Στη χιονισμένη ακτή της πόλης Luleå της βόρειας Σουηδίας, οι λουόμενοι κατεβαίνουν μέσα από μια ορθογώνια τρύπα στο παγωμένο θαλασσινό νερό. Το φως του ήλιου πλέον το βλέπουν μόλις για τρεις ώρες την ημέρα.

Ενώ πολλοί έχουν τα χόμπι τους, που τους κρατούν σε εγρήγορση κατά τους κρύους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες – κολύμπι στον πάγο, σκι ανωμάλου δρόμου, περπάτημα στον πάγο – ένα πράγμα παραμένει πρόβλημα: η μοναξιά.

Σε μια προσπάθεια να το αντιμετωπίσουν αυτό, οι αρχές της Luleå έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία για να απαλύνουν αυτή την κοινωνική απομόνωση, έστω και λίγο, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να λένε «γεια» ο ένας στον άλλον.

«Είναι πολύ καλό το γεγονός ότι οι άνθρωποι λένε γεια ο ένας στον άλλον. Σημαίνει ότι όσοι συναντιούνται και είναι άγνωστοι, γίνονται λίγο πιο ευτυχισμένοι», λέει ο Pontus Wikström, 61 ετών, πρόεδρος της ομάδας χειμερινής κολύμβησης Kallis Luleå.

Το Säg hej! (say hello!) στοχεύει στη δημιουργία μιας πιο φιλικής πόλης ωθώντας τους ανθρώπους σε μικρές αλλά σημαντικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Σχετικές διαφημίσεις κυκλοφορούν στα λεωφορεία και πραγματοποιούνται εργαστήρια ειδικά για αυτή την έκστρατεία σε σχολεία.

Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι μεταξύ των ατόμων ηλικίας 16 έως 29 ετών, το 45% των ατόμων στη Luleå αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω μοναξιάς. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 85 ετών και άνω το ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο – 39% μεταξύ των γυναικών και 26% μεταξύ των ανδρών.

Ο Micael Dahlen, καθηγητής ευημερίας, ευημερίας και ευτυχίας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Στοκχόλμης, λέει ότι ενώ η μοναξιά -ιδιαίτερα μεταξύ των νέων- είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ίσως η Σουηδία, με τους σκοτεινούς, κρύους χειμώνες της, να το γνωρίζει καλύτερα.

«Η μοναξιά και η απομόνωση είναι τεράστια προβλήματα οποιαδήποτε εποχή του έτους σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο αυτή τη στιγμή», λέει. «Συνδέεται με την εποχή που ζούμε, με τον τρόπο ζωής που έχουμε, όπου δεν συναντιόμαστε απαραίτητα ο ένας με τον άλλον στον ίδιο βαθμό όπως παλιά. Αυτό επιταχύνεται κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν βρισκόμαστε λιγότερο σε εξωτερικούς χώρους και σε κοινωνικές εκδηλώσεις».

«Λέγοντας ένα γεια οι άνθρωποι αισθάνονται άνετα και ασφαλείς, είναι κάτι που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να δημιουργήσουμε μια πιο ευχάριστη Lulea», ήταν η ανάρτηση που δημοσιεύτηκε από τον λογαριασμό της πόλης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το δικό σας γεια μπορεί να κάνει τη διαφορά». 

Η ανάρτηση συνοδεύεται και από ένα βίντεο που δείχνει περαστικούς να χαιρετιούνται μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, δείχνει έναν άντρα να περνά από ένα παγκάκι στο οποίο κάθεται μια γυναίκα. Εκείνος λέει «γεια», εκείνη δεν απαντά, αλλά αμέσως μετά χαμογελά πλατιά. Στη συνέχεια, δείχνει την ίδια γυναίκα να λέει «γεια» σε μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία επίσης δεν αντιδρά στην αρχή, αλλά στη συνέχεια χαμογελά.

pixabay.com

Η καμπάνια «πες γεια», ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου, που είναι «Ημέρα του Γείτονα» στη Σουηδία, με δημοσιογράφους του Guardian να δοκιμάζει την ίδια καμπάνια στη Βρετανία. Όπως λένε το “Say hi” είχε όντως αποτέλεσμα και «έφτιαξε» την ημέρα πολλών, με τους περισσότερους να απαντάνε στον χαιρετισμό που τους απηύθηναν.

 

 

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below