Ποια είναι η πιο απολαυστική εμπειρία ξεδιψάσματος που έχετε ζήσει; Η πρώτη ανάμνηση που ίσως σάς έρχεται στο μυαλό είναι να πίνετε κατευθείαν από την πηγή του που αναβλύζει σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, ιδανικά μετά από πεζοπορία στη φύση. Δεν είναι μόνο η ομορφιά του τοπίου και η δίψα από την άσκηση που κάνει αυτό το βίωμα τόσο ξεχωριστό. Είναι και η ίδια η γεύση του νερού, που τη στιγμή που εκβάλλει από το έδαφος είναι πιο νόστιμο από ποτέ -κι όμως, αυτός ο χαρακτηρισμός ταιριάζει και στο νερό- όπως επιβεβαιώνει ο water sommelier Michael Mascha.

Αυτή την εμπειρία είχε την ευκαιρία να ζήσει και ο ίδιος πρόσφατα, όταν επισκέφτηκε την Πηγή Γκούρα, στην οροσειρά των Αγράφων, σε υψόμετρο 1.100 μ., από την οποία προέρχεται το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ. Αμέσως μετά το δοκίμασε εμφιαλωμένο, από το μπουκάλι, και διαπίστωσε ότι διατηρεί την ίδια γεύση. Έτσι, του εξασφάλισε μια θέση στη λίστα των premium νερών της διεθνούς φήμης Fine Waters Society, που ίδρυσε πριν από μερικά χρόνια. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, γιατί μάλλον θα έχουμε κάποιες άγνωστες λέξεις.

Ο ανθρωπολόγος που έγινε water sommelier

Το φαγητό και το ποτό ανέκαθεν έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή του Αμερικανού, αυστριακής καταγωγής sommelier, που σπούδασε Ανθρωπολογία και Επιστήμη της Επικοινωνίας. Πριν από είκοσι χρόνια, όπως αφηγείται σήμερα στο Marie Claire, «ο καρδιολόγος μου μού είπε ότι θα έπρεπε να σταματήσω να πίνω αλκοόλ, αν ήθελα να συνεχίσω να ζω. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, σε μια εποχή που στο σπίτι είχα μια συλλογή από 500 φιάλες κρασιού, αλλά με τη βοήθεια της συζύγου μου την πήρα, και έβγαλα εντελώς το οινόπνευμα από τη ζωή μου.

»Όταν πίνεις κρασί, δεν το κάνεις για να μεθύσεις αλλά για να το απολαύσεις, να το μοιραστείς με φίλους και να ανακαλύψεις καινούρια πράγματα. Πλέον όταν καθόμουν στο τραπέζι έλειπε ένα μπουκάλι. Μέχρι που παρατήρησα ένα δεύτερο: εκείνο του νερού, που δεν είχα προσέξει ποτέ στο παρελθόν. Σκέφτηκα λοιπόν να διοχετεύσω εκεί την επικούρειο περιέργειά μου. Και να πού βρίσκομαι σήμερα: να κάνω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Να ταξιδεύω ανά τον πλανήτη και να επισκέπτομαι πηγές νερού».

«Ο καρδιολόγος μου μού είπε ότι θα έπρεπε να σταματήσω να πίνω αλκοόλ, αν ήθελα να συνεχίσω να ζω. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, σε μια εποχή που στο σπίτι είχα μια συλλογή από 500 φιάλες κρασιού, αλλά με τη βοήθεια της συζύγου μου την πήρα»

Από την Παταγονία μέχρι τα Άγραφα

Ο Michael έχει ζήσει αξέχαστες εμπειρίες μέσα από την τωρινή επαγγελματική του διαδρομή. «Πέρασα πραγματικά όμορφα στην Παταγονία, στο νότο της Χιλής, όπου το τοπίο είναι, απλά, απίστευτο: Βλέπεις στο βάθος ένα βουνό και αρχίζεις να περπατάς στην κοιλάδα και μετά από δύο ώρες δεν έχεις φτάσει καν στους πρόποδές του. Τέτοια απεραντοσύνη… Και μετά θυμάμαι τη Γροιλανδία, να περνάμε με μια μικρή βάρκα ανάμεσα από παγόβουνα. Το ταξίδι στην πηγή του ΘΕΟΝΗ ήταν επίσης εκπληκτικό, γιατί δεν βλέπεις συχνά το νερό να αναβλύζει ελεύθερο, να μπορείς να το ακούσεις και να το δεις.

»Όταν ο CEO του ΘΕΟΝΗ, Δημήτρης Τσέλιος, μού είπε ότι θα πηγαίναμε στην πηγή, σχεδόν δεν τον πίστεψα. Αναρωτήθηκα: βρίσκεται πολύ ψηλά, πώς θα φτάσουμε μέχρι εκεί; Αλλά πράγματι, ανεβήκαμε το βουνό οδηγώντας για έξι χιλιόμετρα. Δοκίμασα το νερό κατευθείαν από την πηγή και αμέσως μετά το ξαναδοκίμασα, από ένα μπουκάλι που είχαμε φέρει μαζί μας. Και τα δύο είχαν την ίδια γεύση. Από την πηγή, ένας αγωγός το μεταφέρει μέσα σε δεκαεννέα λεπτά και με αυτό τον τρόπο διατηρεί τη φρεσκάδα του. Αυτό σημαίνει λοιπόν premium νερό: το νερό που προέρχεται από παρθένο περιβάλλον, αναλλοίωτο από ανθρώπινες δραστηριότητες».

«Το ταξίδι στην πηγή του ΘΕΟΝΗ ήταν εκπληκτικό, γιατί δεν βλέπεις συχνά το νερό να αναβλύζει ελεύθερο, να μπορείς να το ακούσεις και να το δεις» λέει ο water sommelier Michael Mascha (φωτό).

Ο Michael επισημαίνει ότι «θα εκπλαγείς από το πόσο διαφορετικό είναι κάθε νερό. Αν γίνει χιόνι και το χιόνι λιώσει, έχει πολύ λίγο χρόνο να απορροφήσει μεταλλικά στοιχεία, οπότε θα είναι πολύ ελαφρύ, πολύ ουδέτερο. Σε άλλες περιπτώσεις όμως πέφτει στο έδαφος και εξαφανίζεται για χιλιάδες χρόνια, οπότε προλαβαίνει να απορροφήσει μεταλλικά στοιχεία και γίνεται πολύ διαφορετικό. Το νερό έχει χαρακτήρα, γεύση, terroir, όπως το κρασί».

«Το νερό έχει χαρακτήρα, γεύση, terroir, όπως το κρασί».

Η νέα τάση: Γευσιγνωσία με νερό

Σήμερα ο Michael Mascha έχει αφιερώσει τη ζωή του στο νερό. Εκτός από water sommelier, είναι συγγραφέας του βιβλίου «Fine Waters – A Connoisseur’s Guide to the World’s Most Distinctive Bottled Waters» -που έχει χαρακτηριστεί από τους Times του Λονδίνου ως «μια εγκυκλοπαίδεια του νερού, μια Βίβλος του νερού»- και ιδρυτής της Fine Water Society. Τον ρωτάω ποιον ακριβώς σκοπό εξυπηρετεί αυτή η μοναδική στον κόσμο εταιρεία που δημιούργησε: «Αν πάτε σε κάποιο εστιατόριο στην Ευρώπη και ζητήσετε νερό, θα σας ρωτήσουν: ανθρακούχο ή μη; Αυτές είναι οι μόνες επιλογές. Μού θυμίζει παλιά, όταν υπήρχαν εστιατόρια που ήθελες να παραγγείλεις κρασί και σε ρωτούσαν, απλά, αν θέλεις λευκό ή κόκκινο. Σήμερα όμως έχεις μενού με εκατοντάδες ετικέτες οίνου. Αυτό θέλησα να πετύχω με την ίδρυση της Fine Water Society: να δώσω στον κόσμο περισσότερες επιλογές και σε ετικέτες νερού. Ήδη υπάρχουν δεκάδες εστιατόρια στον κόσμο με water menu».

«Αυτό θέλησα να πετύχω με την ίδρυση της Fine Water Society: να δώσω στον κόσμο περισσότερες επιλογές και σε ετικέτες νερού. Ήδη υπάρχουν δεκάδες εστιατόρια με water menu».

Τα συγκεκριμένα εστιατόρια συνεργάζονται με τους πρώτους water sommeliers που βγήκαν από τη Fine Water Academy του Michael Mascha, «πάνω από εκατό επαγγελματίες από ολόκληρο τον κόσμο» όπως εξηγεί ο ίδιος: «Ο water sommelier επιμελείται την εμπειρία γευσιγνωσίας με νερό που έχεις σε ένα εστιατόριο και αναλαμβάνει να ενημερώσει όλο και περισσότερους για τη νέα αυτή τάση».

Water tasting και pairing: Ο πρώτος οδηγός στη ζωή μας

Ο Michael Mascha επισημαίνει ότι η ιδανική θερμοκρασία για να καταλάβουμε τη γεύση ενός νερού είναι γύρω στους 13-14 βαθμούς Κελσίου – σε θερμοκρασία δωματίου. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες. Διαμορφώνονται ανάλογα με την εμπειρία που θέλουμε να έχουμε και το μενού του φαγητού.

Ανθρακούχο ή μη; «Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Θα πρότεινα, ας πούμε, ανθρακούχο αν τρώτε κάτι τραγανό και θέλετε να ενισχύσετε την εμπειρία με τις φυσαλίδες του νερού ή αν απολαμβάνετε ένα πιάτο με ομοιόμορφη υφή, για παράδειγμα πουρέ πατάτας, και αναζητάτε από το νερό σας μια εντελώς διαφορετική αίσθηση».

Πώς επιλέγουμε το νερό με το οποίο θα συνοδεύσουμε ένα πιάτο; Οδηγός μας στο water pairing γίνεται η περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία, που αναγράφεται ως TDS ή «στερεό υπόλειμμα» σε ελληνικές ετικέτες. «Χονδρικά, αντιμετωπίζουμε το νερό με χαμηλό TDS, π.χ. 10-300, σαν το λευκό κρασί, και το νερό με υψηλότερο TDS, π.χ. 300-1.000, σαν κόκκινο κρασί». Το νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία έχει πιο ελαφριά, ουδέτερη γεύση και ταιριάζει με πιο λεπτές γεύσεις φαγητού, π.χ., ψάρια και θαλασσινά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία μεταφράζεται σε πιο βαριά, μεταλλική γεύση, που μπορεί να συμπληρώσει πιάτα με έντονο χαρακτήρα, για παράδειγμα μια μοσχαρίσια μπριζόλα.

Το νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία έχει πιο ελαφριά, ουδέτερη γεύση και ταιριάζει με πιο λεπτές γεύσεις, π.χ., ψάρια και θαλασσινά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία μεταφράζεται σε πιο βαριά, μεταλλική γεύση

Ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι στο Pelagos

Φυσικά, όλα τα παραπάνω ακούγονται πολύ θεωρητικά και ξένα μέχρι να τα εφαρμόσεις. Αυτή την ευκαιρία είχαμε όσοι δοκιμάσαμε το πρώτο Water Pairing Menu στην Ελλάδα με την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Luca Piscazzi από το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ και τη Fine Waters Society στο Pelagos Restaurant, στο Four Seasons, Astir Palace Hotel στη Βουλιαγμένη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και ο πρώτος υποψήφιος water sommelier στην Ελλάδα με την υποστήριξη του ΘΕΟΝΗ: ο bartender Γιάννης Κοροβέσης.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης Water Pairing στο Pelagos Restaurant παρουσιάστηκε και ο πρώτος υποψήφιος water sommelier στην Ελλάδα με την υποστήριξη του ΘΕΟΝΗ: ο bartender Γιάννης Κοροβέσης (στη φωτό, με τον Michael Mascha).

Στη διάρκεια του γεύματος, κατάλαβα ότι δεν είχα γευθεί ποτέ συνειδητά το νερό, αφενός γιατί δεν του έδινα τη δέουσα προσοχή, αφετέρου επειδή δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να συγκρίνω μια ετικέτα με άλλες στο ίδιο τραπέζι. Στο Water Pairing Menu, από την άλλη, μέσα σε δύο περίπου ώρες γευτήκαμε brands από διάφορα μέρη του κόσμου, με ξεχωριστά χαρακτηριστικά και σε συνδυασμό με τα κατάλληλα πιάτα, μια εμπειρία που αποκάλυψε στους γευστικούς μας κάλυκες το μοναδικό χαρακτήρα του καθενός.

Για παράδειγμα, το Still ΘΕΟΝΗ σεβάστηκε απόλυτα το διακριτικό γευστικό προφίλ ενός πιάτου με χαβιάρι και σπαγγέτι, για να ακολουθήσει το Sparkling ΘΕΟΝΗ, που υποστήριξε δυναμικά την πιο έντονη προσωπικότητα του μαγιάτικου με φύκια και μπρόκολο. Η παρέλαση αλμυρών γεύσεων έκλεισε θεαματικά με λαβράκι ανοιχτής θαλάσσης με σος αγκινάρας και μαστίχας, με το οποίο αναμετρήθηκε ένα νερό χιλιάδων ετών από την Αυστραλία με δυνατή μεταλλική γεύση.

Μέχρι το τέλος της βραδιάς είχα προσθέσει ένα ακόμα πλεονέκτημα του water pairing στη νοερή λίστα: τα υγιεινά πλεονεκτήματα. Μπορείς να επιστρέψεις σπίτι οδηγώντας χωρίς φόβο και το επόμενο πρωί να ξυπνήσεις δίχως τον πονοκέφαλο που συνοδεύει συχνά την κατανάλωση αλκοόλ. Και όπως υπενθυμίζει ο Michael: «Καθώς πίνεις λιγότερα οινοπνευματώδη ποτά ή αναψυκτικά, καταναλώνεις μικρότερο αριθμό θερμίδων». Ένα όφελος καθόλου ασήμαντο, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που μετράμε αντίστροφα μέχρι να φορέσουμε το μαγιό μας.

Δοκιμάσαμε το πρώτο water pairing menu στην Ελλάδα με την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Luca Piscazzi από το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ στο Pelagos Restaurant, στο Four Seasons, Astir Palace Hotel στη Βουλιαγμένη.

Για το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ

Εμφιαλώνεται άμεσα, κατευθείαν από την πηγή, χωρίς καμία πρόσμιξη, επιβάρυνση ή διεργασία. Έτσι διατηρεί αναλλοίωτα τα φυσικά του χαρακτηριστικά, που το κατατάσσουν ως το κορυφαίο ελληνικό φυσικό μεταλλικό νερό σήμερα με 60 Διεθνή Βραβεία Γεύσης & Ποιότητας. Τον Οκτώβριο του 2021 ξεχώρισε για μία ακόμη φορά, σε έναν από τους πιο έγκριτους και αυστηρούς διεθνείς θεσμούς Ποιότητας και Γεύσης, τα Fine Waters Awards, όπου απέσπασε τριπλή διάκριση: το Gold Award για την 100% ανακυκλώσιμη χάρτινη συσκευασία του και Silver Award για τη Still και Sparkling εκδοχή του σε γυάλινη φιάλη.

Με pH 8, είναι ένα αλκαλικό νερό με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Διαθέτει σχετικά χαμηλή σκληρότητα και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως επίσης και χαμηλές συγκεντρώσεις σε νιτρώδη/νιτρικά. Ακόμη, περιέχει ασβέστιο και διαθέτει μια εξαιρετική σύνθεση σε ανόργανα μεταλλικά άλατα, τα οποία του προσδίδουν μοναδική γεύση.

Διατηρεί αναλλοίωτα τα φυσικά του χαρακτηριστικά, που το κατατάσσουν ως το κορυφαίο ελληνικό φυσικό μεταλλικό νερό σήμερα με 60 Διεθνή Βραβεία Γεύσης & Ποιότητας.

Επιπλέον, κατέκτησε τον τίτλο «Προϊόν της Χρονιάς 2022» για την καινοτόμο, φιλική προς το περιβάλλον χάρτινη συσκευασία του, στο πλαίσιο του καταξιωμένου θεσμού Product of the Year. Η συγκεκριμένη συσκευασία κατέχει Διεθνή Πιστοποίηση FSC® (προέρχεται από δάση που αυξάνονται αντί να μειώνονται) και είναι Carbon Neutral, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Ακόμα, έχει λάβει τη σπουδαία αναγνώριση καταλληλότητας για τη προετοιμασία βρεφικών τροφών στη Γαλλία και την Γερμανία, περνώντας με επιτυχία όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και ελέγχους.

Το νερό ΘΕΟΝΗ πήρε το όνομά του από την ομώνυμη νεράιδα που, σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, προστατεύει την Πηγή Γκούρα. Όταν άκουγε το μελωδικό ήχο της φλογέρας των βοσκών, κάποιος μπορούσε να τη δει να χορεύει και να τραγουδά. Η νεράιδα κερνούσε τους βοσκούς και τους οδοιπόρους με το νερό της πηγής, παίρνοντας τις λύπες τους και δίνοντάς τους μαγικά χαρίσματα.

Η παρέλαση αλμυρών γεύσεων έκλεισε εντυπωσιακά με λαβράκι ανοιχτής θαλάσσης με σος αγκινάρας και μαστίχας, με το οποίο αναμετρήθηκε ένα νερό χιλιάδων ετών από την Αυστραλία με δυνατή μεταλλική γεύση.

Info
Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη Fine Water Society και εδώ για τη Fine Water Academy. Για το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ επισκεφτείτε το www.theoni-water.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below