Πόσες φορές δεν έχεις πιάσει στα πράσα τον εαυτό σου, ακριβώς εκείνη τη στιγμή, που συμπεριφέρεσαι κάπως καταναγκαστικά και προκειμένου να ξεπεράσεις το άγχος ή το στρες σου ή ακόμα και την αμηχανία σου, ξεσπάς στα χείλη σου, γλείφοντας ή δαγκώνοντάς τα; Μια τέτοια συνήθεια σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη ούτε στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σου, ενώ σίγουρα δεν έχει καλά αποτελέσματα, αν αναλογιστείς την εικόνα που αποκτούν τα χείλη μετά από λίγο καιρό. Πληγές που μοιάζουν με «λακούβες», ξηρότητα και ξεφλούδισμα είναι μερικά μόνο από τα εμφανή σημάδια, ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι μόνο επιφανειακό, όπως πιθανότατα να πιστεύεις. Είναι αντιθέτως εσωτερικό και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις πολύ πιο σοβαρές.

Προκειμένου να «ρίξουμε φως» στο τι τελικά ισχύει γύρω από την κακή αυτή συνήθεια, το τικ δηλαδή με το γλείψιμο και το δάγκωμα των χειλιών, απευθυνθήκαμε στον ειδικό και πιο συγκεκριμένα, στον δερματολόγο και Διδάκτωρ Παν. Αθηνών, κύριο Στέλιο Αγγελίδη.

unsplash.com

Οι επιπτώσεις που έχει στα χείλη η συνήθεια να τα γλείφεις

Είναι λανθασμένη η εντύπωση που ισχύει, πως όσο γλείφεις τα χείλη, τόσο πιο πολύ τα ενυδατώνεις. Στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύπτει ο κύριος Στέλιος Αγγελίδης, το γλείψιμο των χειλιών προκαλεί αφυδάτωση της βλεννογόνου τους, με αποτέλεσμα να χάνεται ο φυσικός όγκος που αυτά έχουν και να συρρικνώνονται. Η πρώτη σκέψη που κάνει μια γυναίκα όταν συμβαίνει αυτό είναι η επιδιόρθωση της κατάστασης με τη βοήθεια ενός ειδικού γιατρού.

Για να κόψεις αυτό το τικ, θα πρέπει να εφαρμόσεις ορισμένα tricks, μιας και μόνο η θέληση δεν είναι αρκετή. Συγκεκριμένα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λευκή βαζελίνη στα χείλη. Έχει μονωτική δράση και δεν εξατμίζει τα υγρά των χειλιών, ενώ κάθε φορά που θα κάνεις το λάθος και θα γλείφεις από συνήθεια τα χείλη σου, η γεύση της θα σου θυμίζει πως πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις. Ο κύριος Αγγελίδης προτείνει να την έχεις πάντοτε μαζί σου, σε εμφανές σημείο, πάνω στο γραφείο σου για παράδειγμα,  ώστε να μην την ξεχνάς ποτέ και να ανανεώνεις την ποσότητα στα χείλη μέχρι 30 φορές την ημέρα. Αν παραμείνεις πιστή σε αυτό το trick, μέσα σε μια εβδομάδα εφαρμογής, θα έχεις «κόψει» το ενοχλητικό τικ.

Οι επιπτώσεις που έχει στα χείλη η συνήθεια να τα δαγκώνεις

Στην περίπτωση που μια γυναίκα όχι μόνο συνηθίζει να γλείφει τα χείλη της, αλλά και να τα δαγκώνει, τότε, όπως λέει ο κύριος Αγγελίδης, αυτό είναι ακόμα χειρότερο. Πρόκειται για κακοποίηση της θεμέλιας ουσίας του υαλουρονικού και των δομών των χειλιών, με αποτέλεσμα αυτά να χάνουν όχι μόνο τον όγκο, αλλά και το σχήμα τους. Το δάγκωμα των χειλιών συνήθως συμβαίνει όταν υπάρχουν οδοντικές δυσμορφίες και το άτομο προσπαθεί να τις διορθώσει ή μπορεί να συμβαίνει απλά ως μια κακή συνήθεια. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για κακοποίηση του ιστού, που υποχρεωτικά χρειάζεται υαλουρονικό για την αποκατάστασή τους.

Η εναλλακτική λύση στο υαλουρινικό

Όταν μια γυναίκα δεν θέλει να επέμβει με αυτόν τον τρόπο στα χείλη της, δηλαδή με υαλουρονικό, τότε υπάρχει η λύση του frax peel με το roller. Η καθημερινή χρήση του frax peel roller μεγέθους 0,25, βοηθά στο να μην μειώνεται ο φυσικός όγκος των χειλιών εξαιτίας του γλειψίματος των χειλιών και επίσης, προωθεί την παραγωγή νέου κολλαγόνου δημιουργώντας νέα αγγεία, τονίζει το κόκκινο χρώμα των χειλιών, ενώ χαρίζει περισσότερη ενυδάτωση. Αυτή η λύση είναι δυνατό να εφαρμοστεί προληπτικά και περιστοματικά, καθώς δρα ενάντια στις ρυτίδες που εμφανίζονται εξαιτίας του καπνίσματος. Σε συνδυασμό με την εφαρμογή της βαζελίνης και του lip gloss, δίνει την ευκαιρία σε κάθε γυναίκα να διατηρήσει τον όγκο των χειλιών της.

unsplash.com

Το υαλουρονικό ως απάντηση για τέλεια χείλη

Όταν μια γυναίκα θελήσει να αυξήσει τον όγκο των χειλιών με υαλουρονικό, θα πρέπει να συνεννοηθεί με το γιατρό της για το τι υλικό θα χρησιμοποιήσει. Το ογκομετρικό δεν είναι επιθυμητό, καθώς χαρίζει πρόσκαιρα όγκο αλλά μπορεί να κάνει σβωλάκια αν συσσωρευτεί, ενώ για κάποια γυναίκα που έχει το τικ με το δάγκωμα των χειλιών θα λειτουργήσει αρνητικά και θα αυξήσει τη συχνότητα αυτής της κακής συνήθειας, λόγω της αλλαγής της αρχιτεκτονικής τους.

Επιπλέον, στην περίπτωση που θέλεις να επέμβεις με υαλουρονικό, ενώ έχεις το τικ να δαγκώνεις τα χείλη σου, αυτό το υλικό επειδή είναι πιο εύπλαστο δεν θα κρατήσει τόσο σε διάρκεια, όσο δίνει ο κατασκευαστής του από έξι έως εννιά μήνες.

Σύμφωνα με τον κύριο Αγγελίδη, κάθε γυναίκα οφείλει να γνωρίζει την ποιότητα του υαλουρονικού που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στα χείλη της, ώστε να επιλέγει τα λεπτόρρευστα. Καλύτερα, όπως επισημαίνει, το υαλουρονικό να έχει μικρότερη διάρκεια, παρά να υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Ως προς την αποτελεσματικότητα, η εικόνα των χειλιών στο τέλος εξαρτάται αποκλειστικά από τον κάθε γιατρό.