Η πρέσβυς της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στην Ελληνική Δημοκρατία και την Κύπρο Tamara Weingerl Požar γεννήθηκε στο Kόπερ της Σλοβενίας και έχει πτυχίο στις Διεθνείς Σχέσεις (Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας) και μεταπτυχιακό δίπλωμα Φιλοσοφίας Διεθνών Σχέσεων (Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ). Στο παρελθόν εργάστηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας της στις Βρυξέλλες. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες.

“Είχα στόχο μια διπλωματική καριέρα από το Γυμνάσιο, καθώς ενδιαφέρομαι για τις διεθνείς υποθέσεις και τις διεθνείς διαπραγματεύσεις και μου αρέσουν οι γλώσσες, η πολιτική, η Ιστορία, η Γεωγραφία, καθώς και τα ταξίδια. Φιλοδοξώ να προωθήσω τη Σλοβενία, μια χώρα που απέκτησε την ανεξαρτησία της μόλις πριν από τρεις δεκαετίες, αλλά και να αγωνιστώ για την ευημερία και την ειρήνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Marie Claire για τη στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με τη διπλωματία.

Στην Ελλάδα την εντυπωσιάζουν οι πολύ φιλικοί και ανοιχτοί άνθρωποι και οι ομοιότητες που ανακάλυψε μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως το φαγητό και η φύση, η μεγάλη βιοποικιλότητα της περιοχής και ο σεβασμός που δίνουμε (και πρέπει) στη σημασία των μελισσών και της παραγωγής μελιού. “Ο πραγματικός δεσμός μεταξύ των δύο χωρών ξεκινά από τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, κόμη Ιωάννη Καποδίστρια, οι πρόγονοι του οποίου κατάγονταν από το Kόπερ (Καποδίστρια), μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Σλοβενίας με ένα μεγάλο λιμάνι, το Λούκα Κόπερ, το οποίο διευκολύνει το παγκόσμιο εμπόριο στην καρδιά της Ευρώπης”, μας επισημαίνει.

Για τις δυσκολίες που ίσως έχει η οικογενειακή ζωή για μία γυναίκα που η καριέρα της απαιτεί συχνές μετακινήσεις, η πρέσβυς της Σλοβενίας επισημαίνει: “Χρειάζεται μεγάλη ευελιξία και υποστήριξη από όλα τα μέλη της οικογένειας στη ζωή ενός διπλωμάτη. Είναι σημαντικό το υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίζει τις γυναίκες στη διπλωματία και τις οικογένειές τους. Στην περίπτωση της Σλοβενίας οι γυναίκες διπλωμάτες με παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν την άδεια μητρότητας στη διπλωματική τους υπηρεσία στο εξωτερικό και το υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί για ένα φιλικό προς την οικογένεια περιβάλλον. Συνολικά, πιστεύω ότι οι οικογένειες και τα παιδιά επωφελούνται από την έκθεση σε διαφορετικούς πολιτισμούς και γλώσσες και αυτό είναι ένα πραγματικό εφόδιο για τη ζωή. Οι γυναίκες έχουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην οικογένεια, ιδίως ως μητέρες. Αισθάνομαι προνομιούχα και ευγνώμων που είμαι μητέρα αλλά και διπλωμάτης”.

Όσο για την παρουσία των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας της; “Τα ακόλουθα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Από το 2022, η Σλοβενία έχει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Δημοκρατίας, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Κοινοβουλίου και την πρώτη γυναίκα υπουργό Εξωτερικών. Στην εξωτερική της πολιτική η Σλοβενία προωθεί τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών. Ειδικότερα, αντιτίθεται σε κάθε διάκριση και βία”.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below