Οι στίχοι που θα χορευτούν και θα τραγουδηθούν φέτος στα καλοκαιρινά κλαμπ όσο κανένας άλλος δεν μιλούν για το αισθησιακό σφιχταγκάλιασμα των εραστών, αλλά μας παρακινούν να εγκαταλείψουμε τη δουλειά γραφείου μας, 9-5, και να αναζητήσουμε μια εναλλακτική επαγγελματική διαδρομή.

Προέρχονται από το νέο hit της Beyonce, «Break My Soul», το οποίο αναδεικνύεται σε ύμνο της Γενιάς της Παραίτησης, όπως αποκαλείται η γενιά των Millennials, αλλά και των διαδόχων τους, που δεν διστάζουν να απαρνηθούν μια σχετικά σταθερή εργασία για το όνειρο μιας πιο ελεύθερης και δημιουργικής ζωής.

Το ποπ ίνδαλμα τραγουδάει: «Μόλις παραιτήθηκα / Θα βρω νέο σκοπό / Με ξεθέωσαν καταραμένα / Δουλειά απ’ τις εννιά / Μέχρι μετά τις πέντε». Δεν μας ενθαρρύνει, ωστόσο, να αποσυρθούμε σε κάποιο νησί και να ζούμε τρώγοντας ρίζες, αλλά να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας, κατευθύνοντάς τον προς πιο ευέλικτα μονοπάτια.

Το «Break My Soul» σηματοδοτεί, όπως σχολιάζει ο οικονομολόγος Nick Bunker, «μια χρονική στιγμή όπου το θέμα των ανθρώπων που παραιτούνται από τη δουλειά τους προκαλεί μια πιο ευρεία συζήτηση και κοινωνική ευαισθητοποίηση. Αντανακλά ό,τι συμβαίνει σήμερα στην αγορά εργασίας και την κοινωνία».

Ίσως βέβαια να μη γνώριζε τόσο μεγάλη επιτυχία αν δεν το ερμήνευε η Beyonce, «ένα ποπ έμβλημα, που προσελκύει όλα τα βλέμματα» κατά την Terri Lyne Carrington, ντράμερ και δημιουργό του ιδρύματος μουσικής και έμφυλης δικαιοσύνης Berklee Institute of Jazz and Gender Justice. Όπως προσθέτει η ίδια στο Business Insider: «Αυτό που εκτιμώ σε εκείνη είναι ότι χρησιμοποιεί υπεύθυνα την πλατφόρμα της. Επηρεάζει αληθινά τη νέα γενιά. Πολλές νέες γυναίκες, ειδικότερα, κρέμονται από τα χείλη της».

«Αυτό που εκτιμώ στην Beyonce είναι ότι χρησιμοποιεί υπεύθυνα την πλατφόρμα της. Επηρεάζει αληθινά τη νέα γενιά. Πολλές νέες γυναίκες, ειδικότερα, κρέμονται από τα χείλη της».

Η εναλλακτική που προτείνει η Beyonce, όπως επισημαίνει η Carrington, δεν είναι να μας οδηγήσει στην πείνα – άλλωστε η οικονομική κατάσταση της ακριβοπληρωμένης ερμηνεύτριας απέχει πολύ από εκείνη μιας υπαλλήλου που προσπαθεί να επιβιώσει με τον βασικό μισθό. Σε κάθε περίπτωση όμως, σχολιάζει ο οικονομολόγος Arindrajit Dube, η νέα επιτυχία της εκφράζει μια μεγάλη αλλαγή που παρατηρείται σήμερα στην αγορά εργασίας, η οποία, κατά την Carrington, πυροδοτήθηκε και από τη συλλογική μας συνειδητοποίηση μέσα στην πανδημία, του πόσο εύθραυστη είναι η ζωή.

Τον όρο της «Μεγάλης Παραίτησης» εισήγαγε ο Άντονι Κλοτζ, καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Τέξας A&M. Οι αριθμοί μοιάζουν εντυπωσιακοί: 4 εκατομμύρια Αμερικανοί δήλωσαν παραίτηση τον Απρίλιο του 2021, σημειώνοντας ένα ιστορικό υψηλό 20 χρόνων, ενώ, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της Microsoft, το 41% των εργαζομένων παγκοσμίως σκοπεύει να παραιτηθεί σύντομα. Κάποιοι επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση ή αναζητούν διαφορετικά μοντέλα συνεργασίας. Για τις γυναίκες, που συνεχίζουν τα ζογκλερικά ανάμεσα σε πολλαπλούς ρόλους, η προοπτική της μεγαλύτερης επαγγελματικής ευελιξίας μοιάζει ακόμα πιο γοητευτική. Το «Forbes» μιλάει για επανάσταση στην αγορά εργασίας.

Ακούστε το νέο τραγούδι της Beyonce:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below