Σε μια οργανωμένη κίνηση για τις Χρυσές Σφαίρες και την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Hollywood (HFPA) καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο γυρίζουν την πλάτη τους στον θεσμό.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαμάχη σχετικά με την έλλειψη ποικιλομορφίας μετά το μποϊκοτάζ που κάλεσαν τους καλλιτέχνες η Scarlett Johansson και ο Mark Ruffalo, ο Tom Cruise επέστρεψε τις 3 Χρυσές Σφαίρες που έχει κερδίσει στην καριέρα του για τις ταινίες «Γεννημένος την 4η Ιουλίου», «Jerry Maguire» και «Magnolia».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του ηθοποιού για αυτή του την κίνηση, όμως εκτιμάται ότι το παράδειγμά του θα ακολουθήσουν αρκετοί ακόμα πρωταγωνιστές.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα απορρίπτουν τον θεσμό

Το τηλεοπτικό σπίτι των Χρυσών Σφαιρών, το NBC, ανακοίνωσε εχθές πως σταματάει τη συνεργασία τους για το 2022.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η Ένωση είναι αποφασισμένη να κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, επειδή μια αλλαγή τέτοιου μεγέθους απαιτεί χρόνο και δουλειά και νιώθουμε ότι η Ένωση πρέπει να πράξει το σωστό, δεν θα μεταδώσουμε τις Χρυσές Σφαίρες για το 2022. Θεωρώντας πως ο οργανισμός θα ολοκληρώσει το έργο του, ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε την απονομή τον Ιανουάριο του 2023», αναφέρεται συγκεκριμένα σε ανακοίνωση.
Επιπλέον, Netflix, Amazon και WarnerMedia έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα μποϊκοτάρουν όλες τις εκδηλώσεις του HFPA.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν λίγες μέρες πριν τη φετινή απονομή, όταν η εφημερίδα Los Angeles Times έκανε μια πολύ δυσάρεστη αποκάλυψη: Κανένα από τα 87 μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Hollywood, που διοργανώνει τα βραβεία, δεν είναι μαύρος/η. Παράλληλα, από τις υποψηφιότητες των 78ων βραβείων (απονεμήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο) για την καλύτερη ταινία απουσίαζαν όλες οι «μαύρες» ταινίες («Da 5 Bloods», «One Night in Miami», «Ma Rainey’s Black Bottom», «Judas and the Black Messiah»), πράγμα που πυροδότησε τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών.

Η Ένωση, από την πλευρά της, ανακοίνωσε το πρόγραμμα ανασχηματισμού του θεσμού, χωρίς να καταφέρει να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below