Η προσπάθεια για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του νέου κορωνοϊού COVID-19 συνεχίζεται και βασικό ρόλο για την επίτευξη αυτού του σκοπού παίζει η ατομική ευθύνη και η ατομική υγιεινή. Καθοριστικός παράγοντας είναι η απολύμανση των χεριών, η οποία συνίσταται να γίνεται μέσα από το σχολαστικό πλύσιμο με σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20-30 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ η πλειοψηφία του κόσμου χρησιμοποιεί καθημερινά και μάλιστα πολύ τακτικά, αντισηπτικά προϊόντα (gel). Σε αυτή την ρουτίνα έχει προστεθεί και η ενυδατική κρέμα χεριών, που σκοπό έχει να φροντίσει το δέρμα, προσφέροντας του την απαραίτητη υγρασία και διατηρώντας το απαλό. Πόσο όμως μπορεί να επηρεάσει η εφαρμογή μιας τέτοιας κρέμας τη δράση του αντισηπτικού gel;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, βασικό συστατικό των αντισηπτικών είναι η αιθανόλη ή ισοπροπανόλη, που θεωρείται ιδανική για χρήση στο δέρμα και η περιεκτικότητα της αγγίζει το 60-70%. Με την εφαρμογή λίγης ποσότητας από το gel, το αλκοόλ μένει στο δέρμα, μειώνοντας την πιθανότητα λοίμωξης από ιούς και βακτηρία. Αν και δεν υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη για το κατά πόσο η ενυδατική κρέμα χεριών επηρεάζει αρνητικά τη δράση του, η χημικός καλλυντικών Ginger King υποστηρίζει πως όταν υπάρχει κάποια άλλη ουσία όπως η κρέμα χεριών, τότε τα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν.

Η δερματολόγος Susan Mayou από την Κλινική Cadogan του Λονδίνου συμβουλεύει πως θα πρέπει να γίνεται σωστή χρήση και των δύο προϊόντων και τονίζει τη σημασία που έχει αυτό. Όταν κανείς εφαρμόζει το αντισηπτικό gel θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον δέκα λεπτά ώστε να μην το αισθάνεται καθόλου επάνω στο δέρμα και στη συνέχεια, να προχωρήσει στην εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας.

Ακόμη, κανείς θα πρέπει να φροντίζει ώστε τα χέρια να είναι πάντοτε καθαρά και απαλλαγμένα από τη λιπαρότητα του δέρματος ή τα υπολείμματα άλλων προϊόντων, όταν θέλει να χρησιμοποιήσει το αντισηπτικό gel.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below