Αν δεν έχετε ανακαλύψει ακόμα τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, ή αν τον έχετε ανακαλύψει ήδη και υποσχεθήκατε στον εαυτό σας να επιστρέψετε σύντομα, τώρα σάς δίνεται ένας ιδανικός λόγος, και αφορμή, να το κάνετε: Αυτές τις μέρες μια πρωτότυπη υβριδική έκθεση εκτείνεται στο φυσικό και τον ψηφιακό χώρο, ανάμεσα σε αναρριχητικά φυτά, συστάδες από μπαμπού και she-shed θερμοκήπια, προσκαλώντας σας σε ένα παιχνίδι ανακάλυψης και στοχασμού.

Η «Sheltered Gardens», καρπός της συνεργασίας του πολιτιστικού οργανισμού Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) με τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, είναι ένα πρωτότυπο, υβριδικό εικαστικό πρόγραμμα. Έχοντας ως αφετηρία το ομώνυμο ποίημα της Η.D. «Sheltered Garden» (1916) και με κεντρικό άξονα τον Βοτανικό Κήπο I. & Α. Ν. Διομήδους, έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους της Μεσογείου, ξεδιπλώνεται στον Κήπο, στο pcai.gr και σε μια συλλεκτική δίγλωσση έκδοση.

Μια πρωτότυπη υβριδική έκθεση εκτείνεται στο φυσικό και τον ψηφιακό χώρο, ανάμεσα σε αναρριχητικά φυτά, συστάδες από μπαμπού και she-shed θερμοκήπια, προσκαλώντας σας σε ένα παιχνίδι ανακάλυψης και στοχασμού.

Από την drag τέχνη της Sasha Velour στα punk φωτομοντάζ της Linder κι από τις σούπερ 8 ιστορίες της Chris Kraus στις λυρικές αφηγήσεις της Λήδας Παπακωνσταντίνου, η έκθεση ξεκινά σαν μια διαδικτυακή περιήγηση. Κι ύστερα αποκτά φυσική υπόσταση, γίνεται performance, καταγραφή και ίχνος των οικοσυστημάτων και των προβληματικών που αναδεικνύονται στους σύγχρονους γυναικείους κήπους.

Αφροδίτη Ψαρρά, Ventriloquist Ontology, 2022, Άποψη έκθεσης © Μαρία Τούλτσα και PCAI

Η σύνδεση με τη μητέρα φύση, η γαία ως μυθολογικό κομμάτι της κοσμογονίας, ο κήπος ως αρχέτυπο και οι έμφυλες ανισότητες έχουν άλλωστε αναλυθεί σε πολλά και σημαντικά έργα γυναικών συγγραφέων. Στο βιβλίο της «In Search of Our Mothers’ Gardens» (1983) η Αlice Walker εξέφρασε τις δικές ανησυχίες της ως Αφροαμερικανίδα δημιουργός γύρω από το παρελθόν, την τέχνη και την ταυτότητα σε μια ανήσυχη περίοδο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ. Το 1919 η Virginia Woolf αφιέρωσε ένα από τα πρώτα έργα της στον Βοτανικό Κήπο του Λονδίνου (Kew Gardens), ενώ οι προσωπικοί της προβληματισμοί γύρω από ζητήματα όπως η χωρικότητα και το φύλο αποτυπώθηκαν δυναμικά στο διάσημο δοκίμιό της «A Room of One’s Own» (1929).

Η digital και physical έκθεση Sheltered Gardens συνιστά ένα πρωτότυπο, υβριδικό περιβάλλον περιήγησης με αναφορές στην απόρριψη των άκαμπτων ορίων ταυτότητας και φυσικού χώρου της Donna Haraway («Cyborg Manifesto», 1985), εν είδει πρότασης για εναλλακτικές, δημιουργικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές αναζητήσεις σε περιόδους κρίσεων.

Με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου και της Flunet Productions.

Evan Ifekoya, Contoured Thoughts, 2019, Άποψη έκθεσης © Μαρία Τούλτσα και PCAI

Info

Διάρκεια έκθεσης στον Κήπο: 22 Σεπτεμβρίου – 9 Οκτωβρίου 2022, 16.00-19.00. Διάρκεια διαδικτυακής έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίου – 30 Νοεμβρίου 2022 μέσω του pcai.gr

Αναλυτικό πρόγραμμα μέσω του pcai.gr

Βοτανικός Κήπος I. & Α. Ν. Διομήδους, Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι, Αθήνα.

Είσοδος ελεύθερη – απαιτείται προκράτηση μέσω του diomedes-bg.gr

Δείτε ένα βίντεο για την έκθεση:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below