Στη δική μου skincare ρουτίνα, η σειρά είναι το παν. Η ενυδατική λοσιόν πριν την κρέμα; Αναρχία! Τι γίνεται όμως με τα όχι και τόσο ξεκάθαρα βήματα της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας μας; Για παράδειγμα, θα πρέπει να απλώνουμε το αντηλιακό πριν ή μετά την ενυδατική κρέμα; Ομολογώ πως ούτε εγώ ήξερα. Γι’ αυτό και έκανα την έρευνά μου!

Μιλώντας με τη δερματολόγο μου, έμαθα πως τα συστατικά του αντηλιακού θα πρέπει να απορροφηθούν από την επιδερμίδα για να δράσουν. Αυτός είναι και ο λόγος που με συμβούλευσε να το απλώνω πριν την ενυδατική μου κρέμα, προκειμένου να μην υπάρχει τίποτα που να μπορεί να δυσκολέψει την απορρόφηση των συστατικών. Και ενώ πίστευα ότι επιτέλους έλυσα ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στον κόσμο της ομορφιάς, η δερματολόγος μου αποφάσισε να με μπερδέψει λέγοντάς μου πως οι απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα διίστανται! Όπως μου είπε, εάν χρησιμοποιήσω την κρέμα μετά το αντηλιακό μου, υπάρχει πιθανότητα να αλλάξω τη σύστασή του και να μειώσω την αποτελεσματικότητά του.

Για να περιπλέξει λίγο ακόμα την κατάσταση, μού εξήγησε πως σημασία έχει και το είδος αντηλιακού που χρησιμοποιώ. Τα χημικά αντηλιακά λειτουργούν, διεισδύοντας στην επιδερμίδα μας, ενώ τα φυσικά δημιουργώντας ένα είδος φράγματος μεταξύ την επιδερμίδα και τον ήλιο. Τα συστατικά των φυσικών «κάθονται» στην επιφάνεια της επιδερμίδας για να αντανακλούν τις υπεριώδεις ακτίνες και έτσι είναι ίσως καλύτερο να απλώνονται μετά την ενυδατική κρέμα.

Όλη αυτή η συζήτηση με άφησε με μία μόνο απορία: «Τελικά τι πρέπει να κάνω;». Όπως μού εξήγησε η δερματολόγος μου, η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιώ μια ενυδατική κρέμα που να περιέχει υψηλό δείκτη προστασίας (τουλάχιστον SPF30). Εάν πάλι θέλω να χρησιμοποιήσω δύο διαφορετικά προϊόντα, μού πρότεινε να απλώνω πρώτα μια ελαφριά ενυδατική κρέμα και αφού την