Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού COVID-19 σε όλο τον πλανήτη, οδήγησε ήδη πολλές κυβερνήσεις στην εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων, που έχουν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο επιχειρήσεων, όπως τα εμπορικά καταστήματα και τα εστιατόρια. Η επικίνδυνη κατάσταση που έχει προκαλέσει η πανδημία δεν άφησε όμως ανεπηρέαστη και τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων, όπως των δερματολόγων, οι οποίοι δέχονται έκτακτα και επείγοντα περιστατικά , κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και συνεννόησης με τον ασθενή. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εφαρμόζουν μια εναλλακτική μέθοδο για την παροχή δερματολογικής φροντίδας στους ασθενείς τους εξ αποστάσεως.

Πρόκειται για την τηλεδερματολογία, η οποία συμπεριλαμβάνει τη διάγνωση και την κλινική αντιμετώπιση του ασθενή από απόσταση και με τρόπο που διασφαλίζει ότι ούτε ο ίδιος ο ασθενής ούτε ο ιατρός μπαίνουν σε κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19. Η μέθοδος αυτή συνιστάται από την Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας (American Academy of Dermatology) μέσα στις υπόλοιπες κατευθυντήριες οδηγίες που έδωσε στους ιατρούς.

Η τηλεδερματολογία μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όσο και σε μη επείγοντα περιστατικά. Αποτελεί μια μέθοδο της τηλεϊατρικής (Telemedicine) που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι η παροχή ιατρικής περίθαλψης – σε περιπτώσεις που η απόσταση είναι κρίσιμος παράγοντας – από όλους τους επαγγελματίες του χώρου της Υγείας χρησιμοποιώντας τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών για την ανταλλαγή έγκυρης πληροφορίας για τη διάγνωση, αγωγή και πρόληψη ασθενειών, την έρευνα και εκτίμηση, όπως και τη συνεχή εκπαίδευση των λειτουργώνΥγείας, αλλά και για όλα αυτά που βρίσκονται στο πεδίο ενδιαφέροντος για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας της κοινωνίας.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας προκειμένου να κάνει την επικοινωνία των δερματολόγων με τους ασθενείς τους ακόμα πιο εύκολη και γρήγορη προτείνει ακόμα και τη χρήση δημοφιλών μέσων όπως το FaceTime, τα Google Hangouts, το Skype, ή το Facebook Messenger, τα οποία επιτρέπουν τις βιντεοκλήσεις, ενώ επιτρέπεται να χρεώνουν αυτή την επικοινωνία όσο κοστίζει η επίσκεψη στο ιατρείο.

Η τηλεδερματολογία μπορεί επίσης να υλοποιηθεί με την ανταλλαγή ακίνητων εικόνων και όπως υποστηρίζει η δερματολόγος Melissa Kanchanapoomi Levin από τη Νέα Υόρκη, αφορά δερματικά προβλήματα όπως η ακμή, η ροδόχρους νόσος, τα εξανθήματα, για διάφορες θεραπείες αισθητικής φύσεως, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την περιποίηση του δέρματος.

Αυτή η βοηθητική υπηρεσία για το αρχικό screening και θεραπεία δερματολογικών παθήσεων, δεν αντικαθιστά την κλινική εξέταση και θεραπεία στο ιατρείο, όμως είναι πολύ χρήσιμη και σημαντική την περίοδο της κοινωνικής απομόνωσης και της καραντίνας.

Πώς μπορείς να προετοιμαστείς σωστά για την εξέταση μέσα από την τηλεδερματολογία, αν ο ιατρός σου ακολουθεί αυτή τη μέθοδο:

Δεδομένου ότι η διάγνωση γίνεται από απόσταση και στηρίζεται είτε σε φωτογραφίες είτε σε live εικόνα που βλέπει ο δερματολόγος, θα πρέπει να δώσεις μεγάλη έμφαση στο σωστό φωτισμό του χώρου στον οποίο βρίσκεσαι και επίσης να φροντίσεις για την υψηλότερη δυνατή ανάλυση της εικόνας. Αν το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις αφορά στο πρόσωπο, τότε δεν θα πρέπει να φοράς προϊόντα μακιγιάζ και καλό είναι να έχεις πιασμένα τα μαλλιά πίσω. Ακόμη, προσπάθησε να φωτογραφίσεις την προβληματική περιοχή από διαφορετικές γωνίες για να διευκολύνεις τον ιατρό. Τέλος, απέφυγε οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την πραγματική εικόνα της προβληματικής περιοχής όπως το μπάνιο με ζεστό νερό, το peeling και μην τρίβεις το σημείο.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below