Αν περνάτε αρκετό χρόνο στο TikTok, σίγουρα θα έχετε δει βίντεο με τους χρήστες να δείχνουν τις συλλογές των καλλυντικών τους. Οι περισσότερες περιλαμβάνουν αμέτρητα προϊόντα, τόσο περιποίησης όσο και μακιγιάζ, προκαλώντας απορίες όπως “χρειάζονται όντως όλα αυτά;” και “πότε καταφέρνουν να τα χρησιμοποιούν;”.

Όσο εντυπωσιακές κι αν είναι αυτές οι συλλογές, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα καλλυντικά έχουν κι αυτά ημερομηνία λήξης.

Από την στιγμή που θα ανοίξει μία συσκευασία και μπει μέσα αέρας, ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε πως σύμφωνα με τους δερματολόγους, τα βακτήρια που αναπτύσσονται στα προϊόντα ευθύνονται για το 67% των μολύνσεων που παθαίνουμε στο δέρμα ή τα μάτια μας.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής των προϊόντων;

Όλα τα προϊόντα αναγράφουν στις συσκευασίες τους για πόσους μήνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν πριν λήξουν. Παρόλα αυτά, η παρακάτω λίστα, θα σας βοηθήσει να έχετε στο νου σας κάθε πότε θα πρέπει να αντικαθιστάτε κάθε προϊόν.

 2-3 μήνες – Μάσκαρα, πίλινγκ, μάσκες, μαντηλάκια καθαρισμού, λίμες νυχιών, σφουγγάρια μπάνιου.

6 μήνες έως 1 χρόνο – Υγρό eyeliner, υγρό foundation, concealer, υγρά και κρέμες καθαρισμού για την ακμή, κρέμες ματιών, σαπούνια προσώπου, οροί.

1 – 1,5 χρόνο – lip gloss, κρεμώδεις σκιές ματιών, κρέμες προσώπου σε βαζάκια, αντηλιακά, μπάρες σαπουνιών, αφρόλουτρα, τζελ βλεφαρίδων.

2 χρόνια – μολύβια χειλιών και ματιών, κραγιόν, βερνίκια νυχιών, σκιές ματιών σε σκόνη, πούδρες, κρέμες σώματος σε βαζάκια, scrubs σε βαζάκια.

3 χρόνια – σαμπουάν και μαλακτικά, λοσιόν σώματος, αρώματα, λακ μαλλιών.

Πως καταλαβαίνουμε ότι ένα προϊόν έχει λήξει

Αν αλλοιωθεί το χρώμα του.

Αν τα συστατικά του διαχωριστούν και η σύνθεση αλλάξει.

Αν παρατηρήσετε αλλαγή στο άρωμά του.

Αν το αισθάνεστε διαφορετικά στο δέρμα σας.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below