Η έκθεση Levante / Λεβάντε είναι μία περιοδεύουσα έκθεση αφισών του Βενετσιάνου εικονογράφου Lucio Schiavon, που εξερευνά με τον τρόπο του πρόσωπα και ιστορικές στιγμές που συνδέουν τη Βενετία με την Ελλάδα. Η τρίτη της στάση επί ελληνικού εδάφους μετά την Κέρκυρα και τις Ροβιές είναι η Χαλκίδα, όπου η έκθεση θα εγκαινιαστεί στην Οικία του Βαΐλου, στην καρδιά της βενετσιάνικης πόλης Negroponte, το Σάββατο 27 Μαΐου στις 7 μ.μ.

Ο Lucio Schiavon, εικονογράφος και γραφίστας που γεννήθηκε στη Βενετία, έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με την Μπιενάλε της Βενετίας, τη Swatch, τη UNICEF, το πρακτορείο Armando Testa. Εικονογραφεί βιβλία για τους εκδοτικούς οίκους Einaudi, Nuages, Topipittori και έχει εκθέσει στο Fondazione Bevilacqua La Masa. Κέρδισε το International Motion Art Award στη Νέα Υόρκη και το Interfilm Festival Short Movie στο Βερολίνο το 2015 με δύο διαφορετικές ταινίες μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τόσο έργα του Schiavon με βενετσιάνικη σύλληψη, που δημιουργήθηκαν με το πρόγραμμα Linea1 στα πλαίσια των εορτασμών για την 1600η επέτειο της δημιουργίας της πόλης της Βενετίας. Κάποια από τα έργα βγαίνουν για πρώτη φορά από τα ιταλικά σύνορα, ενώ υπάρχουν και νέες αφίσες, αφιερωμένες σε ελληνικούς χαρακτήρες που συνδέονται ιστορικά με τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία. Η γέφυρα που δημιουργεί το Λεβάντε με τη μορφή μιας περιοδεύουσας έκθεσης, στοχεύει να φωτίσει την κοινή κληρονομιά που συνδέει την Ελλάδα και τη Βενετία μέσω σύγχρονων καλλιτεχνικών τεχνοτροπιών και χειρονομιών – όπως αυτές του Schiavon.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τις γραφικές τέχνες;
Διάλεξα την εικονογράφηση γιατί μοιάζει με τη ζωγραφική, με τη διαφορά ότι στο graphic design έχεις στόχο να επικοινωνήσεις μία ιδέα, ένα γεγονός.

Η Βενετία έχει ανέκαθεν συνδέσει το όνομά της με τις καλές τέχνες. Αυτό είχε μερίδιο στην απόφασή σας να διαλέξετε καριέρα;
Η Βενετία είναι μια πόλη εξαιρετικά πλούσιο καλλιτεχνικό παρελθόν και συνεχίζει αυτή την πορεία με εκθέσεις όπως η Biennale, δηλαδή ήταν πολύ αναμενόμενο να επηρεαστώ μεγαλώνοντας εδώ. Πάντα με έλκυε αυτή η κληρονομιά της πόλης μου, ειδικά στα σχολικά μου χρόνια, όταν έβλεπα συνέχεια εκθέσεις που μου χάριζαν έμπνευση και μου έδιναν ιδέες.

 


Τι σημαίνει για εσάς η Βενετία, ποιες είναι οι πρώτες λέξεις (ή ακόμη και εικόνες) που σας έρχονται στο μυαλό όταν κανείς σας μιλά γι’ αυτήν την μοναδικής ομορφιάς πόλη στον κόσμο;
Το πρώτο που θα σας πω είναι η οικογένειά μου. Πρώτα απ’ όλα το Μουράνο όταν ήμουν μικρός, εκεί όπου ο μπαμπάς μου έφτιαχνε φυσητό γυαλί, η μαμά μου, που τον περίμενε στο πίσι μας, ενώ εγώ και ο αδερφός μου παίζαμε.

Ποια είναι η σχέση σας με την Ελλάδα;
Έβλεπα ανέκαθεν με δέος την Ελλάδα, τον σπουδαίο πολιτισμό της, τη μυθολογία της που φαντάζει ακόμη και σήμερα εξαιρετικά σύγχρονη. Θα το πιστεύατε αν σας έλεγα ότι μετά από την έκθεσή μου στην Κέρκυρα ξαναδιαβάζω την Ιλιάδα;

Από τα πρόσωπα που σχεδιάσατε με αφορμή την έκθεση Venezia 1600 για τα γενέθλια της πόλης, υπάρχει ένα που το ξεχωρίζετε γιατί σας συγκινεί με κάποιο τρόπο;
Το αγαπημένο μου είναι σίγουρα ο δήμαρχος Riccardo Selvatico. Ο λόγος είναι ότι ήταν ένας ποιητής, πράγμα αδιανόητο στις μέρες μας και γιατί εκείνος ήταν που “εφηύρε” την Μπιενάλε. Οπότε του οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη.


Ξεκινώντας από την Κέρκυρα και συνεχίζοντας στην Εύβοια, με πρώτη στάση τις Ροβιές, η έκθεση Levante εξερευνά τις σχέσεις της Ιταλίας με την Ελλάδα. Ποιες ήταν οι δικές σας σκέψεις γύρω από αυτό το θέμα όταν βρεθήκατε στην Κέρκυρα;
Εγώ δυστυχώς μένω στο Μέστρε, την πόλη που αποκαλούν “Terraferma Veneziana”, ηπειρωτική Βενετία, και βρίσκεται μετά από τη γέφυρα της ελευθερίας. Και κάπως έτσι βρήκα περισσότερη Βενετία στην Ελλάδα από ό,τι στις πόλεις που βρίσκονται γύρω από τη Βενετία.


Ως καλλιτέχνις, από τι είστε φτιαγμένος; Πώς θα σχολιάζατε την επαγγελματική σας πορεία;
Είμαι φτιαγμένος από πάθος για όσα αγαπώ, αναζητώ να συλλέξω το καλύτερο που έχει να μου προσφέρει η μέρα, ένα άλμπουμ, μια εικόνα, ένα παλιό κόμικ, μπορούν να μου φτιάξουν τη μέρα. Ανέκαθεν πίστευα ότι η δουλειά που κάνω είναι ένα είδος θεραπείας για την κατάθλιψη.

Η έκθεση του Βενετσιάνου εικονογράφου και γραφίστα Lucio Schiavon, προωθείται από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, στα πλαίσια του διμερούς προγράμματος Tempo Forte και σχεδιάζεται και επιμελείται από την Myth euromed. Στη Χαλκίδα, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ευβοίας και η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων συμβάλλουν στην υλοποίησή του.

Διάρκεια έκθεσης: Από Σάββατο 27 Μαΐου έως Σάββατο 3 Ιουνίου 2023.
Είσοδος ελεύθερη.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below