Δεν είναι απλώς το βασικό δώρο των νονών προς τα βαφτιστήρια τους αλλά σύμβολο του ελληνικού Πάσχα, το οποίο μπορούμε να χαρίσουμε σε αγαπημένα πρόσωπα κάθε ηλικίας.

Η παράδοση της λαμπάδας ανάγεται στα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας όταν, σύμφωνα με στοιχεία της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καρέα, την άναβαν στο βάπτισμα των νέων μελών της, που τελείτο τη νύχτα της Ανάστασης. Αυτό το έθιμο, όπως έχει περιγράψει ο Ευσέβιος Καισαρείας, «έκανε τη μυστική διανυκτέρευση των πιστών πιο φωτεινή κι από τη φωτόλουστη ημέρα».

Μέχρι σήμερα η λάμψη της συνεχίζει να δίνει μυσταγωγική ατμόσφαιρα στο θρησκευτικό μυστήριο ενώ η μυρωδιά του λιωμένου κεριού αναμειγνύεται με τα αρώματα των ανοιξιάτικων λουλουδιών. Καθώς, μάλιστα, ο σχεδιασμός της επιτρέπει άπειρους συνδυασμούς και πειραματισμούς, κάθε δημιουργός τής αφήνει τη σφραγίδα είτε της προσωπικής τέχνης του είτε του ιδρύματος με το οποίο συνεργάζεται.

Οι λαμπάδες που βρίσκουμε σε πωλητήρια πολιτιστικών ιδρυμάτων, ειδικότερα, συνδυάζουν τον κομψό σχεδιασμό με τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Επιλέξαμε πέντε από τις ομορφότερες – ένα μικρό μόνο δείγμα του πόσες γοητευτικές μορφές μπορεί να πάρει το αντικείμενο-έμβλημα των ημερών.

Οι ομορφότερες λαμπάδες από τα πωλητήρια των μουσείων:

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Λαμπάδα Γυναικείο Κυκλαδικό Ειδώλιο. Paris Tavitian © Museum of Cycladic Art

Μουσείο Μπενάκη

Μια πρωτότυπη λαμπάδα διπλής χρήσης σχεδιασμένη από τους Studiolav και την Κωστάντια Μάνθου. Στην πασχαλινή της εκδοχή διαθέτει προστατευτικό χωνί από κερί. Μετά το Πάσχα, μετατρέπεται εύκολα σε διακοσμητικό κηροπήγιο. Απλά γυρίστε ανάποδα το κερί και σπάστε ό,τι εξέχει από τη βάση χρησιμοποιώντας την ειδική εγκοπή των σχεδιαστών.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, M Shop

Λαμπάδα με μπαλαρίνα φτιαγμένη και ζωγραφισμένη στο χέρι από την pupodolls, ειδικά σχεδιασμένη για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. © George Kalfamanolis

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Πασχαλινή λαμπάδα εμπνευσμένη από το γλυπτό του Edgar Degas «Μικρή χορεύτρια δεκατεσσάρων ετών», της Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή. Photo: Giorgos Vitsaropoulos

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Λαμπάδα της Αλεξάνδρας Σοφιανοπούλου με ξύλινο αβγό ζωγραφισμένο στο χέρι.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below