Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η γήρανση της επιδερμίδας μας ξεκινά ήδη από το πρώτο, κιόλας, λεπτό ζωής μας. Ενώ η γέννηση των πρώτων ρυτίδων υπολογίζεται γύρω στα 20, μετά τα 30 αρχίζουμε να παρατηρούμε τα πρώτα σημάδια γήρανσης στην επιδερμίδα: λεπτές γραμμές και ρυτίδες έκφρασης – στις εξωτερικές γωνίες των ματιών, γύρω από το στόμα και ανάμεσα στα φρύδια – , ανομοιόμορφος τόνος και απώλεια λάμψης. Ο λόγος; Η επιβράδυνση του κυτταρικού μεταβολισμού και η φθίνουσα παραγωγή ινών κολλαγόνου και ελαστίνης που αποδιοργανώνει το δίκτυο στήριξης της επιδερμίδας. Κι όμως υπάρχει τρόπος να επιβραδύνουμε την εμφάνιση των σημαδιών γήρανσης!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Τι σημαίνουν οι διαφορετικοί τύποι ρυτίδων; Ένα από τα πιο συχνά είδη είναι οι ρυτίδες έκφρασης, οι οποίες προκαλούνται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις των μυών του προσώπου μας. Λεπτές γραμμές και ρυτίδες σχηματίζονται συνήθως γύρω από το στόμα (ρυτίδες γέλιου), στην περιοχή των ματιών (πόδι της χήνας), και ανάμεσα στα φρύδια (ρυτίδες συνοφρυώματος).

Ένα ακόμα είδος είναι οι γραμμές αφυδάτωσης, οι οποίες οφείλονται στην έλλειψη H²O, η οποία εμποδίζει την επιδερμίδα μας να επανορθωθεί ή να δημιουργήσει νέα κύτταρα, γεγονός που μεταφράζεται σε σχηματισμό ρυτίδων λόγω απώλειας της σφριγηλότητας. Επιπλέον, η μείωση του επιπέδου του φυσικά απαντώμενου Υαλουρονικού Οξέος στις στοιβάδες της επιδερμίδας μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο την υγρασία που συγκρατείται στην επιδερμίδα. Οι γραμμές αφυδάτωσης απαντώνται συχνά στην περιοχή του μετώπου και είναι ιδιαίτερα εμφανείς όταν ανασηκώνουμε τα φρύδια.

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των γυναικών είναι και οι ρυτίδες γήρανσης, οι οποίες είναι φυσικό επακόλουθο της απώλειας της σφριγηλότητας της επιδερμίδας, λόγω της μείωσης της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. Η επιδερμίδα δεν έχει την απαιτούμενη ελαστικότητα ώστε να επανέρθει στην αρχική της θέση όπως όταν ήταν νεότερη, και έτσι δημιουργούνται λεπτές γραμμές στο πρόσωπό μας. Παρόλο που είναι λιγότερο ορατές από ό,τι άλλοι τύποι ρυτίδων, είναι εξίσου ανεπιθύμητες οι ρυτίδες στα μάτια, το στόμα και το μέτωπο.

Photo by Vladislav Muslakov on Unsplash

Από τη λίστα μας με τα ανεπιθύμητα σημάδια του χρόνου δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι ρυτίδες ύπνου, οι οποίες σχηματίζονται κυρίως στο ντεκολτέ, ανάμεσα και πάνω από την καμπύλη του στήθους και είναι ορατές κυρίως όταν κοιμάστε στο πλάι. Παρόμοιες ρυτίδες μπορεί να δημιουργηθούν στα μάγουλα, ανάλογα με την πλευρά που κοιμόμαστε, λόγω της πίεσης του προσώπου στο μαξιλάρι. Η λύση; Απλά κοιμηθείτε ανάσκελα!

Μην σας τρομάζουν οι τόσοι τύποι ρυτίδων και λεπτών γραμμών. Υπάρχει τρόπος να προλάβετε ή να μειώσετε την εμφάνισή τους! Το μόνο που χρειάζεστε είναι τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι, κατά τη διάρκεια της ημέρας, το πάχος του χορίου ελαττώνεται και η υγεία της επιδερμίδας επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων. Για να προστατέψετε την επιδερμίδα σας, χρησιμοποιήστε την κρέμα Liftactiv Supreme. Μετά από μόλις 7 ημέρες χρήσης, θα δείτε τις ρυτίδες στο πρόσωπο και το λαιμό να μειώνονται αισθητά και την επιδερμίδα σας να αποκτά πιο νεανική όψη.

Δεν θα πρέπει βέβαια να ξεχνάτε ότι η επιδερμίδα επηρεάζεται άμεσα τόσο από εξωγενείς επιδράσεις (περιβαλλοντικοί επιθετικοί παράγοντες, όπως οι ακτίνες UV και η ρύπανση) όσο και από ενδογενείς παράγοντες (όπως η κόπωση, το άγχος ή η μη ισορροπημένη διατροφή). Αυτό ακριβώς εννοούμε και με την έννοια Exposome. Ο συγγραφέας C. Wild ορίζει τη συγκεκριμένη έννοια ως τον σωρευτικό δείκτη μέτρησης των περιβαλλοντικών επιρροών και των συναφών βιολογικών αποκρίσεων σε ολόκληρη τη ζωή του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων του περιβάλλοντος, της συμπεριφοράς και των ενδογενών διεργασιών. Αυτό μπορεί να συνοψιστεί ως οτιδήποτε δεν συνδέεται με τα γονίδια, δηλαδή όλοι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, το κάπνισμα, η διατροφή, το άγχος και ο ύπνος. Η επιδερμίδα υπόκειται λοιπόν καθημερινά σε βιολογικές βλάβες -κυρίως οξείδωση και φλεγμονές- που με το χρόνο συσσωρεύονται και τελικά γίνονται ορατές. Αρχικά, η επιδερμίδα γίνεται πιο ξηρή, έπειτα πιο θαμπή και ανομοιόμορφη. Τελικό «χτύπημα» είναι η εμφάνιση κηλίδων και ρυτίδων και η μείωση της σφριγηλότητας.

Η Vichy είναι η πρώτη εταιρεία καλλυντικών που ασχολήθηκε με αυτήν την έννοια και δημιούργησε τη σειρά Slow Âge, η οποία προσφέρει ολοκληρωμένη αντιγηραντική φροντίδα της επιδερμίδας. Περιέχει φίλτρα UV ευρέος φάσματος (UVA, UVB, ως και μεγάλου μήκους κύματος UVA), τα οποία προστατεύουν την επιδερμίδα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, οι οποίες ευθύνονται για το 80% των σημαδιών γήρανσης. Έπειτα,το προερχόμενο από προβιοτικά Bifidus και το Ιαματικό Μεταλλικό Νερό της Vichy ενισχύουν την επιδερμίδα κατά την έκθεσή της στους επιθετικούς παράγοντες, ενώ τέλος το εκχύλισμα ρίζας Baicalin, με ευρεία αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμά το φαινόμενο της οξείδωσης που προκαλείται από την έκθεση.