Μόλις το είδαμε στα τέλη του ’20, έγινε το αγαπημένο μας γούρι για το ’21, αφού συνδυάζει επανάσταση και φεμινισμό. “Η Μαντώ είναι το σύμβολο του φεμινισμού. Έπεσε θύμα της πατριαρχίας, δεν ήταν η Τουρκοκρατία που την σκότωσε”, δήλωνε η δημιουργός του lucky charm εκείνες τις μέρες και ψυχή των B612, Κατερίνα Σαββοπούλου, στην Αναστασία Καμβύση και στο Μarie Claire.

Λίγους μήνες μετά και αφού οι αδελφές Κατερίνα και Βασιλική Σαββοπούλου μάς ευχήθηκαν καλή χρονιά με το πρωτότυπο γούρι με τη μαχήτρια Μαντώ Μαυρογένους, με αφορμή την έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «1821 Πριν και Μετά», δημιούργησαν αποκλειστικά μια σειρά από χειροποίητα κοσμήματα με κεντρικό σύνθημα το τρίπτυχο «Υγεία – Καύλα – Επανάσταση». Διατηρώντας στο ζενίθ το χιούμορ και τον ευφάνταστο φολκλόρ χαρακτήρα που διακρίνει κάθε σχέδιό τους, το απεικονιζόμενο βραχιόλι με κεντίδια γίνεται το λάβαρο που συνδέει την Ιστορία με τη σύγχρονη χειροτεχνία.

Αυτές τις μέρες λοιπόν το γούρι που απεικόνιζε την… εναλλακτική Μαντώ Μαυρογένους έγινε viral στο διαδίκτυο και το Μουσείο Μπενάκη έδωσε την επίσημη απάντησή του, στην οποία υπογραμμίζεται η βασική αρχή που διέπει την ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία, ότι δηλαδή οι υπεύθυνοι του Μουσείου δεν παρεμβαίνουν και προφανώς δεν λογοκρίνουν έργα καλλιτεχνών με τους οποίους συνεργάζεται κατά καιρούς, ενώ επισημαίνεται πως τα 40 συνολικά κομμάτια του συγκεκριμένου αντικειμένου έχουν ήδη εξαντληθεί.

Η απάντηση

«Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, πρώτο στην Ελλάδα και με συνεχή παρουσία για πάνω από 40 χρόνια, άνοιξε από νωρίς τον δρόμο σε νέους σχεδιαστές και σε σύγχρονους καλλιτέχνες, με πολλούς από τους οποίους διατηρεί σταθερή συνεργασία. Χωρίς να παρεμβαίνει στα έργα τους, πόσω μάλλον να τα λογοκρίνει, το Πωλητήριο παραμένει δεκτικό στις δημιουργικές θεωρήσεις των καλλιτεχνών που φιλοξενεί, πράγμα που συνέβη και στην περίπτωση του αντικειμένου που κυκλοφόρησε ως πρωτοχρονιάτικο γούρι τον Δεκέμβριο του 2020 και που το τελευταίο εικοσιτετράωρο πυροδότησε συζητήσεις σε μερίδα του κοινού. Το αντικείμενο αυτό, που σχεδιάστηκε από τη δημιουργική ομάδα Β612 και κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό (40 κομμάτια), περιλαμβάνει μια φράση που αποτελεί εδώ και χρόνια το γνωμικό των Β612. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω γούρι έχει αυτή την στιγμή εξαντληθεί».

Όσα είχε πει η δημιουργός Κατερίνα Σαββοπούλου στο Marie Claire

“Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Μαντώ; Για τις σπουδές, την ουσιαστική μόρφωση, τον αγώνα της για την ελευθερία; Ο Υψηλάντης της είχε υποσχεθεί να την παντρευτεί και μάλιστα γραπτώς, αλλά αθέτησε το λόγο του αφού τα πολιτικά συμφέροντα δεν ενέκριναν αυτό τον αρραβώνα. Η Μαντώ δεν δίστασε να κάνει μήνυση στον Υψηλάντη για αθέτηση υπόσχεσης γάμου, αλλά έπρεπε να αποδείξει ότι δεν υπήρξε παρθενοφθορία, πράγμα δύσκολο και υποτιμητικό, οπότε παραιτήθηκε και δεν βρήκε ποτέ το δίκιο της. Πέθανε μόνη και ξεχασμένη στην Πάρο. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της μέσα στην εξαθλίωση, καθώς είχε διαθέσει όλη τη μεγάλη περιουσία της στην Επανάσταση”.

“Αυτή η ατρόμητη γυναίκα ήταν η μοναδική αξιωματούχος του ελληνικού στρατού: ο Καποδίστριας της  έδωσε το βαθμό του αντιστράτηγου. Η Μαντώ Μαυρογένους είναι το πιο αυθεντικό σύμβολο της ελληνικής επανάστασης. “Πατήσαμε” στο πόστερ ως διεθνή γλώσσα για να ενισχύσουμε τη σημειολογία του φυλαχτού”, λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες.”

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below