Είναι ένα από τα πιο αγαπητά συνοδευτικά στις ταβέρνες αλλά και στα τραπέζια που ετοιμάζει για την οικογένεια ή τους φίλους μια νοικοκυρά στο σπίτι. Τα ψητά λαχανικά, όταν είναι “πετυχημένα”, έχουν την νοστιμιά που ονειρεύεται κάθε καλοφαγάς ενώ αποτελούν και ένα ελαφρύ πιάτο, ιδανικό για εκείνους που θέλουν να προσέχουν όσο τον δυνατόν γίνεται τη διατροφή τους.

Η διαδικασία του ψησίματός τους μοιάζει αρχικά δύσκολη, ωστόσο σύμφωνα με τους chefs δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο για να τα κάνεις γευστικά και τραγανά. Αρκεί να εφαρμόσεις 4 βασικά tips που ακολουθούν και οι ίδιοι προκειμένου να έχουν το τέλειο αποτέλεσμα.

  • -Κόψε τα λαχανικά σε ομοιόμορφο μέγεθος. Έτσι, θα εξασφαλίσεις ότι όλα τα κομμάτια θα χρειαστούν τον ίδιο χρόνο ψησίματος και θα αποφύγεις κάθε πιθανότητα να κάψεις μερικά και κάποια να μείνουν άψητα. Επίσης, αν ορισμένα λαχανικά έχουν μικρό μέγεθος, όπως για παράδειγμα τα ντοματίνια, μπορείς να τα βάλεις ολόκληρα στο ταψί.
  • -Κάλυψε τα λαχανικά με μια γενναιόδωρη ποσότητα αλατιού και ελαιόλαδου. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πειραματίζονται για πρώτη φορά με το ψήσιμο των λαχανικών τείνουν να βάζουν μικρές ποσότητες φοβούμενοι μην το παρακάνουν αλλά καταλήγουν σε ένα αποτέλεσμα που δεν ενθουσιάζει κανέναν. Ακόμη, τα ψητά λαχανικά χρειάζονται και προσθήκη μυρωδικών για να αποκτήσουν άρωμα, πέρα από γεύση, ή και μαρινάρισμα κάποιες ώρες πριν ψηθούν.

unsplash

  • -Μην στριμώχνεις τα κομμένα λαχανικά στο ταψί. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις ένα σκεύος μεγάλο και ρηχό, ώστε να έχουν μια μικρή απόσταση το ένα από το άλλο και να μπορέσουν να αποβάλουν την υγρασία τους όσο ψήνονται, ώστε να γίνουν τραγανά. Για να αποφύγεις την πιθανότητα να κολλήσουν στο ταψί, άπλωσε πρώτα ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.
  • -Για να γίνου τραγανά βάλε τα λαχανικά να ψηθούν στην κατάλληλη θερμοκρασία: τους 200 βαθμούς.