Η εταιρεία ΑΒΑΞ ενισχύει και ανανεώνει τη συνεργασία της με τον ιταλικό οίκο Molteni&C. με τα εγκαίνια του Flagship Store στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Χαλάνδρι.

Το κτίριο που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη το χαρακτηρίζουν οι ψηλές τζαμαρίες που επιτρέπουν το φως του ήλιου να κατακλύζει το χώρο. Οι συλλογές της Molteni&C. εκτίθενται σε δύο ορόφους έκτασης 280 τ.μ., σχεδιασμένους προσεκτικά, με στόχο να αναδειχτεί το εξελισσόμενο πρωτοποριακό και σύγχρονο design του ιταλικού οίκου.

Κατά την είσοδο τους στο εντυπωσιακό ισόγειο του καταστήματος, οι επισκέπτες βρίσκονται σε έναν πολυλειτουργικό, ζεστό και φωτεινό χώρο όπου οι υφές του ξύλου και του μαρμάρου ενισχύονται από το φυσικό φως του ήλιου. Εκεί, σε πρώτο πλάνο δεσπόζουν η κουζίνα VVD, σχεδιασμένη από τον creative director της Molteni&C, Vincent Van Duysen, οι καρέκλες Dordoni’s Chelsea, η βιβλιοθήκη Hector και ο καναπές Marteen. Την όλη σύνθεση στο χώρο πλαισιώνουν κομμάτια της συλλογής Gio Ponti Heritage: Το χαλί D.754.1 και δύο από τις εμβληματικές πολυθρόνες D.154.5 Round και D.154.2.

Στον πρώτο όροφο, ο χώρος του καθιστικού διαθέτει τον καναπέ Surf , το μικρό τραπέζι του Yabu Pushelberg και δύο πολυθρόνες Margou του Vincent Van Duysen ενώ τα βλέμματα μαγνητίζουν η πετυχημένη high tech κουζίνα Intersection, το τραπέζι Half a Square και οι καρέκλες Devon. O καναπές Paul, οι δύο πολυθρόνες Elain, μαζί με τα τραπεζάκια 45° Grado του Ron Gilad και το Attico του Nicola Gallizia και το χαλί Palette, δημιουργούν έναν επιπλέον άνετο χώρο διαβίωσης. Eντυπωσιάζει η μεγάλη πολυμορφική σύνθεση τοίχου της σειράς 505 UP η οποία συνδυάζεται άψογα με τις πολυθρόνες Piccadilly δημιουργώντας έναν φιλόξενο χώρο lounge.

Η αίσθηση υψηλής ποιότητας που χαρακτηρίζει την επίσκεψη, κορυφώνεται στο νυκτερινό χώρο της κρεββατοκάμαρας με το κρεββάτι Ribbon, το λειτουργικό σύστημα ντουλάπας Hector, το χαλί Palette του Nicola Gallizia και το εμβληματικό γραφείο D.847.1 του Gio Ponti.

Το showroom ΑΒΑΞ Molteni&C αποτελεί σημείο αναφοράς για το ιταλικό design στην Ελλάδα, με τον πρωτοποριακό σχεδιασμό στα έπιπλα, τις high tech κουζίνες και τις λειτουργικές ντουλάπες, μιας και όλα τα έπιπλα βρίσκονται σε έναν συνεχή διάλογο μεταξύ καινοτομίας, αισθητικής και παράδοσης.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του καταστήματος είχαμε μια μικρή αλλά ουσιαστική και άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Μιλανέζο αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Nicola Gallizia ο οποίος συνεργάζεται από το 1999 με τον οίκο Molteni&C. όχι μόνο ως σχεδιαστής αλλά κυρίως ως υπεύθυνος και σύμβουλος για την εικόνα και την προώθηση των προϊόντων της εταιρείας, κατασκευής καταστημάτων και περιπτέρων σε σημαντικές εκθέσεις.

Η συνεργασία σας με τον οίκο Molteni&C. «μετρά» 23 χρόνια. Ποια είναι τα σημαντικά κριτήρια για μία τόσο επιτυχημένη μακρόχρονη επαγγελματική σχέση;

Σίγουρα ένα κοινό όραμα χωρίς τέλος. Το να είμαστε πάντα περίεργοι και ευαίσθητοι σε αυτό που μας περιβάλλει, αλλά και να είμαστε πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της σύγχρονης ζωής. Επίσης να είμαστε τολμηροί και γενναιόδωροι.

H πολυλειτουργικότητα και πολυμορφία φαίνεται να έχουν κατακτήσει ένα σπουδαίο ρόλο στο σημερινό design. Πιστεύετε ότι αυτοί οι όροι θα δώσουν τις απαραίτητες λύσεις στις λειτουργικές ανάγκες μικρών ή μεγάλων χώρων, διαμερισμάτων, σπιτιών;

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, το σπίτι γίνεται ένας κατοικημένος χώρος που τον χαρακτηρίζει η κομψότητα, το στυλ και η ποιότητα ενώ οι χώροι του οφείλουν να είναι ευέλικτοι και να μπορούν να διαμορφωθούν ανάλογα με την καθημερινή χρήση. Το ίδιο δωμάτιο μπορεί ταυτόχρονα να είναι σαλόνι και γραφείο, ενώ με το ίδιο σκεπτικό μια τραπεζαρία, για παράδειγμα, μπορεί να γίνει ένας μεγάλος χώρος εργασίας και το βράδυ να χρησιμοποιηθεί για δείπνο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με ένα υπνοδωμάτιο το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε ένα πιο ιδιωτικό γραφείο, αλλά και σε ένα χώρο εξοπλισμένο για σωματική άσκηση, όπου μια μεγάλη οθόνη μπορεί να είναι το εργαλείο για να συνδεθείτε σε επαγγελματικές συναντήσεις αλλά και να παρακολουθήσετε ένα μάθημα Pilates.
Η κουζίνα είναι για άλλη μια φορά ένας κομβικός χώρος στο σπίτι, σχεδιασμένος για χαλαρές δραστηριότητες, όπως μαγείρεμα, να τρως, να μελετάς, ακόμη και για να υποδέχεσαι τους καλεσμένους σου με οικείο τρόπο. Και εδώ μια οθόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθήσετε μια συνταγή μαγειρικής στο διαδίκτυο, για να συνδεθείτε με το σχολείο των παιδιών και να παρακολουθήσετε διαδικτυακά μαθήματα, να λάβετε μέρος σε βιντεοκλήσεις ενώ μαγειρεύετε ή να μοιραστείτε ένα ποτήρι κρασί από απόσταση.
Η πληρότητα των συστημάτων στην κουζίνα με ειδικές ρυθμίσεις ημέρας-νύχτας με εξελιγμένες τεχνολογικές λύσεις, καθιστούν δυνατό τον σχεδιασμό πολυλειτουργικών χώρων σε απόλυτη συμφωνία με το εκλεπτυσμένο στυλ MolteniDada. Η  σύγχρονη παλέτα χρωμάτων φινιρίσματος υλικών/υφασμάτων είναι ένα εργαλείο για την ερμηνεία της σύγχρονης αισθητικής του οίκου Molteni, ώστε να γίνει και ένα custom-made “κοστούμι”. Πρόκειται για μια νοοτροπία απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της σημερινής καθημερινότητας. Μια γνώση που αντλεί τις πηγές της από συνεργασίες με μεγάλους δεξιοτέχνες του design. Πολυλειτουργικοί χώροι που συνδέονται/διαχωρίζονται με κινητούς τοίχους, οι οποίοι επομένως γίνονται ιδιωτικοί χώροι ή χώροι εργασίας και ανοίγουν χώρους για ευχάριστη και κοινωνική ζωή. Η στυλιστική συνοχή που αγκαλιάζει όλο το σπίτι σημαίνει ότι κάθε χώρος συνδέεται και συνυπάρχει αρμονικά με όλους τους υπόλοιπους.

Η έννοια της άνεσης και της προστασίας είναι τα βασικά κριτήρια για ένα σύγχρονο σπίτι, αλλά ταυτόχρονα μπορούν οι χώροι στους οποίους ζούμε και εργαζόμαστε να πυροδοτήσουν συναισθήματα και να απελευθερώσουν αισθήσεις;

Το σπίτι έχει γίνει και πάλι το επίκεντρο της ζωής μας. Όλο και περισσότερο θέλουμε να ταιριάζει με το στυλ και τις ανάγκες μας. Κομψό, άνετο και προσαρμοσμένο στις δικές μας απαιτήσεις. Ως εκ τούτου, το σπίτι πρέπει να είναι ένα φιλόξενο μέρος για να ζήσουμε τη ζωή μας, αλλά και ένας χώρος κοινωνικοποίησης όπου μπορούμε να ζήσουμε ευχάριστες στιγμές με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Το στυλ Molteni είναι σύγχρονο με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, ξέρει πώς να ερμηνεύει τις επιθυμίες μας και να μας αντιπροσωπεύει.

Η χρήση διαφορετικών υλικών στις συλλογές Molteni & C./Dada όπως ξύλο, μάρμαρο, μέταλλο κ.λπ. μεταμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα σε μία εμφάνιση όχι μόνο κομψή αλλά και προκλητική. Πως επιτυγχάνεται αυτή η εξαιρετική ισορροπία;

Ένα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του έργου Molteni έγκειται στη σπουδαία δουλειά της έρευνας υλικών και του συνδυασμού τους. Νομίζω ότι η αληθινή κομψότητα προκύπτει από νηφαλιότητα με μια εκπληκτική πινελιά προσωπικότητας. Ένα σημάδι, ένα χρώμα, ένα απροσδόκητο κομμάτι μπορεί να είναι αυτό το προκλητικό στοιχείο που θα μιλήσει περισσότερο σε εμάς.

Το Forever Contemporary είναι στην πραγματικότητα το διαχρονικά μοντέρνο concept της Molteni&C. Αυτή η ιδέα υπάρχει μέσω της συλλογής Heritage -σχεδιασμοί επίπλων από το 1934-αλλά και μέχρι τις καινούργιες συλλογές. Συμφωνείτε;

Τη μοντέρνα διαχρονικότητα τη διακρίνεις όχι μόνο στα σύγχρονα σχέδια/κομμάτια αλλά και στο γεγονός ότι αυτή η όμορφη συλλογή Heritage, που αποπνέει μια νότα ιστορίας και πολιτισμού, είναι σαν μια κόκκινη κλωστή που διατρέχει την ιστορία του Ομίλου Molteni Dada. Σχέδια από τους πιο εμβληματικούς δασκάλους του 20ου αιώνα όπως οι Giò Ponti, Scarpa, Ignazio Gardella και Werner Blaser σε τέλεια αρμονία με τις πιο σύγχρονες συλλογές, που χαρακτηρίζουν αποκλειστικά τον οίκο Molteni. Οι συλλογές της Molteni&C. γίνονται πρωταγωνιστές όχι μόνο εξαιτίας των υπογραφών των διάσημων σχεδιαστών, αλλά για τον πλούτο των λειτουργικών λύσεων αλλά και για τις τεράστιες δυνατότητες επιλογών σε υλικά, φινιρίσματα και χρώματα που θα δώσουν οπτική συνοχή στο τελικό αποτέλεσμα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below