Αν έχεις πει ποτέ, “Θα ήθελα να διαγράψω το Instagram, αλλά πρέπει να το κρατήσω για τη δουλειά μου”, ήέχεις βιώσει κάποιο παρόμοιο συναίσθημα, ίσως μπορείς να καταλάβεις τι αντιμετωπίζει μια online persona. Δεν χρειάζεται να έχεις μια καριέρα ως influencer και να βρίσκεσαι ανάμεσα στον προσωπικό και στον επαγγελματικό κόσμο – ακόμα και αν χρησιμοποιείς τα κοινωνικά μέσα για να επικοινωνήσεις με τους πελάτες σου, για να αντλήσεις έμπνευση ή πληροφορίες ή για να αγοράσεις κάτι κυριολεκτικά. Στο διαδίκτυο, μπορείς να προσφέρεις μόνο ένα μικρό κομμάτι της πολύ γεμάτης ζωής σου, είτε είναι καλό είτε κακό και ως εκ τούτου πρέπει να επιλέξεις πολύ προσεκτικά τι μοιράζεσαι. Δεν σημαίνει πως έαν επιλέξεις να παρουσιάσεις με ένα πιο διασκεδαστικό και αληθινό τρόπο την καθημερινότητά σου, θα πάψει το προφίλ σου να είναι επαγγελματικό.

Όταν τέθηκε το ερώτημα: “Είναι δυνατόν να διασκεδάζουμε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα;” στο girlboss.com, οι απαντήσεις ήταν γενικές. Η ηθοποιός, Marlee Forsyth δημοσίευσε ένα post λέγοντας: «Σταμάτησα να ξεχωρίζω το προσωπικό μου λογαριασμό από την προσωπική μου ζωή. Νομίζω ότι με τη διατήρηση της πραγματικής ζωής μου μπορώ να συνδεθώ καλύτερα με τους followers μου. Δείχνοντας στους ανθρώπους τα μέρη της ζωής μου που δεν είναι τόσο λαμπερά και φιλτραρισμένα, αισθάνομαι καλύτερα που πρέπει να παραμένω αληθινή στα social media όπως και στην προσωπική μου ζωή.»

Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει ελπίδα για ψήγματα ειλικρίνειας στα social media. Υπάρχουν πολλά κοινωνικά δίκτυα που θα μπορούσε να ισχύει αυτός ο “κανόνας” και σε κάποια όχι, όπως το Instagram που βασίζεται σε εξαιρετικά πλασματικές πραγματικότητες. Ή μήπως όχι;  Μπορεί να υπάρχει χώρος τόσο για ειλικρίνεια όσο και για αισθητική στα κοινωνικά μέσα;  Ο Austen Hemlepp, marketing systems coordinator στη Βοστώνη, έχει καταφέρει να χρησιμοποιεί το Instagram με έναν πιο παραγωγικό τρόπο και αναφέρει: “Αντί για φωτογραφίες με τέλεια επεξεργασία και εξαιρετικές πόζες, βλέπω πολύ περισσότερα ντοκιμαντέρ και posts σε στιλ ημερολογίου. Μπορούμε πραγματικά να πλησιάσουμε σε μια νέα εποχή πραγματικότητας ».

Όσον αφορά τα καλύτερα εργαλεία και τις καλύτερες ιδέες για να γίνουν τα social media πιο διασκεδαστικά, η senior editor του Girlboss επικεντρώνεται στο παραγωγικό scrolling στις δημοσιεύσεις. “Κάτι που με βοήθησε στο Instagram ήταν που χρησιμοποιώ το εργαλείο saved folder”, λέει. “Τώρα ξοδεύω το χρόνο μου σε IG bookmarking με ιδέες γεύματος, σχέδια νυχιών που θέλω να δοκιμάσω, συστάσεις εστιατορίων και ταξιδιωτικών προορισμών κλπ. αντί να κάνω άσκοπο scrolling στο feed μου. Όλο αυτό σε βοηθάει να αισθάνεσαι πιο παραγωγική κατά τη διάρκεια της μέρας!” Αρκετά μέλη τουίδιου μέσου συστήνουν να είσαι πιο επιλεκτική όσον αφορά το περιεχόμενο που επιτρέπεις να βάλεις στο feed σου. Ή αλλιώς, να είσαι ελεύθερη να πατήσεις σίγαση ή ακόμα και να απενεργοποιήσεις λογαριασμούς που δεν σου προσφέρουν τίποτα, έτσι ώστε να αποτρέψεις το να “μειωθεί” η διασκέδασή σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.