Το ζήτημα της έμφυλης βίας βρίσκεται στην κορυφή των θεμάτων που μας απασχολούν καθημερινά και η εμφάνιση μίας οργάνωσης που έρχεται να στηρίξει τους νέους από 16 ετών για την κατανόηση και τη σημασία της συναίνεσης μόνο ως αισιόδοξη και ελπιδοφόρα μπορεί να χαρακτηριστεί.
Η Genderhood θέτει ως προτεραιότητά της την ενδυνάμωση νέων 16-30 ετών στους οποίους θέλει να προάγει την κουλτούρα της συναίνεσης. Η κουλτούρα της συναίνεσης ανοίγει ένα δρόμο για την εξάλειψη παραβιαστικών και κακοποιητικών συμπεριφορών. Βοηθάει στην αυτενέργεια, την ελεύθερη έκφραση του ατόμου, ενώ παράλληλα πλαισιώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις (ερωτικές ή μή) με σεβασμό, ενσυναίσθηση και ενεργητική ακρόαση. Όλα τα παραπάνω σταδιακά οδηγούν σε μία κοινωνία ισότητας. Προς τη δημιουργία μιας τέτοιας κοινωνίας ευχόμαστε να συντελέσει η on-line καμπάνια ευαισθητοποίησης, με τίτλο #me_enoxleis, που μπορείτε  στα social media του Genderhood εδώ και λίγες μέρες.

#me_enoxleis | teaser – YouTube
Πώς θα ήταν η μέρα σου ή και ο κόσμος σου, αν ό,τι σε ενοχλούσε μπορούσες να το πεις; Τι θα άλλαζε στην καθημερινότητα σου αν σε όλες τις παραβιαστικές συμπεριφορές που δέχεσαι
μπορούσες να βροντοφωνάξεις #me_enoxleis; Τα τελευταία δύο χρόνια η Genderhood υλοποίησε εκπαιδεύσεις βιωματικής μάθησης για τη συναίνεση σε 575 μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Λαμβάνοντας πολλαπλά ερεθίσματα ανακάλυψαν ότι τα βιώματα είναι κοινά τόσο στην προεφηβεία όσο και στη νεαρή ηλικία. Σε κύκλους ενδυνάμωσης εφήβων που η οργάνωση πραγματοποιεί αυτή την περίοδο, μεγάλο ποσοστό δε γνωρίζει ποιες συμπεριφορές θεωρούνται παραβιαστικές, ούτε τι μπορεί να κάνει για να προστατευτεί. Έτσι, μέσα από την καμπάνια #me_enoxleis η Genderhood απευθύνεται σε εκείνα τα άτομα που δεν εξασκούν τη συναίνεση επιζητώντας να συμβάλλουμε θετικά στην εξοικείωσή τους με καλές πρακτικές. Παράλληλα,
η οργάνωση επιδιώκει να ενδυναμώσει τις θηλυκότητες σε μια κουλτούρα μακριά από το victim blaming.


Γιατί είναι η συναίνεση αναγκαία;
Η κουλτούρα της συναίνεσης ανοίγει ένα δρόμο για την εξάλειψη παραβιαστικών και κακοποιητικών συμπεριφορών. Βοηθάει στην αυτενέργεια, την ελεύθερη έκφραση του ατόμου, ενώ παράλληλα πλαισιώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις (ερωτικές ή μή) με σεβασμό, ενσυναίσθηση και ενεργητική ακρόαση. Όλα τα παραπάνω σταδιακά οδηγούν σε μία κοινωνία ισότητας.
Το 2021 ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων ( EIGE ) ήταν καταπέλτης για την Ελλάδα. Τη βαθμολόγησε με 53,4 στα 100, τοποθετώντας τη, για μία ακόμη χρονιά, στην τελευταία θέση της κατάταξης για πλήρη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.
Την ίδια στιγμή που η σεξουαλική κακοποίηση αυξάνεται (ΕΛΑΣ 2020 και 2021), το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής παραμένει μη υποχρεωτικό στα δημόσια σχολεία. Μάλιστα η εμπειρία μας σε
σχολεία της Ελλάδας, δείχνει ότι μόνο περιορισμένος αριθμός εκπαιδευτικών είναι εξοικειωμένος με θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Τα παραπάνω δεδομένα κάνουν έντονη την ανάγκη να αναλάβουμε δράση. Στόχοι της καμπάνιας της Genderhood είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση νέων ατόμων στην κουλτούρα συναίνεσης για:
● ενίσχυση αυτοπεποίθησης ● υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις ● υγιή σωματικά και συναισθηματικά όρια ● αντιμετώπιση παρενοχλητικών συμπεριφορών online και offline.
Δείτε την καμπάνια τρέχει σε όλα τα social media του @Genderhood τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2023: Facebook, Ιnstagram, Youtube, Tiktok @Genderhood

Μπέρτες Ανεμιστήρες | Eργαστήριο για την ισότητα Genderhood – YouTube 

Το Genderhood μέσα στο 2023 υλοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης για τη συναίνεση σε σχολεία της Αττικής. Αν θέλετε να μας καλέσετε, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@genderhood.org.
Η καμπάνια εντάσσεται στο έργο #PRESS, που υλοποιείται στο πλαίσιο του CERV Project Grants με τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Συντονιστής φορέας είναι το Κέντρο Διοτίμα και εταίροι το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και το Genderhood.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below