Οι DIY συνταγές και τα φυσικά προϊόντα είναι αυτά που συνήθως σώζουν το δέρμα μας, εκείνες τις φορές που χρειάζεται extra φροντίδα και αγάπη. Μερικές από τις πιο διαδεδομένες θεραπείες έκτακτης ανάγκης όμως, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα, όπως ξηρότητα ή να εντείνουν ήδη υπάρχοντα θέματα -βλέπε ακμή. Μάθε ποιες είναι αυτές παρακάτω.
Μύθος #1: Η καθημερινή απολέπιση θα απομακρύνει την ακμή.
Η απολέπιση πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της περιποίησης του δέρματος, αρκεί να γίνεται με τον σωστό τρόπο, στην κατάλληλη συχνότητα και να είναι ανάλογη των συνθηκών. Σε περιπτώσεις δερματικών προβλημάτων, όπως η ακμή, η απολέπιση δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 3 φορές την εβδομάδα, για να αποφευχθεί ο ερεθισμός της συγκεκριμένης περιοχής. Εξίσου σημαντικό είναι να χρησιμοποιούνται προϊόντα που είναι φιλικά προς το δέρμα, ήπια και συστημένα από κάποιον ειδικό.
Μύθος #2: Το λάδι καρύδας μπορεί να αντικαταστήσει την ενυδατική κρέμα.
Το λάδι καρύδας είναι ένα από τα πιο πολυχρηστικά και χρήσιμα προϊόντα, με πλήθος ευεργετικών επιδράσεων σε πολλούς τομείς, ενώ είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε και λιπαρών οξέων, μεταξύ άλλων. Οι ειδικοί τονίζουν πως εάν χρησιμοποιείται με τέτοια συχνότητα ώστε να αντικαθιστά την ενυδατική, είναι πιθανό να μπλοκάρει τους πόρους, οδηγώντας στην εμφάνιση ακμής.
Μύθος #3: Άπλωσε χυμό λεμονιού για να καθαρίσεις το δέρμα σου.
Η λάθος χρήση του χυμού λεμονιού μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς ερεθισμούς και χημικές αντιδράσεις στο δέρμα, αφού έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά όξινο στοιχείο. Ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο όταν ερχόμαστε σε επαφή με τον ήλιο.

Μύθος #4: Η αντιηλιακή προστασία είναι απαραίτητη μόνο κατά την έκθεση στον ήλιο.
Οι ακτίνες UVA αποτελούν απειλή όλο τον χρόνο, αφού έχουν την ικανότητα να αντανακλώνται στο έδαφος, στο νερό, ή ακόμα και στο χιόνι. Η απουσία αντιηλιακής προστασίας έχει σοβαρότατες συνέπειες, όπως η πρόωρη γήρανση και ο καρκίνος του δέρματος.
Μύθος #5: Η οδοντόκρεμα είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τα σπυράκια.
Συστατικά όπως η μαγειρική σόδα και το αλκόολ δεν είναι οι καλύτερες επιλογές για το δέρμα, αφού προετοιμάζουν το έδαφος για την ανάπτυξη ξηρότητας και προβλημάτων όπως το έκζεμα και η δερματίτιδα. Αυτά και μερικά ακόμα συστατικά που είναι ακατάλληλα για το δέρμα, περιέχονται στην οδοντόκρεμα.