To αστέρι του Unorthodox, Shira Haas μοιράστηκε μια εικόνα της βιντεοκλήσης στη γιαγιά της ,την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Η 24χρονη Ισραηλινή ηθοποιός, που παίζει την Esty στη σειρά του Netflix, εξήγησε ότι η 86χρονη γιαγιά της, που επέζησε από το Ολοκαύτωμα, βρίσκεται επί του παρόντος σε καραντίνα χωρίς την οικογένεια της, αλλά είπε ότι δεν θα την αφήσει ποτέ ξανά μόνη.

Έγραψε στο Instagram: «Σήμερα είναι η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Η 86χρονη γιαγιά μου, που αγαπάει τη ζωή και είναι επιζούσα του Ολοκαυτώματος βρίσκεται σε καραντίνα, χωρίς κανένα μέλος της οικογένειας. Σήμερα κάναμε μια βιντεοκλήση στο Zoom μαζί, γιατί ακόμη και σε τέτοιες στιγμές και ειδικά αυτήν την ημέρα – δεν θα την αφήσουμε ποτέ μόνη της. Ποτέ μην ξεχνάς. Πάντα να θυμάσαι.”

Η πανδημία έχει επισκιάσει τις εορταστικές εκδηλώσεις του τρέχοντος έτους που σηματοδοτούν 75 χρόνια από το τέλος του Ολοκαυτώματος. Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας αποτίει φόρο τιμής στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, χαρακτηρίζοντας τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά, που “μέτεφεραν” τις ζωές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως «ζωντανούς ήρωες».

Τα λόγια υποστήριξης του πρίγκιπα συνοδεύονταν με ένα βίντεο, που έπαιξε κατά τη διάρκεια ενός εικονικού αφιερώματος που οργανώθηκε, αφού ακυρώθηκαν όλα τα σχέδια για μια επετειακή εκδήλωση με 10.000 καλεσμένους, που θα γίνονταν παράλληλα με πολλά flashbacks στη Γερμανία, στην Πολωνία και σε άλλες τοπικές συναγωγές.

Ο κληρονόμος του βασιλικού θρόνου είπε στο μήνυμά του: «Παρά τις αδιανόητες φρικαλεότητες και τις απώλειες που υπέφεραν, οι επιζώντες και οι πρόσφυγες που έφτασαν στη Βρετανία κατάφεραν κάπως να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους για να γίνουν ηγέτες και “οικοδόμοι” μιας νέας κοινότητας, με ενεργούς πολίτες και αφοσιωμένους συνεισφέροντες στην ευρύτερη βρετανική κοινωνία. Ήταν, και συνεχίζουν να είναι, λαμπρά παραδείγματα στον κόσμο για το πώς είναι δυνατόν να θριαμβεύσει η αντιξοότητα».

Ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος είναι υποστηρικτής της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος και της Παγκόσμιας Εβραϊκής Ανακούφισης, πρόσθεσε: “Ενώ μπορεί να θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς όταν τόσοι άλλοι δεν επέζησαν, για εμάς δεν είναι τίποτα λιγότερο από «ζωντανούς ήρωες», οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι όχι μόνο να επιβιώσουν – αλλά να ευδοκιμήσουν – καθώς έχτισαν νέες ζωές, νέα σπίτια και νέες οικογένειες εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. ”

Το Bergen-Belsen στη βόρεια Γερμανία ήταν το πρώτο στρατόπεδο θανάτου των Ναζί που απελευθερώθηκε από τα βρετανικά στρατεύματα και οι φρικαλεότητές του ήταν σε τέτοια κλίμακα που το BBC αρχικά είχε αρνηθεί να μεταδώσει την πλήρη έκθεση του δημοσιογράφου Richard Dimbleby, λόγω φόβου ότι θα ενοχλούσε τους ακροατές.

Στο ρεπορτάζ του, περιγράφοντας έναν κρατούμενο, είχε πει: «Ήταν ένας ζωντανός σκελετός, που ήταν αδύνατο να καταλάβεις την ηλικία της, γιατί δεν είχε σχεδόν καθόλου μαλλιά και το πρόσωπό της ήταν μόνο ένα κίτρινο χαρτί με δύο τρύπες για μάτια».

Πλάνα από σωρούς από αδύναμα σώματα που έμειναν έξω από τις ξύλινες καλύβες του καταυλισμού ακολούθησαν σύντομα το ρεπορτάζ του Dimbleby το 1945, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά στο βρετανικό κοινό την πραγματικότητα της «τελικής λύσης» των Ναζί. Υπολογίζεται ότι 50.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο στρατόπεδο υπό ναζιστική κυριαρχία και οι 14.000 από τους 60.000 επιζόντες κρατούμενους, που βρέθηκαν από τους Βρετανούς, ήταν τόσο αδύναμοι που πέθαναν εβδομάδες μετά την απελευθέρωση.

Το γνωστό – άγνωστο κορίτσι Anne Frank και η αδερφή της Margot συγκαταλέγονται μεταξύ των θυμάτων του ολοκαυτώματος και πιστεύεται ότι πέθανε μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 1945 από τύφο.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Reuven Rivlin δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι σημαντικό για τους Ισραηλίτες να θυμούνται εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τους The Times Of Israel, είπε σε ομιλία του τη Δευτέρα: «Το ναζιστικό θηρίο κατέκτησε σώματα, αλλά όχι πνεύματα. Στα μονοπάτια των δακρύων, στις κοιλάδες της κόλασης, σε έναν κόσμο που διαλύεται χωρίς αλληλεγγύη, όταν ο θάνατος ήταν σύνηθες στην καθημερινότητά τους, οι αδελφοί και οι αδελφές μας έθεταν τις ζωές τους σε κίνδυνο για να σώσουν τους πιο αδύναμους».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below