Στον κόσμο της ευεξίας και της ομορφιάς, πολλά trends εμφανίζονται και εξαφανίζονται με ταχύτητα φωτός – ώσπου φυσικά να επανέλθουν χάρη σε κάποιο viral βίντεο στο TikTok. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες πρακτικές που αντέχουν στον χρόνο, και μία από αυτές είναι το dry brushing, aka το ξηρό βούρτσισμα.

Το ξηρό βούρτσισμα έχει γίνει βασικό στοιχείο στη ρουτίνα περιποίησης πολλών ειδικών και λάτρεις της ομορφιάς. Όχι μόνο έχει οφέλη για την επιδερμίδα και την υγεία μας, αλλά είναι και μια μορφή φροντίδας του εαυτού, κάτι που όλοι χρειαζόμαστε. Ας δούμε λοιπόν τι είναι, πώς γίνεται και γιατί αξίζει να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Τι είναι το ξηρό βούρτσισμα;

Πρόκειται για μια αρχαία πρακτική της Αγιουρβέδα, κατά την οποία βουρτσίζουμε το σώμα μας με μια βούρτσα από φυσικές ίνες, χωρίς νερό ή σαπούνι. Οι τραχιές τρίχες διεγείρουν και προάγουν τη ροή της λέμφου, συμβάλλοντας στη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού, ενώ παράλληλα απολεπίζουν την επιδερμίδα.

Ποια είναι τα οφέλη;

Αν και δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες γύρω από το ξηρό βούρτσισμα, τα εμπειρικά δεδομένα είναι αρκετά πειστικά:

  • Απολέπιση και απαλότητα: Το δέρμα μας γίνεται πιο λείο, απαλό και ελαστικό. Είναι ιδανικό πριν το ξύρισμα για την πρόληψη ερεθισμών και εγκλωβισμένων τριχών.
  • Χαλάρωση και αυτοφροντίδα: Μέσα στην ένταση της καθημερινότητας, μπορούμε να αφιερώσουμε λίγα λεπτά για εμάς. Είναι μια στιγμή ηρεμίας και επανασύνδεσης με το σώμα μας.
  • Κυκλοφορία αίματος και λεμφική ροή: Βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας και στη διευκόλυνση της κίνησης της λέμφου – του «συστήματος αποβλήτων» του σώματός μας, που δεν έχει δική του αντλία και βασίζεται στην κίνηση και το άγγιγμα.

Πόσο συχνά πρέπει να το κάνουμε;

Ιδανικά, θα έπρεπε να το κάνουμε καθημερινά. Ρεαλιστικά όμως, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να δούμε αποτελέσματα, χωρίς να προσθέσουμε επιπλέον πίεση στο πρόγραμμά μας.

Ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν;

Άτομα με ευαίσθητο δέρμα, δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα ή ψωρίαση, ή φλεγμονές (π.χ. από ηλιακό έγκαυμα ή αλλεργία), καλό είναι να το αποφεύγουν. Επίσης, δεν πρέπει να περνάμε τη βούρτσα πάνω από πληγές. Αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο κυκλοφορικό ή λεμφικό σύστημα, πρέπει πρώτα να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

Επιλογή της σωστής βούρτσας

Αξίζει να επενδύσουμε σε μια βούρτσα που μας εμπνέει να τη χρησιμοποιούμε συχνά. Ιδανικά, επιλέγουμε φυσικές τρίχες, που προσφέρουν διέγερση χωρίς να τραυματίζουν το δέρμα. Μπορούμε να διαλέξουμε βούρτσα με ή χωρίς λαβή – αναλόγως του πόσο εύκολα θέλουμε να φτάνουμε την πλάτη ή άλλα δύσκολα σημεία.

Πώς γίνεται το ξηρό βούρτσισμα

Η διαδικασία είναι καλύτερο να γίνεται πριν το ντους, ώστε να ξεπλύνουμε τα νεκρά κύτταρα στη συνέχεια. Προτιμάμε να το κάνουμε πρωί, καθώς μας τονώνει:

  1. Ξεκινάμε από τα πέλματα και ανεβαίνουμε προς την καρδιά, με σταθερή αλλά ήπια πίεση.
  2. Δεν βιαζόμαστε – είναι μια πράξη αυτοφροντίδας. Εστιάζουμε λίγο παραπάνω σε περιοχές όπως οι μηροί ή η πίσω πλευρά των χεριών.
  3. Στην κοιλιά και τις αρθρώσεις (ώμοι, αγκώνες, γόνατα), κάνουμε κυκλικές κινήσεις με φορά προς τα δεξιά (με την φορά του ρολογιού).
  4. Στα χέρια, συνεχίζουμε με μακριές κινήσεις προς τους ώμους.
  5. Στο λαιμό και στο στήθος, οι κινήσεις πρέπει να είναι προς τα κάτω, με πολύ απαλή πίεση.
  6. Τελειώνουμε με κυκλικές κινήσεις γύρω από την καρδιά.

Τι κάνουμε μετά

Μπαίνουμε στο ντους για να ξεπλύνουμε τα υπολείμματα και στη συνέχεια ενυδατώνουμε καλά την επιδερμίδα μας. Το δέρμα ίσως είναι λίγο κόκκινο ή ευαίσθητο, γι’ αυτό η ενυδάτωση είναι απαραίτητη.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below