Η τάση των «tradwives», των «παραδοσιακών συζύγων» που κατακλύζει τα social media, με Αμερικανίδες που αφιερώνονται εξ ολοκλήρου στο νοικοκυριό και στην ανατροφή των παιδιών και παρουσιάζουν την καθημερινότητά τους μέσα από το ειδυλλιακό φίλτρο των social media, εγείρει ερωτήματα και για την ειλικρίνεια αυτών των αναρτήσεων, πόσο κοντά δηλαδή είναι στην πραγματικότητα, αλλά και για τον βαθμό στον οποίο αυτές οι γυναίκες έχουν επιλέξει συνειδητά τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση της Enitza Templeton, σήμερα 41 ετών, που αφηγείται την προσωπική ιστορία της στο CNN, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος της «παραδοσιακής συζύγου» την οδήγησε στο διαζύγιο και στην ανάληψη ενός άλλου ρόλου, της μονογονέα τεσσάρων παιδιών.

Η Enitza ξυπνούσε καθημερινά στις τέσσερις το πρωί για να φουρνίσει ψωμί και να μαγειρέψει για την οικογένεια – από το μηδέν, όπως προστάζει ο ρόλος της «tradwife». Στη συνέχεια, περνούσε τη μέρα της κάνοντας τις δουλειές του νοικοκυριού και φροντίζοντας τα παιδιά, ενώ ο σύζυγός της έβγαζε τα προς το ζην, όπως ο παραδοσιακός άντρας «κουβαλητής» του 1950.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Enitza (@emergingmotherhood)

Όπως εξηγεί σήμερα στο CNN, μεγάλωσε με τις αρχές του Ευαγγελικού Χριστιανισμού, θεωρώντας δεδομένο ότι ο άντρας έχει εξουσία στη σύζυγό του. Πλέον όμως έχει αναδειχθεί σε ένθερμη υποστηρίκτρια των γυναικείων δικαιωμάτων, παρακινώντας και όσες άλλες αισθάνονται εγκλωβισμένες σε μια άνιση σχέση να δραπετεύσουν.

«Υπάρχουν και άτομα σε παραδοσιακούς γάμους που είναι απόλυτα ευτυχισμένα» ξεκαθαρίζει η σύμβουλος Christine Borzumato-Gainey, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Elon στη Βόρεια Καρολίνα. «Αυτή η κατάσταση ωστόσο ενέχει μεγάλα ρίσκα, καθώς κάποιος μπορεί να νιώσει να πνίγεται από τα καθήκοντά του ή ότι δεν αντιμετωπίζεται με σεβασμό και εκτίμηση από τον σύντροφο που ελέγχει τα οικονομικά και τις άλλες σημαντικές αποφάσεις».

Και στην περίπτωση των «tradwives», τα οικονομικά τα ελέγχουν οι άντρες. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η ανδρική εξουσία φτάνει σε σημείο να μην επιτρέπεται στις γυναίκες να βγουν από το σπίτι χωρίς άδεια, υπό την απειλή κάποιας τιμωρίας. Τα όρια, τότε, ανάμεσα στην κανονικότητα και την κακοποίηση είναι εξαιρετικά λεπτά.

Στην περίπτωση των «tradwives», τα οικονομικά τα ελέγχουν οι άντρες. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η ανδρική εξουσία φτάνει σε σημείο να μην επιτρέπεται στις γυναίκες να βγουν από το σπίτι χωρίς άδεια, υπό την απειλή κάποιας τιμωρίας.

Η Enitza ήδη από τα 24 ένιωθε ότι την πίεζε ο χρόνος να παντρευτεί. Και όταν «τα κατάφερε», στα 26 της, σύντομα απέκτησε το πρώτο της παιδί και σταμάτησε να εργάζεται. «Νόμιζα ότι αυτός είναι ο προορισμός μου. Και περίμενα να ξεκινήσει μια ευτυχισμένη περίοδος στη ζωή μου». Καθώς μετά το πρώτο παιδί συνέχισε να αισθάνεται άδεια, έκρινε ότι αυτό που θα τη βοηθούσε θα ήταν να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την οικογένειά της «και μετά θα ήμουν πλήρως ικανοποιημένη».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Enitza (@emergingmotherhood)

Οι εγκυμοσύνες ήρθαν σχεδόν η μία μετά την άλλη – από τα τέσσερα παιδιά, το μεγαλύτερο έχει μόλις έξι χρόνια διαφορά από το μικρότερο. Αλλά όχι και η πολυπόθητη ικανοποίηση – στον γάμο της δεν υπήρχε επικοινωνία. Αναζήτησε βοήθεια σε θεραπευτή, που τη βοήθησε να συνειδητοποίησε τις ανισότητες στη σχέση της.

Δέκα χρόνια μετά τον γάμο της, πήρε διαζύγιο και επέστρεψε στην αγορά εργασίας για να αποκτήσει αρκετή αυτονομία ώστε να φροντίζει τον εαυτό της και τα ανήλικα ακόμα παιδιά της. Ήταν δύσκολο να βρει δουλειά με ένα κενό δεκαετίας στο βιογραφικό της, αλλά άνοιξε μια θέση εργασίας στο σχολείο των παιδιών της και, με τη βοήθεια των επιδομάτων, άρχισε να αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα.

Δέκα χρόνια μετά τον γάμο της, πήρε διαζύγιο και επέστρεψε στην αγορά εργασίας για να αποκτήσει αρκετή αυτονομία ώστε να φροντίζει τον εαυτό της και τα ανήλικα ακόμα παιδιά της.

Παρά τις δυσκολίες, δεν μετανιώνει που άφησε τον παραδοσιακό γάμο της και συμβουλεύει άλλες γυναίκες να αναρωτηθούν αν ο τρόπος ζωής που επέλεξαν όταν ήταν μικρότερες είναι στην πραγματικότητα αυτός που τις εκφράζει. Ή όπως το θέτει η Dr. Kelly Campbell, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο San Bernardino: «Είναι καλό να έχετε μια σχέση αγάπης από την οποία παίρνετε ικανοποίηση, αλλά δεν μπορείτε να χάσετε την ταυτότητά σας μέσα σε αυτήν».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Enitza (@emergingmotherhood)

Και αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται, ειδικά για τα κορίτσια που έχουν μεγαλώσει σε ένα συντηρητικό περιβάλλον, από τις ρομαντικές αναρτήσεις των «tradwives» στα social media, όπου όμορφες οικογένειες ποζάρουν σε αγροκτήματα, πλάι σε καλοστρωμένα τραπέζια με σπιτικό φαγητό. Όμως όπως προειδοποιεί η Enitza, «τα social media μπορούν να κάνουν τα πάντα να φαίνονται πραγματικά όμορφα, σε βιντεάκια των 30 δευτερολέπτων, αλλά όταν τα 30 δευτερόλεπτα αναφέρονται σε 10 χρόνια παραλείπουν πολλή από την ασχήμια εκείνων των σχέσεων». Και να μην ξεχνάμε ότι πολλές από αυτές τις «tradwives», χρυσοχέρες στη μαγειρική και το κέντημα, μπορεί να έχουν την οικονομική άνεση για μια στρατιά από νταντάδες και οικιακές εργάτριες.

Το περιεχόμενο που μοιράζεται σήμερα η Enitza στον λογαριασμό της στο Instagram (emergingmotherhood) είναι πολύ διαφορετικό, καθώς παρουσιάζει τη ζωή της χωρίς ωραιοποιήσεις και παρακινεί να πάψουμε να τοποθετούμε τις μαμάδες «σε ένα βάθρο τελειότητας, καταστροφικό για όλους, για ολόκληρο τον κόσμο. Γιατί όταν η μαμά σου πέσει από αυτό το βάθρο – πράγμα που θα συμβεί, αφού είναι άνθρωπος- θα πληγωθείς κι εσύ βαθιά».

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below