Δύο φιλμ μοναδικά στο είδος τους έχουν ξεκινήσει τη διαδρομή τους σε Ελλάδα και Κύπρο. Τα «WOMANIFESTO I» και «WOMANIFESTO II», της εικαστικού Έφης Σπύρου και της ομάδας της RUNONART ΑΜΚΕ, είναι τα πρώτα κινηματογραφικά μωσαϊκά μανιφέστα της γυναικείας καλλιτεχνικής φωνής.

Συμμετέχουν τριάντα γυναίκες δημιουργοί από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, οι οποίες κλήθηκαν να γράψουν και να παρουσιάσουν ένα μανιφέστο, κάνοντας για ένα λεπτό on camera τη δική τους διακήρυξη.

Το έργο ξεκίνησε την παρθενική του κινηματογραφική παραγωγή το 2021 στο Θερμοκήπιο Καλλωπιστικών Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συμμετοχή δεκαπέντε γυναικών δημιουργών, ως «WOMANIFESTO I», και επεκτάθηκε με δεκαπέντε ακόμα δημιουργούς, ως «WOMANIFESTO II», τον Οκτώβριο του 2022, με την υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Ελλάδος, της A.Γ. Λεβεντείου Πινακοθήκης και Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως – Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας ΕΜΔΓ Kύπρου, και του Ισραηλινού σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού Αssaf Burstein.

Ευτυχία Παναγιώτου. Photo: Emma Louise Charalambous

Τα δύο φιλμ εκτέθηκαν σε μία ενιαία προβολή-γιορτή στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στις 21 Δεκεμβρίου του 2022 στην Αθήνα, και θα προβληθούν στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, στις 21 Μαΐου του 2023, στη Λευκωσία.

Τα δύο φιλμ εκτέθηκαν σε μία ενιαία προβολή-γιορτή στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στις 21 Δεκεμβρίου του 2022 στην Αθήνα, και θα προβληθούν στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, στις 21 Μαΐου του 2023, στη Λευκωσία.

Στο WOMANIFESTO I, συμμετέχουν οι δημιουργοί: Άγκατα Δαρλάση, Βαρβάρα Ρούσσου, Έλενα Τοπαλίδου, Ευτυχία Παναγιώτου, Μάρω Μιχαλακάκου, Μάρω Φασουλή, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Νεφέλη Σαρρή, Πωλίνα Κρεμαστά, Παυλίνα Μάρβιν, Ράνια Μπέλλου, Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου, Μαρία Γιαγιάννου, Χρύσα Βαλσαμάκη και Έφη Σπύρου (Ελλάδα).

Στο WOMANIFESTO IΙ, συμμετέχουν οι δημιουργοί: Tamar Raban (Ισραήλ), Enact Theatre [Έλενα Καλλινίκου& Μαρίνα Μακρή], Λία Χαράκη, Νάγια Τ. Καρακώστα (Κύπρος) και οι Άρτεμις Παναγιωτίδου, Ελευθερία Καζάνα, Έρη Δημητριάδη, Ελένη Πανουκλιά, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Μαρία Παπαφίγκου, Μαρία Σιόρμπα, Μαρία Παπαποστόλου & Νατάσα Μπιζά και Σταυρούλα Σιάμου (Ελλάδα).

Νάγια Τ. Καρακώστα. Photo: Emma Louise Charalambous

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δράση να διευρυνθεί με την προσθήκη καλλιτεχνικών μανιφέστο από όλο τον κόσμο ώστε ο διάλογος να υπερβεί τα σύνορα.

Συντελεστές
Οργάνωση-Παραγωγή: RUNONART AMKE. Σύλληψη έργου-Σκηνοθεσία φιλμ & Παραγωγή: Έφη Σπύρου, Εικαστικός.
Αmbassadors: Αννίτα Δημητρίου-Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου & Δρ. Ξένια Λοϊζίδου- Aκτομηχανικός. Mentor: Γιώργος Ζερβίδης, Marketing και Brand Strategist. Επιστημονικός σύμβουλος: Φαίη Ζήκα- Φιλόσοφος, Θεωρητικός της Τέχνης, Αντιπρύτανης ΑΣΚΤ. Σύμβουλος ανάπτυξης: Leanne McKay- Rule of Law Specialist

Μαρία Γιαγιάννου. Photo: Emma Louise Charalambous

Δείτε τα δύο teasers:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below