Έχοντας πουλήσει πάνω από 50 εκατομμύρια αντίτυπα το τραγούδι White Christmas, που σημάδεψε με τη φωνή του ο Bing Crosby, δεν είναι απλά το πιο εμπορικό χριστουγεννιάτικο κομμάτι αλλά το πιο επιτυχημένο σε πωλήσεις single ολων των εποχών, σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Ακούστηκε για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 1941 στην ραδιοφωνική εκπομπή Kraft Music Hall  την οποία παρουσίαζει ο ερμηνευτής του. Ο ίδιος το τραγούδησε τότε χαμηλόφωνα και με αισθαντική φωνή γιατί η επίθεση στο Rerl Harbor λίγες ημέρες νωρίτερα είχε δημιουργήσει ένα μελαγχολικό κλίμα.

Η ιστορία του τραγουδιού, όπως αποδείχθηκε, είναι από μόνη της στενάχωρη. Γράφτηκε από τον Irving Berlin -έχει υπογράφει και τα “Cheek to cheek”, “God bless America” αλλά και πολλά ακόμα- που ήταν μετανάστης από τη Ρωσία που στην πραγματικότητα δεν γιόρταζε τα Χριστούγεννα γιατί ήταν Εβραίος. Ο γιος του είχε πεθάνει, μόλις 3 εβδομάδων, σε αυτά του 1928 και έτσι κάθε 25 Δεκεμβρίου, μαζί με τη γυναίκα του, επισκεφτόταν τον τάφο του.

Το μυστικό που κουβαλάει αυτό το τραγούδι είναι η προσπάθεια του Berlin να ξεπεράσει τη θλίψη του για τον θάνατο του γιου του. Έγραψε αρχικά το κομμάτι για να είναι μέρος ενός μιούζικαλ που τελεικά εξελίχθηκε στην ταινία Holiday Inn που τελικά του χάρισε κι ένα βραβείο Όσκαρ. Στη συνέχεια το τραγούδι έπαιξε και στην ταινία  του 1946 “Blue Skies” πριν ταυτιστεί με την ομώνυμη το 1954.

Η ερμηνεία του Bing Crosby το έκανε γρήγορα ένα από τα αγαπημένα τραγούδια της Αμερικής παρόλο που η αρχική ραδιοφωνική εκδοχή είχε χαθεί και η ηχογράφηση του 1942 που ήταν διάρκειας 18 λεπτών είχε φθαρεί. Συχνά του ζητούσαν τα στρατεύματα στα ακτιβιστικά ταξίδια που έκανε να τους το τραγουδήσει κάτι που του δημιούρησε ανάμεικτα συναισθήματα.

“Δίσταζα να το κάνω γιατί τους έφερνε τέτοια νοσταλγία που τους έκανε να στεναχωριούνται” είχε δηλώσει σε συνέντευξη του ο Crosby. “Δεν έκανα τόσο δρόμο για να τους κάνω να στεναχωριούνται. Για αυτό το λόγο αρκετές φορές το έκοβα και από την εκπομπή αλλά το αντιλαμβάνονταν.”

Μέσα από τους στίχους του κομματιού σκεφτόντουσαν τις γιορτές στο σπίτι.

“I’m dreaming of a white Christmas

With every Christmas card I write

May your days be merry and bright

And may all your Christmases be white”

Έκτοτε το κομμάτι έχει ερμηνευτεί από δεκάδες καλλιτέχνες. Από τον Elvis και τον Karen Carpenter και την Lady Gaga. Σε όλες τις εκδοχές το μήνυμα παραμένει το ίδιο.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below