Το νέο έργο Αντρέι: Ρέκβιεμ σε οκτώ σκηνές –μια ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στη συνθέτρια Δήμητρα Τρυπάνη– είναι μια ιδιότυπη σύγχρονη «Εξόδιος Λειτουργία» αφιερωμένη στον μεγάλο κινηματογραφιστή Αντρέι Ταρκόφσκι, τον δημιουργό που απέδωσε τις σκέψεις και τα αισθήματά του με εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς και διανοητικού σφρίγους. Παράλληλα, όπως σημειώνει η συνθέτρια, «το έργο είναι και ένα ρέκβιεμ για οποιονδήποτε δημιουργό αναζητά απεγνωσμένα μια “αγία” σιωπή, μια εσωτερική ηρεμία, μέσα στην αντάρα της ψυχής του».

Η συνθέτης Δήμητρα Τρυπάνη μαγνήτισε το κοινό με την ηλεκτρισμένη παρουσία της στο πόντιουμ, με μία μουσική διεύθυνση που χαιρόσουν να παρακολουθείς!

Το μοναδικής πυκνότητας λιμπρέτο «μέσα από τη λοξή ματιά της ποίησης», το οποίο υπέγραψε ο ποιητής, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος Παντελής Μπουκάλας, αφηγήθηκε συνοπτικά τις ισάριθμες ταινίες του Ταρκόφσκι, παρακολουθώντας τα γεννήματα της ισχυρής καλλιτεχνικής συνείδησής του από τα Παιδικά χρόνια του Ιβάν (1962) έως τη Θυσία (1986). Οι επτά σκηνές του έργου αντιστοιχούν στα επτά μέρη του κειμένου του Γερμανικού Ρέκβιεμ αλλά και –κυρίως– στις επτά ταινίες που δημιούργησε ο Ταρκόφσκι στη διάρκεια της σύντομης ζωής του.

Το λιμπρέτο του Παντελή Μπουκάλα εντυπωσίασε, συγκίνησε και αποτυπώθηκε στη μνήμη των θεατών, που έσπευσαν να το αναζητήσουν μετά το τέλος της παράστασης.

Στην ιδιότυπη αυτή «παράσταση ήχου», ο ήχος –κείμενο και μουσική αυστηρά συνδεδεμένα μέσα στην παρτιτούρα– είναι το κατεξοχήν αφηγηματικό μέσο. Η Τρυπάνη στη σύνθεσή της αξιοποιεί εντυπωσιακά τις χρωματικές ετεροφωνικές πολυφωνίες, την πολυστιλιστικότητα και τα σωματικά κρουστά. Παράλληλα, με τη χρήση της τεχνικής του κολάζ, τα διαλογικά θραύσματα από τις ταινίες του Ταρκόφσκι εγκιβωτίζονται στο συνολικό λειτουργικό κείμενο.

Η Δήμητρα Τρυπάνη, εκτός από τη σύλληψη και τη σύνθεση του έργου, υπέγραψε επίσης τη σκηνοθεσία και τη –σχεδόν επί σκηνής– πυρακτωμένη μουσική διεύθυνση του εννεαμελούς μουσικού συνόλου και των δεκαοκτώ ερμηνευτών. Την εντυπωσιακή σκηνική εγκατάσταση υπέγραψε η Έλενα Σταυροπούλου, τα κοστούμια ο Νίκος Κόκκαλης, την κινησιολογία η Ερμίρα Γκόρο και τους φωτισμούς η Βαλεντίνα Ταμιωλάκη.

Ακολουθούν δύο ακόμη παραστάσεις: 27 και 28 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.

Οι εξαιρετικοί ερμηνευτές του έργου Σαβίνα Γιαννάτου, Φάνης Ζαχόπουλος, Νίκος Ζιάζιαρης, Χρήστος Θάνος, Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Βάλια Καράγιωργα, Γιώργος Κασαβέτης, Δήμητρα Κοκκινοπούλου, Νάντια Κοντογεώργη, Χαρά Κότσαλη, Χριστίνα Μαξούρη, Ηρώ Μπέζου, Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραΐτη, Γιώργος Νικόπουλος, Καλλιόπη Σίμου, Αλίκη Σιούστη, Φώτης Σιώτας, Αλέξανδρος Ψυχράμης ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο τις επί σκηνής ισάριθμες εκδοχές του Αντρέι, πρόσωπα υπαρκτά ή φανταστικά, κομβικούς χαρακτήρες από τις επτά ταινίες του, λειτουργώντας είτε ως μονάδες είτε ως ενιαίο «χορικό» σύνολο.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below