Τι συμβαίνει όταν η φρεσκάδα του Βαρδάρη συναντά τις μνήμες της Σμύρνης, τις μυρωδιές της γιαγιάς και τη μαγειρική τεχνική ενός βαθιά βιωματικού σεφ; Συμβαίνει το Σεράμικο: ένας ζεστός, ανεπιτήδευτος χώρος στον Κεραμεικό. Ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο που μιλάει τη γλώσσα της παρέας και του μοιράσματος, χωρίς καμία επιτήδευση.

Στο 109 της Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτό το στέκι που θυμίζει συνάντηση αριστοκρατικού καφενείου του περασμένου αιώνα με μοντέρνο bistro, με πέτρες από ένα παλιό λατομείο της περιοχής στους τοίχους, παλιομοδίτικο μωσαϊκό στο πάτωμα, ξύλο και όμορφες κεραμικές λεπτομέρειες, δεν είναι απλώς ένας όμορφος ο χώρος. Έχει μνήμη.

Το Σεράμικο, μικρό αδερφάκι του Σέρμπικου του Ηλία Αγορόπουλου στη Θεσσαλονίκη — σχεδόν κυριολεκτικά, αφού το υπογράφει η αδερφή του, Σάντρα Αγοροπούλου, φέρει την αισθητική  σφραγίδα του Σάββα Λεσπουρίδη, ενώ τις κεραμικές λεπτομέρειες, που του δίνουν το όνομά του και την τελική του αύρα, ανέλαβε η Κατερίνας Λατούφη.

 

Ένα βράδυ στο τέλος της άνοιξης, περάσαμε το κατώφλι του Σεράμικου για να δοκιμάσουμε το ολοκαίνουργο μενού με το οποίο υποδέχεται τη νέα καλοκαιρινή σεζόν: Μια δροσερή ντοματοσαλάτα Καλύμνου, εξαιρετική, αλλά και μελιτζάνα με κρίταμο, κρεμμύδι, ελιές και ξυνόγαλο, για αρχή. Στη συνέχεια, την καρδιά μας έκλεψαν τα ψητά φασολάκια με ρομέσκο, ντοματίνια κομφί, φρέσκο κρεμμυδάκι και κάπαρη σκόρδου (πιάτο που είναι και μία τέλεια vegan επιλογή).

 

 

Η ντομάτα έχει την τιμητική της, αφού τη συναντήσαμε και στο ριζότο, ενώ ο πουρές από ρεβύθια στην ταλιάτα μαύρου χοίρου έκλεψε τις εντυπώσεις. Δεν έλειψαν βεβαίως και τα best seller πιάτα του μαγαζιού, όπως το συκώτι με τα μανιτάρια ή τα χόρτα με τον καβουρμά.

 

Αφήσαμε χώρο και για γλυκά, αφού εκτός από τη σοκολάτα με σάλτσα καραμέλας, χώμα από κακάο και παγωτό ανθόγαλο, το Σεράμικο ετοιμάζει και φοβερό Αρμενοβίλ, παγωμένο, με σάλτσα σοκολάτας, Αμαρέτο και καραμελωμένο αμύγδαλο.

«Η φιλοσοφία της κουζίνας μας είναι το ίδιο το μαγείρεμα» αναφέρει αντί συστάσεων ο Βορειοελλαδίτης σεφ του εστιατορίου Γιώργος Μποϊδάνης. «Είναι να πάρουμε μια ωραία πρώτη ύλη, να τη μαγειρέψουμε σωστά, να τη μαγειρέψουμε νόστιμα. Είμαστε οπαδοί των καθαρών, γεμάτων γεύσεων, των μπαχαρικών και των μυρωδικών που ξυπνάνε αναμνήσεις».
Στο Σεράμικο, τα πιάτα δεν ψάχνουν να εντυπωσιάσουν. Θέλουν να συγκινήσουν. Να φέρουν στο μυαλό μνήμες από πιάτα της μαμάς και τσουκάλια της γιαγιάς. Με fine dining background, αλλά και τα πόδια βαθιά ριζωμένα στη γη και στη ρίγανη, ο Μποϊδάνης ποντάρει στις ελληνικές πρώτες ύλες, στις μικρασιατικές καταβολές του, στην εποχικότητα, την φρεσκάδα των υλικών αλλά και στις… δημοσκοπήσεις των πελατών και ετοιμάζει ένα μενού που καταλήγει να εξελιχθεί στο comfort food που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι. Τη λίστα κρασιών έχει επιμεληθεί η Έλλη Τεντζεράκη, αποκλειστικά με ελληνικές ετικέτες και με αγάπη στους μικρούς παραγωγούς, ενώ για τους φανατικούς των αποσταγμάτων ανάμεσά μας, υπάρχει πάντα το τσίπουρο.

Το Σεράμικο δεν είναι απλώς ένα ακόμη καλό εστιατόριο. Είναι ένα μέρος που θες να ξαναπάς. Γιατί σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Και γιατί το φαγητό του, όπως και το μοίρασμα, έχει ψυχή.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below