όταν μιλάμε για την ισότητα των φύλων. Θα προτιμούσα να επικεντρωθώ σε αυτό που θα ήθελα να συμβαίνει τόσο στη Λιθουανία όσο και στην Ελλάδα: όταν ένα αγόρι ή ένα κορίτσι επιλέγει τι και πού θα σπουδάσει, να επιλέγει αυτό που βρίσκει ενδιαφέρον και ελκυστικό και όχι να απορρίπτει κάτι μόνο και μόνο επειδή συνδέεται συνήθως με ένα επάγγελμα «κατάλληλο για άντρα» ή «κατάλληλο για γυναίκα» (ας είμαστε ειλικρινείς – όλοι μας έχουμε ακόμα κάπου στο μυαλό μας μια τέτοια λίστα με επαγγέλματα, οπότε εύχομαι όλοι μας να μπορούσαμε να απαλλαγούμε από αυτές τις λίστες). Και στη συνέχεια, κατά συνέπεια, όταν επιλέγουμε τον καταλληλότερο υποψήφιο για μία θέση εργασίας, το φύλο να μην παίζει κανένα ρόλο, όπως θα έπρεπε».

Όσο για την κατάσταση των πραγμάτων σε σχέση με τα δικαιώματα των γυναικών στη Λιθουανία, μία χώρα με πρωθυπουργό και πρόεδρο της Βουλής γυναίκες, η Lina Skerstonaitė βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον, αναγνωρίζοντας την ίδια στιγμή ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, αλλά πάντα πρέπει να παλεύουμε για να πετύχουμε την απόλυτη ισότητα.

«Μπορώ να δηλώσω με υπερηφάνεια ότι αυτή τη στιγμή η πρωθυπουργός της Λιθουανίας είναι γυναίκα, η πρόεδρος της Βουλής είναι γυναίκα και στην κυβέρνησή μας 6 από τους 14 υπουργούς είναι γυναίκες. Επιπλέον, σε όλη τη σχετική νομοθεσία της Λιθουανίας κατοχυρώνονται βεβαίως οι αρχές της ισότητας των φύλων. Και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων βρίσκεται στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε ότι θα μας πάρει ακόμη λίγο χρόνο και θα χρειαστεί προσπάθεια για να εφαρμόσουμε όλες αυτές τις αρχές της ισότητας των φύλων σε όλους τους πρακτικούς τομείς της καθημερινής μας ζωής. Είτε πρόκειται για ίσες αμοιβές, είτε για άδεια μητρότητας/πατρότητας, είτε για το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να αναγνωρίσουμε ότι όντως έχουμε πρόβλημα με την υποεκπροσώπηση των γυναικών. Τώρα κάνουμε και υλοποιούμε τις απαραίτητες αλλαγές. Νομίζω ότι στο εγγύς μέλλον θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε η χώρα όπου το φύλο δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά είναι απλώς ένα δεδομένο».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του Marie Claire στις πρέσβεις που υπηρετούν τη θητεία τους στην Αθήνα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below