O Γιάννης Καραμπέτσος aka Sake είναι ο άνθρωπος που μόλις στα 40 του χρόνια έχει καταφέρει με όπλα την τέχνη και την αστείρευτη έμπνευσή του να καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους Έλληνες tattoo artists και graffiti writers ενώ πλέον, έχει δημιουργήσει και μια δική του σειρά από έργα τέχνης και πιο συγκεκριμένα από γλυπτά και πίνακες τα οποία παντρεύουν την κλασσική με την urban αισθητική και λέγονται “Art Crimes”.

Δώδεκα από αυτά, αποτέλεσαν την πρώτη έκθεση καλλιτέχνη στην Πλατεία Συντάγματος σε ένα ιστορικό διήμερο το οποίο άνοιξε το δρόμο για να γίνουν περισσότερα εικαστικά δρώμενα πάνω στην πιο πολυσύχναστη πλατεία μελλοντικά.

Η έκθεση των Art Crimes έγινε την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διοργάνωσης με φιλανθρωπικό χαρακτήρα η οποία είχε ως σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για τα θύματα του πολέμου και η όλη ενέργεια ήταν μια πρωτοβουλία της οργάνωσης ‘Ιασις’. Οι εκδηλώσεις συνέπεσαν άλλωστε και με την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης η οποία είναι η 21η Σεπτεμβρίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1981 για να διαδώσει και για να δυναμώσει τα ιδανικά της ειρήνης και της μη βίας ανάμεσα στα έθνη.

Τα γλυπτά του καλλιτέχνη που κυρίως είναι αντίγραφα αρχαίων αγαλμάτων πάνω στα οποία έχει παρέμβει εικαστικά με τεχνικές που χρησιμοποιεί η μοντέρνα τέχνη και η urban κουλτούρα χωρίζονται ουσιαστικά σε δυο μεγάλες κατηγορίες: Τα “Under Pressure” στα οποία το χαρακτηριστικό τους είναι η αντιασφυξιογόνα μάσκα και τα “Unbreakable”. Ο Γιάννης θέλει μέσω του συμβολισμού με τα μεν “Under Pressure” αγάλματα να δείξει ότι ο κάθε άνθρωπος οφείλει να προστατεύει τον εαυτό του και τη μοναδικότητά του από τους εξωτερικούς αρνητικούς παράγοντες ώστε να συνεχίζει το δρόμο του προς την αυτοβελτίωση και την δημιουργικότητα ενώ με τα δε “Unbreakable” ουσιαστικά δίνει μια άλλη διάσταση στο μύθο του «Φοίνικα» του πτηνού που ξαναγεννιέται από τις στάχτες του και θέλει να περάσει το μήνυμα ότι όσο κι αν χτυπηθεί κανείς από τις αντιξοότητες αν το θέλει πραγματικά δεν θα σπάσει.

To feedback που πήρε ο ίδιος ο καλλιτέχνης ο οποίος ήταν παρών στην έκθεση και τις δυο ημέρες ήταν ότι οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν πολύ θετικές: άνθρωποι όλων των ηλικιών αντιμετώπισαν με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό τα έργα του, τα φωτογράφησαν και τα επικοινώνησαν στα social media. Γονείς τον πλησίασαν και του εξέφρασαν την ελπίδα τους ότι κάποια ημέρα οι κάπως αλλόκοτες ζωγραφιές των δικών τους παιδιών μπορεί να γίνουν κι αυτές έργα τέχνης ενώ το κοινό ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του ενημερωμένο σχετικά με τα γλυπτά- να σημειωθεί ότι ο Sake έχει κάνει ήδη 6 εκθέσεις ατομικές και ομαδικές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η παρουσία των έργων του στη συγκεκριμένη δράση είχε εκτός από εικαστικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα: Τα πιθανά έσοδα από τις πωλήσεις και των δώδεκα γλυπτών θα βοηθήσουν τα θύματα πολέμου με το ποσό των 130 000 ευρώ συνολικά.

Next stop για τα Art Crimes, θα είναι το Miami, όπου θα συμμετέχει σε μια πραγματικά τεράστια έκθεση μαζί με μεγάλα ονόματα της μοντέρνας τέχνης και θα είναι ένα δρώμενο που θα λάβει χώρα σε ολόκληρη την πόλη με πάρα πολλά εκθέματα στο πλαίσιο της εβδομάδας Σύγχρονης Τέχνης. Στην έκθεση αυτή, τη μεγαλύτερη του πλανήτη, τον προσκάλεσε η Next Street Gallery που εδρεύει στο Παρίσι και έχει και δικά του έργα.

 Φωτογραφίες: George Kalodimas