Ο Sidney Poitier, που πέθανε πριν από λίγες μέρες σε ηλικία 94 ετών, δεν ήταν μόνο ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που τιμήθηκε με Όσκαρ, στις 13 Απριλίου του 1964. Ξεχώριζε, στην προσωπική ζωή του, και για τη μακροβιότητα του δεύτερου γάμου του, με την ηθοποιό Joanna Shimkus, ο οποίος κράτησε 46 χρόνια: μια διάρκεια-ρεκόρ για τα δεδομένα του κόσμου του θεάματος, που δεν φημίζεται για τις μακροχρόνιες σχέσεις του.
Είχε προηγηθεί ένας ακόμα γάμος του Poitier, το 1950, με τη Juanita Hardy, ο οποίος ωστόσο, τέσσερις κόρες και δεκαπέντε χρόνια μετά, κατέληξε σε διαζύγιο. Με την Joanna Shimkus παντρεύτηκαν το 1976, απέκτησαν δύο κόρες, τις Anika και Sydney, και έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατό του.
«Η γυναίκα και τα παιδιά μου είναι για μένα ό,τι σημαντικότερο» έλεγε το 2016 ο Poitier στο περιοδικό «People». Όταν η σύζυγός του ρωτήθηκε για το μυστικό της μακροχρόνιας σχέσης τους, η απάντησή της ήταν πολύ πιο απλή και κοινότοπη από όσο θα μπορούσαμε, μάλλον, να φανταστούμε: «Είμαστε μαζί εδώ και 49 χρόνια και είμαι καλή μαγείρισσα. Μαγειρεύω καθημερινά… Τον φροντίζω».
Όταν η σύζυγός του ρωτήθηκε για το μυστικό της μακροχρόνιας σχέσης τους, η απάντησή της ήταν πολύ πιο απλή και κοινότοπη από όσο θα μπορούσαμε, μάλλον, να φανταστούμε: «Είμαστε μαζί εδώ και 49 χρόνια και είμαι καλή μαγείρισσα».
Σε μια παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό της Oprah Winfrey ο ηθοποιός παραδεχόταν ότι ο γάμος τους είχε, ωστόσο, τις δικές του προκλήσεις. Χαρακτήρισε τον εαυτό του «δύσκολο πατέρα» προσθέτοντας, για τη σχέση με τη γυναίκα του: «Θα σας έλεγε ότι είμαι τελειομανής και ότι περιμένω από τους άλλους ένα συγκεκριμένο είδος αφοσίωσης και σεβασμού στις σχέσεις. Και ότι, περιστασιακά, είμαι κάπως αυστηρός με τα παιδιά σε ό,τι περιμένω και απαιτώ από εκείνα από άποψη αξιών. Τα παιδιά μου σέβονται τις αξίες μου και μπορώ να δω κάποιες από εκείνες τις αξίες και σε αυτά. Αυτό με ευχαριστεί, γιατί οι αξίες μου δεν τα περιορίζει. Είναι ανθρώπινες. Και τα έξι παιδιά μου είναι αρκετά έξυπνα».
Πώς ήταν όμως για το ζευγάρι η εμπειρία του διαφυλετικού γάμου στα ‘70s; Η Shimkus μεγάλωσε στον Καναδά, όπου δεν υπήρχαν οι προκαταλήψεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με συνέντευξη που έχει δώσει. «Ποτέ δεν είχαμε τέτοια προβλήματα. Ίσως γιατί η ζωή μας είναι πολύ απλή, δεν ξέρω. Ποτέ δεν τον είδα σαν Αφροαμερικανό. Εννοώ, το ξέρω ότι είναι Αφροαμερικανός, αλλά τον έβλεπα απλά ως άντρα και υπέροχο άνθρωπο».
«Ποτέ δεν είχαμε τέτοια προβλήματα. Ίσως γιατί η ζωή μας είναι πολύ απλή, δεν ξέρω. Ποτέ δεν τον είδα σαν Αφροαμερικανό. Εννοώ, το ξέρω ότι είναι Αφροαμερικανός, αλλά τον έβλεπα απλά ως άντρα και υπέροχο άνθρωπο».
Όταν η ηθοποιός ρωτήθηκε για το τι την προσέλκυσε περισσότερο σε εκείνον, απάντησε πως ήταν «η ακεραιότητα και η ειλικρίνεια και η αφοσίωσή του στην οικογένειά του. Είναι ένας εκπληκτικός άνθρωπος. Πολύ καλός και πολύ γλυκός! Τότε, ήταν μεγαλειώδης. Παραμένει μέχρι σήμερα, αλλά εκείνη την εποχή ήταν φοβερά ελκυστικός».
Η Shimkus είναι επίσης διακοσμήτρια, με σπουδαιότερο έργο το σπίτι που έχει δημιουργήσει για την οικογένειά της στο Μπέβερλι Χιλς. «Γεννήθηκα συλλέκτρια και με τον Sidney απολαμβάνουμε τα ταξίδια. Το σπίτι μας αποτελείται από αντίκες σε ποσοστό περίπου 80%» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της.
Με αυτή τη δήλωση ίσως κάποιος να φανταζόταν ένα σπίτι-μαυσωλείο, όπου δεν επιτρέπεται να αγγίξεις τίποτα, όμως η ίδια έχει διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει τίποτα σπουδαιότερο γι’ αυτήν από την οικογενειακή θαλπωρή: «Δεν έχω πρόβλημα να παίζουν τα παιδιά με τα κρυστάλλινα αντικείμενά μου. Αν σπάσει κάτι, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα αντικείμενο. Η ζωή μου δεν είναι το design, αλλά η οικογένειά μου και η υγεία της».



