Έχετε παρατηρήσει ότι συνήθως περπατάμε μέσα στην πόλη μας χωρίς να την κοιτάζουμε στ’ αλήθεια; Απλώς προσπερνάμε σημεία και κτήρια. Οι χώροι που μας περιβάλλουν — εμπορικά κέντρα, μαρίνες, δρόμοι γεμάτοι κίνηση — γίνονται απλώς σκηνικό της καθημερινότητάς μας. Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιος στρέψει επάνω τους το βλέμμα με πρόθεση; Δεν είναι πάντα εύκολο να δεις πραγματικά την πόλη που ζεις, αλλά αν την κοιτάξεις με τα μάτια ανοιχτά και σταθείς για λίγο σε αυτό που θεωρείς δεδομένο και έχεις συνηθίσει να προσπερνάς, θα καταλάβεις ότι η γειτονιά σου, το πάρκο που επισκέπτεσαι, το εμπορικό κέντρο που προσπερνάς είναι κάτι περισσότερο από απλό σημείο της καθημερινότητάς σου.
Η έκθεση φωτογραφίας «Τοπόσημα Διασύνδεσης», είναι μια αφορμή να ξαναδούμε αυτά τα «γνωστά» μέρη όχι ως προορισμούς κατανάλωσης ή αναψυχής, αλλά ως σημεία σύνδεσης και εμπειρίας και καταφέρνει ακριβώς αυτό: να μας υπενθυμίσει πως ο αστικός χώρος δεν είναι απλώς φόντο, αλλά κομμάτι της ζωής μας.

Επισκέφθηκα το Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, που φιλοξενείται η έκθεση, και από την πρώτη στιγμή κατάλαβα πως οι φωτογραφίες συνομιλούν διακριτικά μεταξύ τους. Δεν υπάρχει αρχή και τέλος ή συγκεκριμένη διαδρομή να ακολουθήσει κάποιος. Μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί, στην αίθουσα με το λευκό χρώμα, τα μεγάλα παράθυρα και το ψηλό ταβάνι. Δεν είναι στημένες με την κλασική λογική, η μία δίπλα στην άλλη πάνω στον τοίχο, αλλά μοιάζει να αφηγούνται μια ιστορία. Η μία εικόνα οδηγεί στην επόμενη και όλες φαίνεται να συνδέονται. Όπως και τα σημεία που απεικονίζουν και οι άνθρωποι που τα περπατούν.

Το φως πέφτει σκηνογραφικά πάνω στα εκθέματα και μας δίνει να καταλάβουμε ότι η επιλογή του χώρου δεν ήταν τυχαία, ενώ η μουσική που ακολουθεί τον επισκέπτη σε κάθε βήμα είναι ιδανική για να τον βάλει στο κλίμα της έκθεσης, αλλά και στο σκεπτικό των δημιουργών – τα πάντα, από τα κτήρια μέχρι τη φύση, συνδέονται.
Ria Mort, Τhe Ellinikon Experience Park – Ελληνικό, Αθήνα, 2024
Η ίδια η έκθεση είναι μια πρόσκληση να δούμε αλλιώς την πόλη και τους προορισμούς που φιλοξενεί: από το εντυπωσιακό The Ellinikon μέχρι τις μαρίνες και τα εμπορικά κέντρα που έχει κατασκευάσει η LAMDA Development και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου αστικού τρόπου ζωής. Όχι ως έργα υποδομής, αλλά ως σημεία συνάντησης, μνήμης και καθημερινότητας.

Οι επτά φωτογράφοι, Γιώργης Γερόλυμπος, Μαριάνα Μπίστη, Έφη Γούση, Πυγμαλίων Καρατζάς, Ria Mort, Διονύσης Ανδριανόπουλος και Νίκος Κοντοσταυλάκης δεν εστιάζουν αποκλειστικά στο μεγαλείο των κατασκευών, αλλά στο ανθρώπινο αποτύπωμα, σε ένα βλέμμα, μια σκιά, ένα χρώμα, το φως που πέφτει πάνω σε μια υδάτινη επιφάνεια. Και ξαφνικά, αυτό που στην ψυχρή καθημερινότητα είναι κάτι ουδέτερο και τσιμεντένιο μεταμορφώνεται σε μια εικόνα γνωστή, συναισθηματική και οικεία.
Η ουσία της έκθεσης είναι η σύνδεση. Όχι μόνο των φωτογραφιών μεταξύ τους, αλλά και των ανθρώπων με τους χώρους. Ό,τι βλέπουμε δεν είναι απλώς ένα σύγχρονο αστικό τοπίο — είναι μια σκηνή από τη ζωή μας.

Η έκθεση αποτελεί μια καλλιτεχνική οπτική αφήγηση του λευκώματος «LAMDA Development Universe», το οποίο αποτυπώνει το όραμα μιας νέας σχέσης με το αστικό τοπίο και την καθημερινή μας αλληλεπίδραση με αυτό. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος έκδοσης και επιμελητής της έκθεσης, Φώτης Τσιμέλας, για την ιδέα από την οποία εκκίνησε το project: «Όλα ξεκίνησαν από μία πρόκληση. Πώς θα μπορούσαμε να αποτυπώσουμε το έργο και τη φιλοσοφία της LAMDA Development μέσα σε ένα λεύκωμα με έναν τρόπο που δεν θα έχουμε ξαναδεί. Και δώσαμε την εξής απάντηση: δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να δει σήμερα το έργο μιας εταιρείας όπως η LAMDA. Ο καθένας την βιώνει μέσα από τη δική του αντίληψη».
Στα εγκαίνια της έκθεσης 0 Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε ότι «η έκθεση σηματοδοτεί ένα ακόμη ανοιχτό κάλεσμα της τέχνης και του πολιτισμού προς την κοινωνία και τον Άνθρωπο. Ένα οπτικό σύμπαν φτιαγμένο από φωτογραφικές ψηφίδες, σμιλεμένες από καλλιτέχνες εγνωσμένης αξίας και πορείας. Οι ψηφίδες αυτές οικοδομούν ένα οργανικό σύστημα, που προωθεί την αλληλεπίδραση, τον δημιουργικό διάλογο και τον γόνιμο προβληματισμό».
Τοπόσημα διασύνδεσης
έως και τις 20 Ιουλίου,
καθημερινά από τις 17:00 έως και τις 21:00
Σάββατο και Κυριακή οι ώρες είναι 11:00-21:00.
Είσοδος ελεύθερη με επίδειξη Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας.
Πρώην Δημοτικό Καπνεργοστάσιο
Λένορμαν 218, Αθήνα